Det var i forrige uke TV-distributøren Canal Digital varslet en kraftig prisstigning på sitt Premier League-produkt og det med hele 40 prosent til 699 kroner i måneden. Altibox var også raskt på banen, men la seg en femtilapp under satellitt-TV-konkurrenten. 

Les også: Altibox øker også Premier League-prisen - men mindre enn Canal Digital

I dag kommer TV 2 med sin varslede prisøkning på fotballproduktet, men da via salget direkte på egen TV 2 Sumo-plattform. I en epost som går ut mandag til Sumo-kundene kommer det frem at den nye prisen blir på 519 kroner i måneden for Premier League, det er en økning på snaue 15 prosent. 

Totalkundene, som også kjøper film og serier, får en pris på 549 kroner. Prisen i dag er på henholdsvis 449 kroner for kun Premier League og 479 kroner for Premier League med film og serier.

- Prisene for pakkene som inkluderer Premier League på TV 2 Sumo er nå klare og alle kundene har fått mail om dette i dag. For «Premier League og sport» vil ny pris være 519 kroner i måneden mens «Total»-pakken vil koste 549 kroner i måneden. Det er en økning på 70 kroner fra sist veiledende pris, sier kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand, til Kampanje.

Prispåslaget er dermed på 70 kroner når TV 2 Sumo selger sitt fotballprodukt direkte til egne kunder. Det er langt unna TV-distributøren Canal Digitals prispåslag på 200 kroner. 

- Det er ikke unaturlig at prisen ligger lavere på TV 2 Sumo enn hos en distributør. Vi selger Premier League direkte på TV 2 Sumo, mens distributørene skal ha sin fortjeneste på å selge produktene. I tillegg har de utgifter til sitt ekstra salgsledd, sier Willand. 

Her skal det legges til at TV 2 ikke høster gevinsten av hele prispåslaget til TV-distributøren da fordelingen av salget fordeles mellom både TV 2 og TV-distributøren i en splitt som etter det Kampanje kjenner til ligger i størrelsesorden 70/30 i fordel TV 2. 

- Distributørene bestemmer sin pris ut mot kundene, og kan velge hvor høy margin de ønsker å ta ut fra den veiledende prisen som TV 2 har satt. Her ser vi jo også at distributørene setter ulike priser ut mot kundene, sier Willand. 

Uansett blir det dyrere å se engelsk fotball fremover og dyrest blir det hos distributørene. Etter at TV 2 varslet sin prisøkning på TV 2 Sumo og en økt veiledende Premier League-pris til TV-distributørene har flere fotballfans svart med å «spamme» ned TV 2 Sportens Facebook-side, noe Kampanje kunne skrive sist uke.

Les også: Premier League-fansen peprer TV 2s Facebook-side etter prisøkning

Flere har reagert på TV 2s varslede prisøkning. Altibox mente prisøkningen var for høy, mens VG-kommentator Leif Welhaven mener prisen illusterer en «kvalm milliardindustri».

- Til syvende og sist handler det om å melke hver og en av oss, for at noen unge fotballspillere skal tjene millioner i uken. Det er det noe grunnleggende usympatisk over, sa Welhaven til Kampanje i forrige uke.

Les også Kampanje-redaktør Knut Kristian Haugers kommentar: - Prisen for å se engelsk fotball kan doble seg frem til 2028