Etter å ha solgt sitt bokforlag til Petter Stordalen, gjør Arve Juritzen comeback i TV-bransjen. Han starter nå et eget selskap som skal utvikle nye TV-konsepter som skal produseres i samarbeid med Monday Production.

- Jeg har hatt 13 flotte år som forlegger, men har kjent savnet av kollegene fra TV bransjen. Hos Lasse Hallberg og Stina Greaker og det store fagmiljøet de har skapt i Monday Production, har jeg funnet en dynamisk havn for å være med på å skape fremtidens TV-program. For meg er dette den perfekte løsningen hvor jeg kan ha et kreativt fokus og overlate produksjonen til de beste i bransjen, sier Juritzen.

Juritzen har lang fartstid fra NRK, TVNorge og TV3, og tidlig på 90-tallet startet han Juritzen TV-produksjon, som ble solgt til MTV i 2000. Mange husker ham best som programleder i «TV 2 hjelper deg», «Vil du bli millionær» og «Big Brother».

Juritzen sier til Kampanje at han først og fremst skal drive med utvikling av TV-konsepter, og at han ikke vil være å se på TV-skjermen som programleder igjen med det første. Han har allerede konsepter til vurdering hos flere TV-kanaler. 

- Jeg jobbet jo med det som foregår bak kamera i mange år, selv om folk nok husker meg best fra skjermen. Det er alltid morsomt å være sirkushest, og jeg dukker opp igjen på skjermen under en episode med «4-stjernes middag» senere i år – så det kan hende det blitt litt sånne ting igjen – men det viktigste for meg nå er programutvikling. Jeg vil skape nye programmer og nye måter å utvikle historier på, med tanke på den nye teknologien som har blitt tilgjengelig siden sist jeg jobbet i TV-bransjen, forklarer han. 

Vil utvikle TV-drama
- Hva slags konsepter og programmer har du i ermet?

- Det jeg føler jeg er god på, er den journalistiske underholdningen. Jeg tror en av styrkene til «TV 2 hjelper deg» (Juritzen var programskaper, red. anm.) var en tydelig dramaturgi som vi kjenner igjen fra spillefilm og teater, blandet med journalistikken. Det mest spennende blir å implementere den nye teknologien som har dukket opp de siste årene, i TV-programmer. Jeg har overrasket over at TV-bransjen ikke har tatt mer av dette i bruk, for her mener jeg det ligger spennende ting. Nyhetstjenestene har jo for eksempel tatt bruk mobilvarsler, men jeg ser ikke tilsvarende utvikling innenfor underholdning.

Juritzen avslører også at han nå vil prøve seg på utvikling av dramaserier.

- Jeg er veldig glad i å gjøre ting jeg ikke har gjort før, så det vil jeg prøve å utvikle – men det første jeg skal prøve meg på er mer journalistisk underholdning, sier han. 

- Hva savner du på norsk TV akkurat nå?

- Det store dilemmaet til TV-bransjen, når det kommer lineær-TV, er at man ikke tørr å røre suksessene. Jeg skjønner godt at man vil la det tikke og gå, men jeg synes nyskapningen har stoppet litt innenfor reality. Jeg har sittet utenfor og tittet inn, og det lærer man jo av. Det ser alltid annerledes ut på innsiden, så jeg håper det kan gi meg noen spennende muligheter.

Juritzen understreker at det har vært en «fantastisk kvalitetsøkning» siden han gikk inn i TV-bransjen første gang.

- Det er utrolig mye flinke folk som er her nå. Den gangen jeg begynte var vi pionerer, og vi var et av de første uavhengige produksjonsselskapene. Den økningen man har hatt i kunnskap og kvalitet har vært imponerende.

Les også: NRK-programleder langer ut mot «feig» influencer-bransje:  - Fikk døra rett i trynet

Den gang da:

Arve Juritzen ledet første runde av «Big Brother» på TVNorge i 2001. Her møter med Lars Joakim Ringom som ble stemt frem som vinneren av TV-seerne. Foto: Foto: Morten Holm/NTB Scanpix

- Gleder meg til å leke med Lasse
Juritzen sier at han har hatt god kontakt med TV-bransjen etter at han forlot den, helt på begynnelsen av 2000-tallet.

- Vi hadde en reunion med Juritzen TV-produksjon i sommer, 26 år etter at vi startet opp, så jeg har absolutt hatt kontakt med bransjen. Det er morsomt å se at så mange av dem vi ansatte, nå er i lederposisjoner og fortsatt jobber med TV. Vi hadde et innmari godt miljø hos oss.

- Hvordan blir det å jobbe med Lasse Hallberg igjen 20 år etter «Big Brother» tok Norge med storm – får vi et nytt «Big Brother» av dere to?

- Kanskje det, humrer Juritzen.

- Jeg elsker å jobbe med Lasse, fordi han er konkret og tydelig. Mange mener mye om Lasse, men jeg synes han er en gedigen kapasitet, han har vært en ener i produksjonsmiljøet i alle år. Så at vi skal begynne å leke sammen igjen, det gleder jeg meg til, avlsutter han. 

- Arve er en gedigen entreprenør med mange års erfaring i TV bransjen og med en brennende interesse for dens videreutvikling, så for oss er det en fantastisk mulighet å få samarbeide med en som kan faget og kreativt kan tilføre nye idéer vi kan være med og sjøsette, sier Lasse Hallberg og Stina Greaker, som er CEO og COO i Monday Production.

Monday Production består av selskapene Norsk Fjernsyn, Teddy TV, Monday Sport, Monday Scripted, Feelgood Scene Film og TV og Feelgood&iStage.

Les også: TV 2 måtte slette Moria-innlegg etter over tusen kommentarer og hets: - Riktig å legge ut saken