Da Fiskeribladet 11. juli først omtalte fiskeriminister Per Sandbergs relasjon til iranske og tidligere asylsøker Bahareh Letnes, og hennes enkeltmannsforetak som skal drive eksport av fisk, satte det hele landets redaksjoner i sving. Jakten på nye opplysninger om Sandbergs nye kjæreste og deres spontane Iran-tur ble sommerens store konkurranse for de norske avisene.

Den lille redaksjonen i Filter Nyheter kastet seg på ballen 27. juli og var den første avisen til å melde at Sandberg oppholdt seg i Iran. Her kommer det samtidig frem i en uttalelse fra Sandberg at han har deltatt på iransk nasjonaldagsfeiring og et oppstartsmøte for en venneforening mellom Iran og Norge.

Det er også her han for første gang betegner sin tilstedeværelse med hans ulike roller som privatperson, Frp-nestleder og fiskeriminister.

Harald Klungtveit er ansvarlig redaktør for Filter Nyheter som består av en redaksjon på til sammen fem journalister. Til Kampanje sier han at han allerede ved Fiskeribladets første artikkel forstod at dette kom til å bli en viktig sak.

- Da jeg ble kjent med Iran-reisen og at denne reisen var knyttet til hans relasjon med Letnes, så jeg fort mange åpenbare potensielle problemstillinger rundt dette forholdet. Jeg forstod at dette kunne bli en større sak, men på det tidspunktet skjønte jeg ikke at dette kunne komme til å felle han. Men ut fra de ulike kontaktpunktene med iransk ambassade, uklarhet rundt roller og kritikk fra eget parti, ble det tidlig klart at det var mange elementer det kom til å koke rundt, sier Klungtveit.

Les også: PR-profiler spådde Sandberg-exit (abonnement)

- Må ligge noe mer her
Filter Nyheter var også først ute med opplysninger om at departementet trodde statsråden var i Tyrkia, mens han i virkeligheten befant seg i Iran.

Klungtveit forteller at han de siste ukene har brukt tiden på å få svar fra Statsministerens kontor (SMK) og fiskeridepartementet på en rekke spørsmål om reisen og Sandbergs nye kjæresteforhold.

- Etter de to første ukene satt man fortsatt uten svar på helt grunnleggende spørsmål, og det i seg selv har vært motivasjon og grunn nok til å tenke at det må ligge noe mer her. Man tenker jo at det er en grunn til at man ikke bare avklarer slike spørsmål med en gang.  

Les også intervju med Fiskeribladets redaktør: Nytt Sandberg-sammenstøt for avisredaktør: - Det er et intenst trykk

- Redaksjonene var litt bakpå
Tre år gamle Filter Nyheter har med andre ord vært sentrale og flere ganger først ute med å fremskaffe nye opplysninger om saken. Klungtveit er overrasket over at de største avisene havnet bakpå.

- Det er gøy å være underdog i en så stor fellessak. Jeg skal ikke «gloate» (skryte, red. anm.) for mye, men det overrasket meg litt underveis at de største redaksjonene var litt bakpå i noen helt grunnleggende spørsmål i saken. Men etter hvert har vi definitivt sett en graveinnsats i en lang rekke redaksjoner, og det er det som har gjort at vi etter hvert er fått fakta på bordet – til tross for at Sandberg og SMK har vært vanskelige å få i tale, sier Klungtveit.

- Hva tenker du om at det nå ender med at han går av, føler dere at dere var med på å felle ham?

- Det har jeg ikke noen synspunkter på, motivasjonen er å finne ut av hva som har foregått, sier han.

Omsatte for over 5 millioner i andre driftsår
I 2017, som var Filter Media Norges andre driftsår, omsatte selskapet for 5,2 millioner kroner. Resultatet endte på minus 2,3 millioner kroner. Det er daglig leder, Tale Gjøvik, godt fornøyd med.

- Personlig er jeg veldig fornøyd med det resultatet. At vi solgte annonser for 5,2 millioner mener jeg er ganske bra for en liten avis som kjemper mot de store avisene. Fordi vi er en nyoppstartet bedrift gikk vi inn og gjorde investeringer i fjor, og derfor tapte litt penger – men for oss er resultatene «kick ass» med tanke på hvor mye vi greide å dra inn på annonsesalg, sier Gjøvik.

Filter Media Norge driver i tillegg til Filter Nyheter også  Filter Film & TV og content marketing-avisen Filter Partner.

Les også: Filter Nyheter henter inn ny journalist

Hun forteller at de allerede har forbigått fjorårets omsetning i 2018, og har som mål å gå i null i år – men at det er tøft å konkurrere mot de etablerte mediene.

- For å være helt ærlig er det knalltøft, det er blod, svette og tårer. Vi må jobbe hardere og levere enda bedre enn de andre. Målet er å gå i null i 2018, men samtidig vil vi fortsette å satse. Og at vi har gått forbi fjoråret allerede er fantastisk, og stadig flere kunder kjenner til oss, så for meg er dette veldig positivt, sier hun.

Her er tallene til Filter Nyheter. Alle tall i MNOK. 

Filter Media Norge AS 2017 2016 Endring i prosent
Driftsomsetning 5,2 2,1 +143
Driftsresultat -2,3 -0,7 -
Resultat før skatt -2,3 -0,7 -