«Podtoppen er Norges offisielle toppliste og måling av podkaster». Dette er den første setningen man leser når man går inn på forklaringssiden til den nye topplistetjenesten som ble lansert denne uken. Det er et flott initiativ å forsøke å lage en felles offisiell toppliste for norske podkaster, men påstanden er direkte usann. Podtoppen er ikke offisiell. Alle er ikke med.

Alle kan ikke være med. Podkaster som er publisert gjennom store internasjonale plattformer som Libsyn og Soundcloud er for eksempel forhindret fra å være med. Begrunnelsen er at disse plattformene ikke er villige til å gi fra seg serverlogger som de som står bak Podtoppen vil ha. Det hører med til historien at det ikke er gratis å bli med for publiseringsplattformene. Podtoppen tar «en engangs etableringsavgift og en årlig driftskostnad».

Dette stopper imidlertid ikke Podtoppen fra å hevde at de er Norges offisielle podkastliste og offisielle måling på norske podkastprodukter. Løsningen som fremlegges av Podtoppen er at de som har valgt de publiseringsløsningene som ikke har vist vilje til å gi fra seg serverlogger og betale Podtoppen, må bytte til en av de publiseringsløsningene som har det.  På listen over hvilke alternativer man har, er det kun to reelle plattformer man kan velge; Acast og Omny Studios. De øvrige på listen er mediehusene som står bak listen sine egne, som for eksempel NRK Intern.

Les også: Her er Norges mest populære podkaster – Mikkel Niva og Herman Flesvig topper listen

Påstanden om at dette er en offisiell liste og måling over podkaster i Norge blir ikke sannere av å forklare hvorfor mange store ikke er med.

Det er ganske drøyt å lansere noe man definerer som «den offisielle topplisten og målingen over podkaster i Norge» når store publiseringsplattformer, ja de aller fleste plattformer lar seg ikke integrere. Enda drøyere at det kun gis to alternativer i en verden av tusenvis av publiseringsløsninger for podkaster.

Det er oppsiktsvekkende, og det blir ikke mindre oppsiktsvekkende av at den som har ledet arbeidet med å etablere denne såkalte offisielle topplisten er det statlig finansierte NRK.

Erfaringen fra den offisielle topplisten over blogger i Norge, Blogglisten, var at en slik liste ble svært viktig for bloggerne. Annonsører, reklame- og mediebyråer, sponsorer og andre med kommersiell interesse for kanalen brukte listen for å orientere seg. Derfor var det viktig at alle som ønsket å registrere bloggen sin der kunne gjøre det. Det ble lagt ned mye support og vedlikehold for å sikre at alle som ønsket å være på listen kunne være der og at tallene som ble publisert var korrekte.

Podkast er et nytt medieformat som blir stadig viktigere og som på mange måter kan sammenlignes med bloggbølgen. Det er en rekke uavhengige aktører som har gode lyttertall og som har lykkes med å få inntekter på sine podkastserier. Nå risikerer de at store aktører presser dem ut av markedet fordi de ikke er oppført på «den offisielle listen». Med mindre de da raskt flytter over til Acast eller Omny.

Topplisten burde markedsføres som det den er; en samarbeidsliste fra et utvalg medie- og podcastaktører med tydelig markering om hva listen inneholder av markedsinformasjon slik at uinnvidde annonsører, og andre, uten egeninnsats forstår hva de er inne og kikker på.

Påstanden om at dette er en offisiell liste og måling over podkaster i Norge blir ikke sannere av å forklare hvorfor mange store ikke er med. Er det ikke mulig å lage en offisiell liste over alle podkaster i Norge, så er det ikke mulig. Man kan ikke lage seg en alternativ virkelighet og late som om alle er med.

Her driver NRK med bevisst misledende informasjon.