På Thon Hotel i Nydalen var den norske sponsorindustrien samlet onsdag kveld til den store, årlige bransjefesten Sponsor- og Eventprisen. Totalt ble det delt ut hele 11 priser og en av kveldens gladeste var daglig leder i serieforeningen Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, som vant prisen «Årets sponsorobjekt».

- Kvinnefotball som årets sponsorobjekt, det vil jeg kalle en aldri så liten revansje, sa Hege Jørgensen fra scenen da prisen var et faktum.

Hun tok imot prisen sammen med blant andre markedsansvarlig Michelle Hermandsen og styreleder Synnøve Tverlid og fortsatte med å takke alle klubbene og ikke minst sponsorene Obos, Norsk Tipping, Thon Hotel, Synsam og Select.

- Klubbene våre er hverdagsheltene, men sponsorene utgjør en enormt stor forskjell for alle de 110.000 jentene som spiller fotball og som takket være dere kan gå med rakere rygg, fortsatte Jørgensen.

Obos ble også en av kveldens store vinnere: Trippelvinner: - Vi har gått fra å være en liten sponsor til å bli en stor sponsor

Vanvittig sponsorvekst
Til Kampanje kunne Jørgensen fortelle at hun knapt trodde det hun hørte da Toppfotball kvinner ble ropt opp som vinner. 

- Det er banebrytende fordi kvinnefotballen har vært et produkt man ikke har trodd har hatt en kommersiell verdi. Det er helt sjukt og utrolig viktig for alle jentene som spiller, sier Jørgensen til Kampanje.

Og det er litt av sponsorreise kvinnefotballen har vært med på, særlig de to siste årene. På bare noen år har sponsorinntektene gått fra 40.000 kroner til hele 21 millioner kroner. Det er en vekst på vanvittige 52.000 prosent.

- Herregud, så stolt jeg er på vegne av hele kvinnefotballen. Dette viser hvilke steg vi har tatt. Fra å være et produkt mange ikke hadde tro på, til å bli et av de mest attraktive sponsorobjektene i Norge. Jeg har ikke ord, sier Jørgensen som leder interesseorganisasjonen for klubbene i de to øverste divisjonene i Norge.

Trodde ikke på seier
På forhånd sier hun at hun ikke turte å tenke tanken engang på å vinne. Jørgensen var sikker på at en av de andre nominerte ble for sterke og kom til å få prisen. Men onsdag kveld kåret Sponsor- og Eventforeningens jury altså Toppfotball kvinner til vinner i kategorien. 

- Hva betyr dette for kvinnefotballen?

- Først og fremst er dette en anerkjennelse til alle som er involvert i jente- og kvinnefotballen. Vi har en verdi, og næringslivet er virkelig i ferd med å få opp øynene for produktet vårt. Akkurat det betyr utrolig mye for selvfølelsen til alle fotballspillende jenter i Norge, smiler Jørgensen.

Hun forteller videre at hun selv var spiller og opplevde sjikaneringen på nært hold. 

- Dette handler om så mye mer enn fotball. Jeg nekter å godta at det skal være sånn at unge jenter skal føles seg mindre verdt, dårligere og sjikanert med dårligere treningsopplegg og baner. Dette er en hjertesak for meg. Det er fortsatt ikke bra no nok, men vi har startet på en reise. sier Jørgensen. 

I september 2017 tok Toppfotball Kvinner eierskap til egne rettigheter og fikk selge og forvalte sine egne sponsoravtaler. Siden da har solide bedrifter som Obos, Norsk Tipping, Coop, Thon Hotels, Synsam og Select gjennom samarbeidsavtaler med Toppfotball Kvinner blitt noen av kvinnefotballens aller viktigste støttespillere.

Her kan du lese juryens begrunnelse som til slutt ga kvinnefotballen seieren:

- I alle år har fotballkvinnene vært i skyggen av herrene. Sportslig og kommersielt. Så kom 2017 og 2018, og siden da har Toppfotball Kvinner ikke sett seg tilbake. Ved å ta eierskap til egne rettigheter og inngåelse av strategiske partnerskap har «Kvinnefotball på dagsorden – med nye sponsorer» tatt et stort skritt for å skape like muligheter for jenter og gutter i fotballen, styrke rammebetingelser og å øke interessen for kvinnefotballen. Toppfotball Kvinner har på kort tid, med små ressurser men kloke hoder, økt sponsoromsetningen fra 40.000 kroner til 21.000.000 i 2018, og satt likestilling på dagsorden i media. Juryen mener dette ikke er en dag for tidlig, og håper prosjektet gjennom klubbene kan bidra til at flere Ada Hegerberg´er finner veien fra løkka i hjembygda til et nasjonalt og internasjonalt publikum på lik linje med gutta, heter det i begrunnelsen.