Flere tv-kanaler har meldt om rekordtall fra årets VM i kvinnefotball i Frankrike. BBC Sport kunne blant annet rapportere om hele 6,1 millioner seere da England spilte åpningskamp mot Skottland. Det er tidenes mest sette kvinnefotball-kamp i historien.

Også i Norge kan man se tegn på en økende interesse fra publikum. Tall fra TV 2 og NRK viser nemlig at det er flere som ser Norges kvinnelandslag i aksjon under årets VM enn det var i VM i 2015. For alle Norges kamper er det snakk om en 18 prosents økning, opplyser NRK. Sammenligner man årets VM-tall mot EM i 2017, er skillet enda mer tydelig, men der pleier tallene å være noe lavere. 

Sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, mener tv-seingen er en indikator på det han omtaler som et skifte i tiden.

- Hvis man har antennene litt ute, så tror jeg man ser at vi står overfor det definitive gjennombruddet for kvinnefotball. Tv-seeingen er en indikator, men vi får også en masse interesse for saker og innhold om kvinnefotballen. I Norge lar vi oss ofte rive med av nasjonal suksess, men her ser vi den samme interessen internasjonalt også. Det er ikke bare et fenomen som følger suksessen til det norske laget. Dette er den store bølgen som kommer, og som kvinnefotballen surfer på. Det er et fantastisk skue.

Les mer: Fotballdamene satte ny VM-rekord - nesten 900.000 så straffedramaet

- Blir skuffet om vi ikke får rekord
Det er NRK-ekspert og tidligere landslagsspiller, Melissa Wiik, enig i. 

- Jeg føler at det her bare er starten. Det kommer til å øke enda mer. Jeg merker også i Norge at kvinnefotballen er skikkelig i vinden, og på vei opp og frem. Det er morsomt, og tv-tallene er en indikasjon på akkurat det. 

Wiik debuterte selv på A-landslaget i 2004 og har fått med seg 63 landslagskamper. Hun var ikke med til EM i 2005, da den foreløpige mesterskapsrekorden for antall seere ble nådd, med et snitt på 900.000 i semifinalen mot Sverige.

Den håper hun blir tatt i år.

- Jeg blir nesten skuffet om vi ikke får rekord. Om 900.000 er rekorden, så bør vi slå den. Det skal være mulig, sier hun. 

Selv om interessen var stor for det langt mer meritterte landslaget på starten av 2000-tallet, forteller Wiik at interessen rundt årets lag nærmer seg gamle høyder.

- Mot Frankrike var det 770.000 seere på det meste, og dette vil øke jo lenger inn i sluttspillet man kommer. Det er også mye mer blest og oppmerksomhet i mediene i dag, så det er neste umulig ikke å få med seg. Da jeg spilte VM i Kina i 2007, hadde venner og familie problemer med å finne ut av hvordan man skulle få sett kampene. Det er ikke tilfellet i dag.

Ny mesterskapsrekord
Hittil i årets VM har kvinnelandslaget spilt fire kamper, hvorav to har gått på NRK og to på TV 2. Da Norge tapte 2-1 mot Frankrike, som for øvrig ble vist på NRK, var det hele 661.000 nordmenn som benket seg rundt tv-skjermen. 

Lørdag kveld møtte kvinnelandslaget Australia i åttendelsfinale, det endte med norsk seier og enda en opptur på tv-fronten. Totalt endte kampen med en publikumsrating på 667.000 og på sitt meste var det 895.000 som var innom NRK og så kampen. 

Også TV 2s kamper har gått bra og gjør seg ikke bort sammenlignet med NRKs sendinger fra VM i 2015. I kampene mot Nigeria og Sør Korea var det henholdsvis 468.000 og 535.000 seere.

I VM i 2015 var den mest sette kampen Norge mot Tyskland, som snittet på rundt 550.000 seere. Ingen av de andre kampene Norge spilte da hadde over 500.000 seere.

Håper på ny rekord:

NRK-ekspert og tidligere landslagsspiller, Melissa Wiik. Foto: NRK

Wiik tror også kvinnelandslaget kan komme seg opp på nivå med herrelandslaget, som eksempelvis hadde 718.000 seere i snitt mot Sverige tidligere i vår. Selv om det er større interesse for sluttspill, nærmer kvinnelandslaget seg herrenes tv-tall med stormskritt. Det er for øvrig 19 år siden herrene siste var med i et sluttspill. 

- Jeg tror det som er viktig, er å komme videre. Nå er vi i kvartfinalen. Det er veldig bra, og TV 2 viser kampen torsdag kveld. Om vi kommer videre til semifinale og finale, er det NRK som vil vise disse, og det kan bidra til flere seere. Det hadde vært veldig gøy om vi nærmer oss én million seere, i og med at vi har en så bra årgang og et såpass godt lag, sier Wiik. 

- Attraktivt tv-produkt som det satses på
Jansen Hagen tror den økende interessen bunner i at man har fått en større annerkjennelse for det sportslige nivået hos kvinnene.

- Man har et tv-produkt som er attraktivt, og som det satses på, i tillegg til at man har en publikumsoppslutning som gir en ramme rundt det. Jeg tror folk spør seg hvorfor man ikke skulle ta kvinnefotball på alvor, eller vurdere det på samme grunnlag, som annen idrett. Tiden der vi sto med luen i hånden er forbi, og nå tror jeg vi er vitne til en varig endring. 

Les også: Kvinnefotballen ble Årets sponsorobjekt: - Det er banebrytende

Han peker også på at det i disse tider settes nye tilskuerrekorder måned etter måned. Da Atletico Madrids kvinnelag spilte mot Barcelona våren i år, ble det slått ny europeisk publikumsrekord for kvinnefotball med 60.739 tilskuere. Det var andre gangen den rekorden ble slått i løpet av 2019.

Da det norske kvinnelandslaget spilte mot Frankrike var stadion i Nice utsolgt med 35.000 tilskuere. 

- De store klubbene omfavner kvinnefotballen og satser på det. Det er derfor jeg tenker at det ikke er sånn at interessen skyter til værs én måned under VM i Frankrike nå, og flater ut fullstendig etterpå. Det man ser nå, er en bølge som vil endre internasjonal fotball for alltid. Det vil ikke lenger være kvinne- og herrefotball, men internasjonal fotball.