Mandag formiddag klokken ti legger regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2020 og for første gang under regjeringen Solberg er det nå en flertallsregjering som legger frem budsjettet på Stortinget. Som alltid er det mange lekkasjer fra budsjettet, men enn så lenge har det vært lite med budsjett-nyheter fra Kulturdepartementet.

Det er likevel all grunn til å tro at en av budsjettvinnerne på årets budsjett, blir de norske avishusene og kanskje først fremst lokalavisene. Etter det Kampanje kjenner til vil pressestøtten og innovasjonsstøtten økes med til sammen nærmere 50 millioner kroner. 

Dette bekreftes av kulturminister Trine Skei Grande mandag morgen. 

- Regjeringen vil legge til rette for lokale medier i hele landet og unngå geografiske «hvite flekker». Lokalmediene er viktige for lokaldemokratiet og har behov for innovasjon og digital omstilling, sier Grande til Kampanje. 

De friske pengene som nå sprøytes inn avishusene skal altså brukes til å smøre omleggingen av støtten fra de store riksavisene til de mindre avisene. 

-  En slik omfordeling vil innebære en reduksjon i tilskuddet til de mediene som i dag får mest. Omfordelingen skal gjennomføres gradvis og regjeringen foreslår å øke produksjonstilskuddet med 30 millioner kroner i en overgangsperiode, sier Grande. 

I tillegg legger regjeringen ti millioner kroner på bordet for dekke opp for pris- og lønnsveksten i årene 2020 til 2022. 

Regjeringen foreslår dermed 358 millioner kroner til produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier i 2020, en økning på 40 millioner kroner fra 2019. I tillegg dobles den såkalte innovasjonsstøtten med ytterligere ti millioner kroner - altså totalt 50 millioner kroner. 

Får mer penger:

Rune Hetland slutter snart som sjef for de norske lokalavisene, men rekker å få med seg et av de beste mediebudsjettene fra regjeringen på mange år før han går av.

- Fulgte penger med på hvert ord 
Hos Landslaget for lokalaviser (LLA) er avtroppende generalsekretær Rune Hetland svært optimistisk med tanke på statsbudsjettet som legges frem litt senere i dag, ikke minst etter å ha hørt kulturministeren legge frem den nye mediemeldingen tidligere år.   

- Vi har store forventninger til at det som ble lagt frem i Drammen av kulturministeren på årsmøte til LLA blir fulgt opp i neste års budsjett. Det var et tydelig signal om økte rammer til de minste lokalavisene og dette løftet skal komme i 2020. Vi er derfor veldig optimistiske til budsjettet neste år, sa Rune Hetland til Kampanje før helgen. 

Det var i slutten av mars at Skei Grande presenterte regjeringens nye melding om mediestøtte på landsmøtet til Landslaget for lokalaviser (LLA) og der gikk kulturministeren langt i å love økt pressestøtte og mer til lokalavisene. Hetland sier til Kampanje at det nærmest «fulgte penger med på hvert ord» kulturminister Trine Skei Grande kom med i Drammen.

- Det er naturlig at pengene kulturministeren snakket om i mediestøtten kommer i budsjettet. Derfor gleder vi oss til mandagen og ser frem til økte rammer for pressestøtten og økningen skal gå til lokalavisene, sier han.

Han sier den norske lokalavisbransjen trenger pengene sårt. Med unntak av en liten økning i 2019 på fem millioner kroner og innføringen av en ny innovasjonsordning har pressestøtten nærmest stått på stedet hvil siden 2016.  

- Vi forventer at det er flere titalls millioner som en får i løft nå, men fremdeles vil de mange små lokalavisene få mindre enn noen få riksaviser. Men vi ser frem til at det nå tas et langt, viktig steg i retning for å styrke grunnfjellet i mediemangfoldet som er de små lokalavisene, sier Hetland.

- Det er stort strekk i laget
I 2019 var den samlede pressepotten på totalt 318 millioner kroner som fordeler seg mellom lokalaviser, ukeaviser og nisjeaviser og her har så langt aviser som Klassekampen, Vårt Land, Dagsavisen og Bergensavisen vært de største mottakerne. Men Grande har varslet en solid dreining av pressestøtten i retning små og lokale medier på bekostning av de riksdekkende avisene. Etter det Kampanje kjenner til vil avishusene få komme med sine innspill med tanke på omfordelingen av pressestøtten.

- Det er stort strekk i laget både i forhold til økonomi generelt, men også med tanke på digitaliseringskraften til de minste avisene. Det er veldig variabelt. Veldig mange mangler både penger og kompetanse til det digitale spranget og penger og kompetanse henger ofte sammen, sier Hetland.  

Hetland sier til Kampanje at innovasjonsstøtten også har vært viktig.

- Dette er et viktig og nødvendig tiltak og det blir spennende å se om det blir ytterligere økninger, sier han.

Også hos MBL var forventningene høye til dagens mediestøtte-. 

- Vi forventer et skikkelig løft i pressestøtten til lokalavisene  og at støtten blir pris og lønnsjustert for første gang. Håper også at Kulturministeren varsler at dette blir er permanent løft i støtten, sier administrerende direktør i MBL, Randi Øgrey, til Kampanje.

Les også: