Konsernsjefen i Polaris Media, Per Axel Koch, er på rundreise på Sørlandet etter at nyheten om den store avissammenslåingen på Sørlandet ble fredag morgen. Nå skal han sammen med partneren i Arendal, Agderposten, bygge et nytt mediehus på Sørlandet, bestående av de tre store storbyavisene, Agderposte , Varden og Fædrelandsvennen.

Dermed kjøper Polaris Media-sjefen, som selv er sørlending, seg opp i et område han kjenner godt.

- Ja det er litt spesielt. Denne morgenen hadde vi et møte i Arendal der vi signerte med eierne i Agderposten og nå skal vi til Kristiansand og Fædrelandsvennen før vi avslutter i Skien og besøker Varden, sier Per Axel Koch til Kampanje.

- Schibsted tok initiativet
Fredag morgen ble det nemlig kjent at de to avishusene Polaris Media og Agderposten danner et nytt, regionalt mediehus på Sørlandet som i tillegg til de nevnte avisene også vil inkludere seks lokale mediehus. Til sammen vil selskapet som, har fått navnet Polaris Media Agder, få et samlet opplag på 107.000, 138.000 daglige lesere digitalt og 170.000 daglige lesere på papir i byer som Farsund, Vennesla og Grimstad.

- Man blir ganske godt kjent når en driver med lokalaviser, men Sørlandet kunne jeg jo ganske godt fra før. Jeg føler at vi heldige som kan drive en virksomhet rundt i landet. Det er fascinerende å reise rundt i Norge og drive næringsvirksomhet.
Det var Schibsted som tok initiativet til samtalene og kom opp med ideen om å selge Fædrelandsvennen til Polaris Media for deretter bygge opp et nytt og større mediehus i Agder.

- Det var en unik mulighet som åpnet seg og det har vært et arbeid som har skapt stor begeistring både i Agderposten, Fædrelandsvennen, men også Varden. Timingen for å få til dette var veldig god nå med tanke på og lykkes enda bedre med den digitale transformasjonen, sier Per Axel Koch.

Les også: Schibsted selger Fædrelandsvennen til Polaris

Må lykkes bedre digitalt
Når det nye selskapet skal være oppe og stå vil det ha en omsetning på nesten 700 millioner kroner.

- Industrielt blir dette mer og mer riktig når vi knytter to sterke regionaviser sammen med syv lokale mediehus. Vi kommer til å stå veldig sterkt, sier han.

Polaris Media-sjefen mener det er mye å få til på inntektssiden i selskapet.

- Ja, det er der oppsiden ligger. Vi må klare å lykkes enda bedre digitalt og der ligger Fevennen noe foran de andre avisene som har jobbet i andre systemer, også begynner vi i Polaris å få en ganske god track record på å utvikle denne type mediehus i Norge og etter hvert også Sverige, sier Koch.

Han vil derfor ikke kalle det et «kostnadscase», men sier Polaris Media har en ambisjon om å klare en margin på rundt ti prosent. Det vil i så fall gi et resultat på rundt 70 millioner kroner.

- Vi har oppnådd en margin på rundt ti prosent på det vi holder på med, så får vi se om vi lykkes også denne gangen. Vi har i hvert fall som ambisjon om å bli bedre digitalt og mener at det skal være en god investering, men da må vi lykkes, sier Koch.

- Har gjort en kanonjobb
Han berømmer Agderposten for hvor gode de er å drifte avisene sine på Sørlandet. Selskapet hadde et overskudd på driften på 8,7 millioner kroner i 2018 av en omsetning på 110 millioner kroner.

- De har gjort en kanonjobb over flere år, sier Koch.

Tøffere har det vært i Kristiansand der Fædrelandsvennen måtte tåle et tap på nesten seks millioner kroner av en omsetning på 222 millioner kroner.

- Vi kjenner Fædrelandsvennen godt gjennom Schibsted. Vi er sikre på at dette kommer til å bli en veldig god match.

- Skal det gjøres noe på kostnadssiden som en følge av sammenslåingen?

- Vi vil gå igjennom kostnadene og har en oppfatning av det. Vi må alltid være kostnadseffektive og der vi kan drive mer effektivt vil vi gjøre det. Vi har også laget en plan, men dette er ikke et kostnadscase.

Da Medietilsynet fredag morgen la frem sin rapport om avisøkonomien kom det blant annet frem at kostnadene til norske avishus nå er i ferd med å øke igjen etter flere år med reduksjoner.

Les også: Norske aviser øker inntektene – men teknologigigantene spiser mer og mer av reklamekaken

Kommenterer ikke verdi
Partene skal ifølge en pressemelding arbeide videre med endelige transaksjonsdokumenter og den endelige transaksjonen er også forbeholdt godkjennelse av Konkurransetilsynet. Det forventes at endelige og bindende transaksjonsavtaler inngås i løpet av oktober/tidlig november.

- Hva er verdien på denne avtalen?

- Det vil vi ikke kommenterer på nåværende stadium, men det vil på et senere tidspunkt bli utarbeidet et informasjonsdokument.

- Sist Stampen i Sverige og nå Fevennen. Hva blir neste skritt når det gjelder sammenslåingen av aviser?

- Nå handler det først om å få dette til. Dette blir et superspennende selskap og et veldig spennende grep som nå gjøres i den norske medieindustrien. Vi er nødt til å samarbeide skal vi få dette til og da er det bra hvis vi kan bidra.