Saken er oppdatert med kommentarer fra Høyre og Frp.

Mediepolitisk talsperson i Ap, Trond Giske, gleder seg ikke over at TV3- og Viaplay-eier Nordic Entertainment Group (Nent) har kuppet 40 prosent av NRKs rettigheter på vintersport, inkludert verdenscupene i alpint og langrenn i fem år fra 2021.

- Det synes jeg er veldig trist. Jeg sørget som kulturminister for at vi fikk et regelverk om at store internasjonale sportsarrangement skal gå på store allment tilgjengelige kanaler. Det har sikret at vi som folk kan oppleve store høydepunkter i OL og VM-sammenheng. Når NRK mister verdenscupen både i alpint og langrenn, gjør det at dette forsvinner bak betalingsmur, hvor bare en del av befolkningen kan ta del, sier han til Kampanje.

Les mer om avtalen som ryster mediebransjen: TV3-eier kjøper ski-rettigheter – nå rakner vintersporten for NRK

- Synd for seerne og langrennssporten
Giske tror skisporten står i fare for å gjøre en tabbe med salget til Nent Group.

- Det er synd for seerne som ikke får det med seg og synd for langrennssporten. De gambler med oppslutningen og interessen for idretten. Det er mulig det skaper noen ekstra kroner i noen år, men hvis dette svekker den allmenne interessen for langrennsprestasjoner og idrettshelter, kan man tape mye mer på sikt.

- Er dette et politisk spørsmål?

- Det er vanskelig å lage regler for verdenscup som går over et helt år. Jeg mener det er skisporten selv som forvalter sine rettigheter og at de er kortsiktige i tankegangen sin.

- Når NRK ikke lenger har denne utgiften, er det et argument for å redusere NRK-skatten allerede nå?

- Jeg vil tro at NRK skal fylle denne sendeflaten med annet innhold, så de vil trenge de pengene til andre satsinger. Jeg skjønner godt at det er begrenset hvor langt NRK kan gå i budrunder opp mot kommersielle aktører.

Nent-sjef i Norge, Vegard Klubbenes Drogseth, svarte slik da Kampanje spurte han om Klæbo og Johaug kom til å forsvinne bak betalingsmur tidligere i dag:

- I dag feirer vi bare og er glad. Det fortsatt tidlig så vi må komme tilbake til hvordan vi skal vise disse rettighetene, på hvilke kanaler og på hvilke plattformer.

Høyre: - Tror ikke interessen reduseres
Mediepolitisk talsperson i Høyre, Tage Pettersen, har forståelse for at NRK med sin lisensfinansiering må sette tak på hvor langt de kan være med i denne type konkurranser. Han mener NRKs rettighetstap er en naturlig konsekvens av konkurranse og av at idretten er avhengig av inntekter.

- Jeg skjønner at det handler mye om følelser her, fordi vi er en vinternasjon og vi er vant med at vi kan se alt på NRK. Samtidig så har vi erfaringer fra å se både OL og VM på andre kanaler som TV 2 og TVNorge. Jeg tror nordmenn etter hvert har blitt vant med at man kan konsumere idrett på flere kanaler, og at kanalene har tilpasset seg med tanke på reklame, sier han til Kampanje.

Pettersen tror alle kanaler forsøker å tilfredsstille tv-seerne og de sportsinteresserte mest mulig. Han er ikke enig med Trond Giske i at den allmenne interessen for skisporten nå risikerer å bli svekket.

- Jeg tror ikke nordmenns sportsinteresse reduseres fordi man må trykke på en annen knapp på fjernkontrollen. Vi så rekordtall under OL i 2014, som gikk på TV 2, og vi har sett håndballjentene spille VM på andre kanaler enn NRK med seertall i millionklassen.

Selv om NRK ikke lyktes denne gangen, mener Pettersen at NRK må være med å konkurrere om sportsrettigheter.

- I fremtiden vil vi se at de vinner frem i noen konkurranser, mens i andre så vil de tape. Prisene vil endres over tid, og det er ikke sikkert at det er skirettighetene vil være for dyre for NRK ved en annen anledning.

Frp: - En situasjon man må akseptere
Frps kulturpolitiske talsperson Morten Wold sier han tar rettighetssalget til etterretning, og mener det er et spørsmål om «hva slags samfunnsansvar idretten selv har for at flest mulig får se de internasjonale toppkonkurransene, sett i lys av at idretten i stor grad lever på offentlige midler».

- Disse tv-rettighetene er veldig kostbare, og i denne konkurransen vil NRK oppleve både å vinne og tape anbud. Det er en situasjon man må akseptere i en mediehverdag der flere konkurrerer om godbitene, sier han til Kampanje.

- Bør NRK få mer penger slik at de kan konkurrere om dyre sportsrettigheter?

- Dersom NRK ønsker mer penger til å konkurrere om rettigheter, må man først se på hvordan man kan omprioritere innenfor egne rammer. Det blir et spørsmål om disse rettighetene er viktigere enn noen andre av alle de ting NRK driver med.