Fire av ti nordmenn var innom NRK.no for å lese nyheter i løpet av en gjennomsnittsdag i 2019. Det utgjør en vekst på hele åtte prosentpoeng på ett år, viser ferske tall fra Norsk mediebarometer som er basert på Statistisk sentralbyrås årlige undersøkelser om mediebruk. Bare VG.no samler større deler av befolkningen på nett (63 prosent), men ingen vokser like raskt som NRKs nettavis.

På fem år har NRK.no vokst med 22 prosentpoeng. I den samme perioden har de gått forbi Dagbladet.no (32 prosent) og Aftenposten.no (18 prosent). Samtidig har TV 2 økt dekningen sin med fire prosentpoeng til 14 prosent.

- Dette er veldig hyggelige tall for NRK, samtidig som det er et lite varsko, for det viser at NRK har beveget seg over i det som historisk sett er et annet medium enn de egentlig ble startet som, et etermedium, sier sjefredaktør og administrerende direktør i Telemarksavisa Varden, Tom Erik Thorsen.

- Jeg tror ganske mange hadde reagert hvis NRK hadde laget og distribuert en gratis papiravis, fortsetter han.

Han har også lagt ut en melding på Twitter der han problematiserer utviklingen.

«NRK har rakettvekst på digital lesing. Hyggelig for dem, men det er også problematiske sider med skattefinansiert, gratis innhold i konkurranse med privateide medier», skriver han der.

- Problematisk
Selv om Thorsen ikke tror at NRKs distriktsdivisjon bevisst går i konkurranse med lokale medier, mener han «det ikke kan være noe tvil» om veksten skjer på bekostning av de lokale, privateide mediene.

- Folk har en begrenset tid til rådighet, og så er spørsmålet hvor mange man kan bruke den oppmerksomheten på.

- Går NRKs posisjon ut over Varden?

- Jeg kan si at jeg velger ikke å tro det, men det kan jeg ikke vite. Vi ser stadig eksempler på at NRK dekker de samme sakene som de tradisjonelle avisvirksomhetene, og da har vi en situasjon hvor noe som er skattefinansiert lager saker som en som er finansiert av digitale inntjeningsmodeller. Det syns jeg er problematisk.

- Når folk ser mindre på TV og radiolyttingen går ned, må ikke NRK være der folk er?

- Jo, det syns jeg for så vidt, men litt av saken her er at det allerede er medievirksomheter som svarer opp det behovet. Spørsmålet er om NRK må være der folk er på bekostning av mediene som allerede er der. Det ville vært rart om en statlig skattefinansiert aktør skulle utkonkurrere privateide medier som allerede lever godt på samfunnsoppdraget.

Tidligere i vår gikk Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund ut mot NRK, som hun mener skaper en skjevhet i mediekonkurransen.

Les mer: Kristin Skogen Lund med NRK-oppgjør: - Skaper en skjevhet

Skriver færre saker
Nettsjef i NRK, Hildegunn Soldal, forteller at det er viktig for dem å nå ut til et bredt publikum på alle plattformer.

- Folks medievaner er i endring, og når mobilen er blitt såpass viktig i folks hverdag, må vi også være der, spesielt om vi skal lykkes med å nå yngre målgrupper, skriver hun i en e-post til Kampanje.

Hun viser til at NRK har publisert langt færre nettsaker de siste årene for å fokusere mer på kvaliteten. Det har ført til at de treffer bedre med egensaker som også setter dagsorden ifølge Soldal.

- Og distriktskontorene har lykkes spesielt godt med å løfte lokalt og regionalt innhold opp til et nasjonalt publikum på NRK.no. Dette er godt gjennomarbeida saker som når bredt ut og som er noe av forklaringa til den sterke veksten. Sakene konkurrerer rett og slett i mye mindre grad enn tidligere med innholdet i lokalavisene, sier hun.

- Strategien vår er helt tydelig på at distriktskontorene ikke skal konkurrere med lokalavisene på nett og mobil. Gjennom en uke så vil nok forsida til avisa Varden være nokså ulik forsida til Vestfold og Telemark.

Les også: NRK er landets sterkeste merkevare - TV 2 har stupt på lista (abo.)

Vil ikke konkurrere:

- Strategien vår er helt tydelig på at distriktskontorene ikke skal konkurrere med lokalavisene på nett og mobil, sier nettsjef Hildegunn Soldal.