Bruddet mellom TV 2 og Telia har nå pågått i over én måned, og aldri før har en TV-kanal vært i svart så lenge på grunn av en uenighet. Det får store konsekvenser for de rundt en halv million Get-kundene som nå står uten tilgang til TV 2s kanaler.

Tidligere har både Trond Giske fra Arbeiderpartiet og Tage Pettersen fra Høyre engasjert seg i saken og etterlyst et sterkere engasjement fra kulturminister Abid Raja. Nå kaster også Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen seg inn i TV-striden.

- Jeg har ikke nødvendigvis svaret, men som forbrukerpolitisk talsperson i Senterpartiet blir jeg mer og mer bekymret for alle dem som blir rammet av denne konflikten. Vi ser at flere har vært ute i lokalaviser og lufta frustrasjonen sin, og det jeg håper på nå er at departementet kan se litt nærmere hva slags regelverk vi har og hvilke rettigheter forbrukerne har i en slik uheldig situasjon, også med tanke på fremtiden, sier Sem-Jacobsen til Kampanje.  

Les også: Vil ha Raja på banen: - Må være mulig å kalle inn TV 2 og Telia til en samtale

Vil ha svar fra statråden
Spørsmålet hun i dag sender over til statsråden lyder: «Hvordan vil statsråden sikre at norske TV-kunder har reell valgfrihet, og hvordan ivaretas forbrukerrettighetene deres når de rammes av konflikter slik som den som nå pågår mellom TV2 og Get?»

Hun mener spørsmålet både kan besvares av kulturminister Abid Raja og forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad.

- Det er et spørsmål som angår kulturministeren og forbrukerministeren.

- Har regjeringen vært for lite synlige i denne konflikten?

- Jeg har forståelse for at de ikke har grepet inn og det er vanskelig for oss politikere så lenge disse kommersielle forhandlingene pågår, men samtidig, når vi ser hvordan frustrasjonen brer om seg, så følte jeg det var på tide å si fra. Vi er nødt til å se på rettighetene til forbrukerne her og jeg håper ministerne og deres departementer med alle de flinke folkene som jobber der vil se på saken, sier hun.

- Låst inne i avtaler
En av de forbrukerrettede utfordringene ved konflikten, er de mange som er låst inne i store og langsiktige avtaler gjennom sine borrettslag og sameier, mener Sp-politikeren.

Forbrukerrådet tok tidligere til orde for at kundene har krav på refusjon eller avslag på prisen, men så langt har kundene som rammes av TV-konflikten  blitt tilbudt 45 ekstra TV-poeng av Get som kan brukes på andre kanaler.

- Jeg blir mer og mer bekymret når jeg tenker på alle de som sitter i langvarige avtaler og bindingsperioder uten å få et så sentralt tilbud av det de betaler for, sier Sem-Jacobsen. 

Hun tror heller ikke de mange sameiene og borrettslagene nødvendigvis har den nødvendige juridiske kompetansen.

- Disse forbrukerne har nå ikke noen reelle valgmuligheter når de mister kanalene, men er låste i langvarige avtaler, med få eller ingen muligheter for å bryte ut eller bytte leverandører. Selv når de over lang tid ikke får kanalene de betaler for, skriver Sem-Jacobsen.

Les også: TV-drama som avslører TV-tvang

- Uholdbar situasjon
Åslaug Sem-Jacobsen mener situasjonen «er uholdbar».

- Markedet må styre og partene må drive med sine forhandlinger, men jeg synes, for å ivareta forbrukerne, at partene også må strekke seg langt for å løse denne konflikten. Vi politikere skal ikke bare se på hvordan forbrukernes interesser best kan ivaretas, men jeg vil også gå så langt som å oppfordre partene til å gjøre alvor av den bekymringen de nå ser ut til å ha på vegne av de bekymrede forbrukerne, og sørge for at det ikke blir svarte skjermer så lenge de forhandler, sier Sem-Jacobsen til Kampanje. 

Les også: Altibox-avtale kan vise vei - spiller inn TV 2 Sumo i TV-konflikten med Telia