En hel mediebransje venter nå på rapporten som skal gi svar på hva som skjedde i VG-redaksjonen før og etter at de publiserte den første saken om dansevideoen av Trond Giske på Bar Vulkan torsdag 21. februar. 20. mars stod kvinnen på videoen frem i TV 2 og beskyldte VG-journalist Lars Joakim Skarvøy for med viten og vilje å ha fabrikkert et sitat som satte Giske i et negativt lys.

Til tross for at VG-ledelsen har gått ut og beklaget saken i flere omganger, tok det nøyaktig én måned før de valgte å fjerne sitatene hennes fra saken. 

Skjebnen til VG-ledelsen står og faller på akkurat dette punktet, mener tidligere PFU-leder og redaktør i Stavanger Aftenblad, Sven Egil Omdal

- Det er ett spørsmål som er helt grunnleggende for alt; hvis dette sitatet ble fabrikkert, hvem visste at det var fabrikkert og når visste de det? Alt annet - beklagelsene og hvor lenge sitatet stod – avhenger av svaret på det ene spørsmålet, sier han til Kampanje.

- Hva kan konsekvensene bli?

- Jo flere som visste om dette, jo større er problemet for VG og VGs troverdighet. Det er det spørsmålet VG må svare på. Hva visste Gard Steiro og hva visste Hanne Skartveit da hun satte i «Debatten» (26. februar, red. anm) og sa at sitatet var korrekt. Det er det avgjørende spørsmålet.

Les også: Knut Olav Åmås: - En politisert sak siden den dreier seg om en av Norges mektigste politikere og hans motstandere

Les også: VGs gransking offentliggjøres til uka

- Har tatt underlig lang tid
Omdal er i likhet med andre kritisk til at det har tatt så lang tid før sitatet ble fjernet. Allerede samme kveld som VGs sak ble publisert, var kvinnen på videoen på telefonen med sjefredaktør Gard Steiro, der hun skal ha fortalt hvordan hun hadde opplevd situasjonen, ifølge TV 2. 

- Jeg synes det har tatt underlig lang tid. Hovedspørsmålet burde vært greit å avklare ganske raskt og da vil de andre tingene være en konsekvens av dette, sier Omdal til Kampanje.

- Sitter sjefredaktør Gard Steiro trygt?

- Alt avhenger av dette spørsmålet. Når fikk Gard Steiro vite at sitatet var falskt. Det er helt avgjørende for hans rolle.

Mener saken bør få konsekvenser
Bergensavisen skriver på lederplass fredag at «VG sitt svik må få konsekvenser»

- Det blir tolket dithen at Gard må få fyken. Det er ikke nødvendigvis det vi skriver, men dette er en alvorlig sak, sier sjefredaktør Sigvald Sveinbjørnsson til Kampanje.

- Det har vært mye fokus på journalisten. Hadde man handlet på en annen måte tidligere, så ville det i høyden vært en personalsak. Her får man fornemmelsen av at de blir drevet fra skanse til skanse, og må tilpasse seg når de blir konfrontert med nye opplysninger. Det er det som er veldig uheldig og som bryter ned tilliten fullstendig, fortsetter han.

- Hvilke forventninger har du til rapporten?

- Jeg forventer en helt åpen rapport på hva som har skjedd og hvordan dette kunne skje. For oss pressefolk vil det være veldig interessant å lese uansett.

- Kan det hende at rapporten frikjenner VG-ledelsen?

- Det kan den selvfølgelig, men da er det et stort minus at den er skrevet av nyhetsredaktøren i VG (Tora Bakken Håndlykken, red. anm). Jeg tror det hadde vært fornuftig dersom noen utenforstående hadde gått gjennom saken. Jeg ser at det er problematisk med kildevernet, men det har blitt gjort tidligere at Norsk Presseforbund har gått gjennom slike saker, så det kan være at det kvalifiserer til det, sier Sveinbjørnsson.

Sven Egil Omdal mener det er for tidlig å etterlyse en ekstern granskning.

- Det må først stilles når vi ser den interne granskningen. Hvis den svarer på spørsmålene folk har, kan jeg ikke se behovet for en ekstern granskning. Det er høyst uvanlig. VG har lovet at den interne granskningen skal være grundig og få frem alle relevante fakta. Hvis den gjør det, så tror jeg at det er nok.

VG: - Forstår utålmodigheten
Digitalredaktør Ola Stenberg i VG sier til Kampanje at han forstår kritikken om at det har tatt tid.

- Vi er fullstendig klar over at det har tatt tid og har også stor forståelse for utålmodigheten knyttet til tid. Vi jobber døgnet rundt med å få ferdigstilt evalueringen. Dette har høyeste prioritet hos oss, men det tar tid å kvalitetssikre den, sier han.

Når det kommer til spørsmål om hvordan VG organiserer evalueringen, eller hvilke spørsmål den går inn i, er svaret det samme.

- Vi kommenterer ikke denne evalueringen ytterligere på nåværende tidspunkt, men vil svare på alle spørsmål når den er klar.

Han kan ikke gi ytterligere opplysninger om når evalueringen vil bli offentliggjort.