Mediedivisjonen til investerings- og oppstartselskapet Venture Factory fikk et underskudd på driften på tre millioner kroner i 2018. Venture Factory sin medie-portefølje består av Filter Media, Talent Media, CamillaPihl.no og et kommersielt samarbeid med Motor.no, men av alle disse satsingene var det kun Filter og Talent Media som hadde drift gjennom hele året.

I tillegg til de nevnte virksomhetene eier Venture Factory også 20 prosent av radioselskapet Radio Metro

- Det er ikke lett å skape nye nettaviser med en bærekraftig forretningsmodell, men vi er i ferd med å lykkes med å bygge fundamentet til et nytt norsk mediehus og det er vi svært stolte av, styreleder i Venture Factory Media, Even Aas-Eng, til Kampanje.

Omsetningen, som ikke inkluderer CamillaPihl.no, Motor.no og Radio Metro, endte på litt over ti millioner kroner, opp 74 prosen sammelignet med 2017. 

- Med annonsefinansiert, gratis kvalitetsjournalistikk som forretningsmodell, så er det tall vi er veldig happy med. Det var ikke så mange som trodde det da vi startet for tre år siden.

- Så selv om dere fortsatt taper penger, er du fornøyd?

- Ja, vi er veldig fornøyde med fjoråret. Det koster å starte nytt, så det at vi klarer å passere ti millioner i nettannonsering på helt nye nettaviser det kan jeg ikke være annet enn fantastisk stolt av, sier han.

Mareritt-start på 2019
Helt sammenlignbare tall finnes ikke, men Filter Media Norge og Talent Media tapte i 2017 rundt tre millioner kroner (se resultattabell i bunn av saken). 

- Hvordan ser det ut med tanke på 2019, er planen å gå i pluss inneværende år?

 - Planen for 2019 var 100 prosent vekst og break even, men helt ærlig så har året så langt vært et mareritt med mye sykdom på kommersiell side. Vi satser på en friskere og bedre høst, men det blir nok et minus-resultat i år også, sier en ærlig Aas-Eng.

Even Aas-Eng, som i Torggata i Oslo har bygd opp et lite forretningsimperium bestående av mediesatsinger, contentbyråer, performancebyråer og nettbutikker, sier han «føler medieselskapene som ligger i Venture Factory har knekt en kode».  I 2017 var tilsvarende omsetning på 5,2 millioner kroner slik at veksten endte på nærmere 100 prosent. 

- Det er mange som har startet nettaviser de siste årene, og de som er flinke klarer seg jo, men vi føler at vi har laget en skalérbar forretningsmodell som vi kan fortsette å bygge videre på, sier han.

- Hva er grunnen til at dere vokser?

- Det ene er at innholdsmarkedsføring og native blir en stadig viktigere del av annonsemiksen til annonsørene også er det en større forståelse for at det kan være interessant å vise frem kommersielt innhold under andres merkevarer, såkalt native-annonsering – også at vi har et konkurransedyktig produkt, sier han.

Tror fullt og helt på innholdsmarkedsføring
Innholdsmarkedsføringen står svært sentralt i det nye mediehuset og det finnes med andre ord ingen bannerannonser. Heller ikke abonnementsmodellen har Venture Factory Media-styrelederen noen tro på. For Even Aas-Eng skal «journalistikken som produseres være gratis og tilgjengelig for alle».

- Vi har ingen bannerannonser eller betalingsmurer og foreløpig er det innholdsmarkedsføring eller native annonser som er vårt levebrød, sier han. 

Han mener modellen med innholdsmarkedsføring gjør at det nye mediehuset at det «er mulig å prioritere journalistisk kvalitet over kvantitet» ved at publikasjonene ikke er avhengig av klikk og sidevisninger for å generere inntekter.

- Det gjør at vi kan utøve grundig og avslørende journalistikk selv med begrensede ressurser.

Totalt så jobber det godt over 20 mennesker i Venture Factory Media hvorav fire er fulltidsjournalister i Filter Nyheter, nettavisen der tidligere Dagbladet-journalist Harald Klungtveit er redaktør. Dermed har Venture Factory Media klart målet om å utvide staben til rundt 20 nye journalister og selgere, noe som ble uttalt da Venture Factory presenterte sine planer for den nye nettavisen i 2016.

Les også: Filter Media vil konkurrere med VG og Dagbladet

Store medieplaner: Tre av eierne bak Filter Media som skal utfordre de store, etablerte nettavisene er Even Aas-Eng, Snorre Bryne og Lars Eide.

- Filter Nyheter er ikke noe politisk prosjekt
Aas-Eng sier Filter Nyheter det siste året har vært nyhetsledende på flere store saker, blant annet avgangen til to statsråder i Solberg-regjeringen. Redaktøren i Filter Nyheter møtte også nylig i retten etter å ha mottatt svært alvorlige trusler etter en sak om det internasjonale nazistmiljøet av typen: «Ring meg nu, ditt SVIN! PeST SVIN! Hils din familie... ACHTUNG! RING NÅ!!! RASEKRIG!» og «Fristen for å ringe meg er nu 23 min. Sitter 5 mim. fra et av dine familiemedlemmer!»

I retten erkjente høyrekstremisten senere straffeskyld og ble dømt til 30 dagers ubetinget fengsel for truslene.

- Hvis du truer journalister i Norge, så blir du pågrepet, ransaket og havner i fengsel. Det er den tydelige beskjeden fra retten. Det er veldig bra at det kunngjøres for de ekstreme og voldelige miljøene som har nyhetsredaksjoner som en del av sitt fiendebilde, sa Klungtveit til NRK etter dommen var avsagt.

Les også:  Slik konkurrerte «underdog»-avis mot Akersgatas vaktbikkjer i Sandberg-saken

- Gøy å være underdog: Ansvarlig redaktør i Filter Nyheter, Harald Klungtveit, avdekket flere sentrale opplysninger i saken om Per Sandbergs Iran-tur i sommer. Foto: Oslopix.

Even Aas-Eng sier det er viktig at «Filter Nyheter utfører det redaksjonelle oppdraget med nøyaktighet og uten å være sensasjonsjagende.»

- Det viktigste for oss er vår troverdighet som avsender av både redaksjonelt og kommersielt innhold og da må vi holde vår sti ren, alltid, sier han.

Even Aas-Eng anslår at det i fjor var rundt 1,5 millioner unike lesere innom artiklene til Filter Nyheter.

- Hva er det journalistiske prosjektet til Filter Nyheter?

- Vi har noen redaksjonelle stolper i Filter Nyheter og satser hardt på klima, samfunn og politikk og dekker de ulike ekstreme miljøene på begge sider av det politiske spekteret.

- Har Filter Nyheter også et politisk prosjekt?

- Nei, overhodet ikke. Hva skulle det vært? Nei, vi skriver mye om politiske ytterpunkter. Det gjør vi, men på begge sider. Det finnes ingen politisk slagside i Filter Nyheter og vi er en fri og uavhengig nettavis uten bindinger til noen organisasjoner eller politiske bevegelser.

- Hva er suksesskriteriet til Filter Nyheter når det ikke er sidevisninger eller klikk?

- Det er et godt spørsmål og ettersom modellen vår er helt ny må vi også finne våre egne suksesskriterier.  Det er vanskelig for det er virkelig ikke sidevisninger. Men at vi kan være med på å løfte frem viktige temaer og gi dem oppmerksomhet, som også løftes frem og videreutvikles i de nasjonale mediene og debattene, er noe av det vi er opptatt av, sier han.

- Vi har nok på tallerken nå
Tale Gjøvik, som er øverste ansvarlig for selskapets publikasjoner, sier det kommersielle innholdet i 2018 hadde totalt én millioner lesere.

- Våre styrker er at vi produserer svært godt kommersielt innhold, vi har merkevarer som er troverdige avsendere av dette innholdet og vi er gode på distribusjon, sier hun. .

Publikasjonene i mediehuset selger sine annonser til både mediebyråer og direkte til annonsørene.

- Det er aldri lett å nå igjennom med nye produkter i konkurranse med de etablerte aktørene, men vi blir tatt godt i mot av de fleste synes jeg. Men enkelte av de store mediebyråene har fortsatt ikke kjøpt en eneste annonse av oss etter tre år i markedet og det er synd, Sier Gjøvik.  

Etter å ha utvidet mediesatsingene kraftig de siste årene med både Camilla Phil, Motor og Radio Metro, sier medieinvestoren at det ikke foreligger noen planer om nye oppkjøp og satsinger.

- Vi føler at vi har mer enn nok å holde på med akkurat nå, sier Even Aas-Eng.

Her ser du regnskapstallene til Venture Factory Media med sammenlignbare tall for Filter Media Norge og Talent Media for 2018. Alle tall i MNOK. 

Venture Factory Media 2018 2017 Endring i %
Omsetning 10,3 5,94 + 74
Driftsresultat - 3,0 - 2,86 -
Resultat før skatt - 3,0 - 2,85 -