2018-tallene for landets største fagblad, Teknisk Ukeblad Media (TU Media), viser at medieselskapet avslutter fjoråret med en omsetning på snaue 109 millioner kroner, mens resultatet før skatt ender på 44.000 kroner.

Det er en nedgang fra 2017, hvor selskapet innkasserte et resultat på 2,9 millioner, godt hjulpet av salget av nettavisen Tek.no til VG, som skal ha gitt TU Media en gevinst på 7,5 millioner kroner. 

Sett opp mot 2015 og 2016, hvor Teknisk Ukeblad hadde et samlet underskudd på 9,7 millioner kroner, er de derimot på bedringens vei.

Samtidig vokser de også på det digitale annonsemarkedet og innen innholdsmarkedsføring, hvor de henholdsvis omsatte for 26,6 millioner og 11,1 millioner kroner i 2018. 

- Vi økte omsetningen per hode i 2018 kontra 2017, og vi klarte så vidt å komme oss over nullen. Vi er fornøyd med 2018 sånn sett. Det er et nullresultat, til tross for store endringer. I tillegg har vi oppbemannet redaksjonene i Digi og TU med til sammen syv årsverk gjennom året for å øke satsingen på digitale abonnement, forteller administrerende redaktør i TU Media, Jan Moberg, til Kampanje.

Firedobling av digitale abonnementer på halvannet år
Ifølge årsberetningen doblet TU Media sin digitale abonnementsbase fra 2380 ved utgangen av 2017 til 5500 ved utgangen av 2018. 

Nå kan derimot Moberg fortelle at TU Media sitter på nærmere 10.000 abonnementer, noe som vil si at de har firedoblet antall digitale abonnementer siden 2017. 

Dette gjelder da abonnementer ved deres digitale utgivelser TU.no, Digi.no og Insidetelecom.no. 

- Det tallet må opp betraktelig for at vi skal få lønnsomhet i de nye årsverkene vi har pådratt oss. Vi er ambisiøse, og vi vet at det er interesse for innholdet vi leverer. Vi satser på å få en ny knekk oppover på abonnementskurven nå utover høsten, sier Moberg. 

Etter sommeren vil de derfor økse satsingen på betalt innhold ytterligere:

- Vi forsøker å tydeliggjøre nisjene våre, og har organisert redaksjonene deretter. Vi øker lukketheten nå etter sommerferien, og i slutten av måneden vil flere saker kreve abonnement - samtidig som vi også øker produksjonsmengden.

- Har vært krevende på annonsesiden
Selv om TU Media har økt abonnementsbasen sin betydelig, forteller Moberg at første halvår i 2019 har vært krevende på annonsesiden, og at veksten på digitale abonnementer ikke har vært høy nok til å kompensere for fallet på annonser.

- Det er en trend vi ser flere har utfordringer med. Når det gjelder TU på papir går det fortsatt godt og øker i opplag, da Nito og Tekna får flere medlemmer. 

For i tillegg til sine digitale utgivelser gir TU Media fortsatt ut bladene Teknisk Ukeblad og Våre Veger, og i fjor var opplaget på 158.000. 

- Nedsiden her er momsreglene, som fortsatt setter en stopper for at vi får digitalisert abonnementet til medlemmene av eierorganisasjonene. Digitalt blir vi pålagt moms, mens for eksempel digitale abonnement hos Dagens Næringsliv og Aftenposten er fritatt mva. Det gjør det vanskelig å digitalisere medlemsmassen til Nito og Tekna som er abonnenter hos oss.

Tar ut utbytte i Medier24
I løpet av 2018 fortsatte TU Media å selge seg ned i spillnettstedet, Gamer.no, som ble skilt ut i selskapet Good Game AS. Der sitter TU Media nå på en eierpost på 20 prosent. 

Som tidligere omtalt kjøpte også TU Media og Moberg seg også videre opp i nettstedet Medier 24, etter at gründeren Gard L. Michalsen solgte seg ut og ble redaktør i E24. Nå sitter TU Media som hovedaksjonær med 44 prosent av aksjene.  

Ifølge årsberetningen har disse aksjene en kostpris på rett i overkant av 1,2 millioner kroner. Av det kan man utlede at hundre prosent er verdt 2,8 millioner kroner.

- Synes du dette er en «fair» prising av Medier24 i dag?

- Ja, det viser vår kost, og er en nøktern prising. Medier 24 gjør det godt, og vokser. Faktisk har vi allerede hentet inn en tredjedel av den bokførte verdien bare via årets utbytte. Det er bare å håpe at den gode driften i Medier 24 fortsetter. De gjør rett og slett en knakende god jobb - og vi har mye å lære av måten de jobber på, svarer Moberg.