Fredag klokka 08 holder regjeringen en pressekonferanse der de presenterer en ny krisepakke for næringslivet. De siste to ukene har nesten 300.000 personer søkt om dagpenger og «gått fra full drift til null drift.»

- Nå er vi i fase to. Nå handler det om bedrifter som trenger cash, ikke kreditt, sier finansminister Jan Tore Sanner på pressekonferansen.

Finansministeren kaller ordningen for «en kontantstøtte» som skal hjelpe bedrifter som opplever «et betydelig omsetningsfall». Støtten skal gå til å dekke faste kostnader som husleie og forsikringer.

- Ordningen vil rette seg mot bedrifter som har stort fall i omsetningen som følge av virusutbruddet. Den er ikke rettet mot enkeltbransjer, sier Sanner.

Senere i dag skal også statsminister Erna Solberg holde en pressekonferanse med statsråd Iselin Nybø der vil bli presentert nye krisepakker, deriblant fem milliarder kroner til gründer-Norge.

Regjeringen anslår at ordningen vil ha et omfang på 10-20 milliarder kroner hver måned, avhengig av hvor mange bedrifter som kommer til å benytte seg av den.

- Det er tusenvis av norske bedrifter som nå opplever at inntektene faller brått, men som likevel har husleie, forsikringer og andre utgifter som ikke forsvinner selv om de reduserer driften og permitterer ansatte. Når staten dekker deler av disse kostnadene, øker vi sjansen for at bedriftene holder seg flytende og raskere kan bidra til å skape verdier og arbeidsplasser når krisen er over, sier Sanner i en pressemelding.

Også mediebransjen vil ha nytte av den nye ordningen, mener administrerende direktør i Mediebedriftenes landsforening (MBL), Randi S. Øgrey.

- Utgangspunktet vårt er at vi har et enormt annonsefall og det er ekstremt krevende i mediene nå, også blant de nystartede. Denne ordningen  skal bidra både i forhold til de som har likvidetsutfordringer og de som har omsetningsfall, dermed vil dette være et nyttig verktøy for mediebransjen, sier hun til Kampanje.

- Fortsatt behov for mediepakke
En samlet mediebransje har bedt regjeringen om en krisepakke verdt 1,3 milliarder kroner. Ordningen som ble presentert i dag erstatter ikke en slik pakke, ifølge MBL-sjefen.

- Det er veldig bra med generelle ordninger som treffer alle, der jobber NHO veldig godt, samtidig ser vi at situasjonen er såpass krevende at det er behov for bransjespesifikke tiltak. Annonseinntektene renner ut samtidig som det er behov for mer informasjon og journalistikk, og det er viktig å sikre at vi har distribusjon og folk i mediehusene som kan lage det viktige innholdet vårt, sier Øgrey.

Torsdag sendte mediebransjen et brev til Stortinget der de stiller seg bak et forslag på en krisepakke verdt 1,3 milliarder kroner. Den inkluderer 600 millioner kroner for dokumentert bortfall av annonseinntekter, spesielt tiltenkt lokale medier og fritak for arbeidsgiveravgift de neste fire månedene, verdt inntil 300 millioner kroner.

- En plutselig og brutal nedgang i annonseinntektene gjør situasjonen kritisk for alle kommersielle medier med en stor andel inntekter fra dette markedet, står det i brevet til alle landets stortingspolitikere.

Les mer: Mediebransjen samler seg bak krav om krisepakke til 1,3 milliarder

- Verre enn finanskrisen
Torsdag kunne Kampanje omtale en fersk undersøkelse gjennomført av medieforsker Erik Wilberg ved Handelshøyskolen BI. Der kommer det frem at hele 85 prosent av de som har svart sier «de har permittert eller vurderer å permittere sine ansatte nå». Kun 15 prosent svarer at «det ikke er aktuelt å permittere nå.»

Wilberg er ikke i tvil om at koronakrisen blir verre en finanskrisen for Medie-Norge.

- Ja - helt klart.  Det kommer også til å gripe inn strukturelt.  Mange aviser må legge om driften, sier han.

Les mer: Annonsesalget stuper – og papiravisene rammes hardest: - Det er svarte natta

Etterlyser raske tiltak
Den siste uken har det pågått en intens møtevirksomhet mellom aktører i mediebransjen og medlemmene for å få på plass en krisepakke for medier.

- Det er all grunn til å frykte at noen medier kan gå under i den situasjonen vi er i, særlig mindre aviser som ikke tilhører noen av de store konsernene, som allerede har små marginer og som nå opplever et dramatisk inntektsfall gjennom annonsebortfall, sa kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Trond Giske, til Kampanje tidligere denne uken.

Han etterlyste kraftige tiltak fra kulturminister Abid Raja, og mente at
«de må kommer raskt».

- De bør komme i løpet av denne uken for å gi mediene en trygghet for virksomheten sin i ukene fremover. Det er få situasjoner det har vært så viktig at mediene får gjort jobben sin.