Onsdag førstkommende er det nytt møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU), der blant annet Sofies klagesak mot VGfor deres dekning av dansevideoen på Bar Vulkan i februar, skal opp. Flere sentrale personer som Aftenposten har snakket med, blant andre First House-partner Sigbjørn Aanes mener VGs politiske journalistikk har endret seg etter «dansevideo»-saken. Aanes er tidligere rådgiver til statsminister Erna Solberg.

- Det er ingen tvil om at dekningen svekkes når tre så flinke folk plutselig forsvinner. Det virker som at journalistikken er blitt noe tammere som følge av dette. Det er nok noen saker som ville kommet tidligere fordi tre av de journalistene med størst kildetilfang plutselig er borte, sier Sigbjørn Aanes, partner i PR-byrået First House til Aftenposten.

Les også: - VG har et vondt år i vente

Les også: Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon

Det var i februar i år at VG publiserte artikkelen om en ny bekymringsmelding om Ap-politiker Trond Giske. Saken var basert på en video som viste at Giske danset med en ung kvinne på Bar Vulkan.

VG har innrømmet flere feil i sin dekning og har allerede erkjent brudd på fem punkter i pressens egen Vær Varsom-plakat.

Les også: Sofie i PFU-klage mot VG: - Føler meg presset og uthengt

De tre politiske journalistene som har byline på dansevideo-saken jobber heller ikke lenger tett på politikken. VGs politiske redaktør, Tora Bakke Håndlykken, ledet arbeidet med VGs interne evaluering sier flere tiltak er iverksatt i avisen.

- Vi har ingen planer om å slutte å være først og best på nyheter fra politikken, ikke minst nå som vi står midt i en lokalvalgkamp. Det er i tillegg toppet med en regjeringskrise som vi dekker med full tyngde. Vi prioriterer å være til stede lokalt – akkurat nå med syv VG-medarbeidere nord i landet. Vi har også brukt store ressurser på å utvikle en lokal valgomat, sier Håndlykken.