Som programleder for NRK-programmet «Debatten», er Fredrik Solvang trolig landets mest kjente og profilerte debatt-moderator.

Selv om både Solvang og «Debatten» med ujevne mellomrom får kritikk, har Solvang tidligere uttalt at programlederrollen ikke er en utakknemlig jobb - men heller gøy, interessant og meningsfull

Nattens live-sendte TV-debatt mellom president Donald Trump og Joe Biden  – som var den første av tre store TV-debatter under den amerikanske valgkampen – ble av CNN kalt «90 minutter med debatt som var nesten umulig å se på», og debatt-moderator og Fox News-journalist Chris Wallace har blitt kritisert for å ikke lykkes i håndtere de to partene.

Solvang sier til Kampanje at han ikke har rukket å se hele debatten, men at det er tydelig at Wallace «gjør så godt han kan».

- Det er en umulig oppgave når en av debattantene konsekvent velger å ikke forholde seg til reglene om to minutters uavbrutte innlegg. Og når programlederen prøver å irettesette en av deltagerne fordi han avbryter for mye, og selv blir avbrutt... da er det hele komplett, ler Solvang.

- Hvordan hadde du selv sett på en slik oppgave - hadde det vært en kul utfordring, eller et mareritt?

- Det hadde vært et mareritt. For det første står det sykt mye på spill, og alt for mange mennesker er opptatt av det. Heiegjengene til de to som skal i duell hater trynet på hverandre, og som moderator er det da nesten umulig å komme ut av det uten å selv bli kritisert, sier Solvang.

- Gikk over stokk og stein
- «Chris Wallace's debate performance tonight is a great reminder that kindergarten teachers are underpaid», skrev komiker Trevor Noah i et innlegg på Twitter. Fikk du litt de samme assosiasjonene?

- Ja, selv om det var litt forskjell i alder og modenhet på de barna, ler Solvang.

Solvang sier at han heldigvis aldri har vært borti en debatt som var like ekstrem som den som fant sted i natt. 

- Det er veldig synd at amerikanske TV-signaler når så langt som til Norge, for da kan de se og lære fra nattens debatt, humrer han.

- Det nærmeste jeg vært en debatt på dette nivået, var under den første partilederdebatten i Arendal under valgkampen i fjor. Da gikk det litt over stokk og stein. Debatten ble kritisert for at den var full av kakling og avbrytelser, og for at det var for lite styring. Det kom ikke helt ut av kontroll, men remediet var å innføre kjempestrenge regler og stoppeklokke i partilederdebatten i Trondheim. Det fungerte på et vis, sier Solvang.

- Norske politikere er langt mer disiplinerte, taktiske og har mer selvbeherskelse, legger han til. 

Les også: NRK-programleder langer ut mot «feig» influencer-bransje:  - Fikk døra rett i trynet