Artikkelen er oppdatert med kommentarer fra nyhetsredaktør Karianne Solbrække og Mathias Fischer i TV 2.

Nylig gikk TV 2-veteran Pål T. Jørgensen ut med hard kritikk av medienes dekning av den mye omtalte og omdiskuterte dansevideoen av Ap-politiker Trond Giske og en ung kvinne på et utested i Oslo. Jørgensen mente videoen var en ikke-sak, men at deler av norsk presse har latt seg bruke i et politisk attentat mot Giske.

- Dette handler overhodet ikke om metoo. Det handler om to fagforeningstillitsmenn som forsøker å ta det politiske livet av Trond Giske, sa Jørgensen i «Debatten» på NRK forrige uke.

Les mer: TV 2-profil: - Politisk attentat mot Trond Giske

Les også: VG beklager omstridt sak om Giske-video - klaget inn for PFU

- Stort sett menn over 50
Da startet rabalderet i TV 2. For Jørgensen fikk svar på tiltale av kollega Mathias Fischer, som er kommentator i tv-kanalen.

- Det er en merkelig fremstilling fra en journalist. Media har dekket en video og reaksjonene den fikk. Så fikk det konsekvenser for en maktperson. Noen vant, noen tapte, skrev Fischer under tittelen «Gubber som ikke vil forstå» på TV2.no. 

- Akkurat som i metoo-saker, er det først og fremst menn over 50 år som bruker versaler og utropstegn for å forsvare menn over 50 år. De har stort sett samme budskap, og det handler alltid om å ignorere kontekst og kvinners opplevelser, skrev Fischer.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Krangler om Giske-video:

Mathias Fischer, som er kommentator i TV 2, har ertet på seg kollega Pål T. Jørgensen. Foto: TV 2.

- Elendig journalistisk håndverk
Nå slår Jørgensen voldsomt tilbake med en kommentar der han beskylder Fischer for å ha kommet med  «personangrep, udokumenterte påstander og noen doser rent vås».

- Artikkelen er et skoleeksempel på elendig journalistisk håndverk. Jeg har vurdert å imøtegå skribleriet punkt for punkt, men velger ikke å senke meg ned til det nivået Fischer plasker rundt i, skriver Jørgensen.

TV 2-profilen mener kollegaen bombastisk kommenterte videoen på et tidspunkt han verken hadde oversikt over saken, hadde alle fakta på bordet eller hadde hørt kvinnenes versjon av hva som skjedde på baren.

- Uten å blunke undergraver han sin egen troverdighet som kommentator.

Jørgensen har også merket seg Fischers stikkende konklusjon: «Aldrende menn er nettopp det, aldrende.»

- Jo da, Fischer. Men med alder kommer også kunnskap og erfaring – for noen, lyder Jørgensens syrlige svar.

Fischer vil ikke ha gjørmebad
Fischer sier til Kampanje i kveld at han ikke ønsker at metoo-debatten skal dras ned i et gjørmebad mellom to TV 2-kollegaer.

- Innlegget til Pål T. Jørgensen er et svar på en nesten ti tusen tegn lang kommentar, så jeg føler at jeg har fått sagt mer enn nok nå. Pål T. Jørgensen må gjerne mene at det er er elendig journalistisk håndverk. Jeg føler meg selv trygg på vurderingene jeg gjorde da jeg skrev min kommentar, og opplever stor støtte fra både redaktøren og leserne. Jeg synes det kan være utfordrende å skrive om denne problematikken, særlig når jeg prøver å gi min forståelse for hvordan andre kan oppleve seksuell trakassering. Derfor er jeg veldig glad for at så mange, både kvinner og selverklærte gubber, har gitt uttrykk for at de setter pris på kommentaren. Denne problemstillingen er for viktig til å bli dratt ned i et gjørmebad mellom to mannlige pressekollegaer, sier Fischer.

Solbrække: - Svært uenig
Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 mener Pål T. Jørgensen bommer på et viktig punkt:

- Jeg vil gjerne understreke at jeg er svært uenig i at Mathias Fischer sin kommentar er elendig journalistisk håndverk, sier hun til Kampanje. 

- Jørgensens kritikk rammer også deg og TV 2-ledelsen. Tar du og TV 2 selvkritikk?

- At Pål T. Jørgensen er kritisk til min redaktørbeslutning om å omtale Giske-videoen, lever jeg meget vel med. Jeg mener det er bra med takhøyde, og at vi som lever av debatt - selv skal selv kunne debattere. Det er ikke slik at alle innen et mediehus er enig i alle beslutninger som tas, men vi forventer mye av andre - og må tåle mye selv. Jeg har tidligere sagt at jeg synes valget om å publisere saken var krevende på et tidlig tidspunkt, men det var åpenbart riktig slik saken utviklet seg. Her er Mathias Fischer og jeg på linje, sier Solbrække til Kampanje.

- Samtidig mener jeg at det er en fare for at det oppstår et rettstomt rom, for spesielt menn det varsles mot, i kjølvannet av metoo. Her mener jeg mediene har et ansvar om å være bevisst, legger hun til.

Les også: - Var det riktig å omtale Giskes dansevideo

- Har en fri rolle
- Er det uproblematisk at TV 2-kollegaer krangler for åpen scene?

- Nei, det er ikke uproblematisk med offentlig debatt mellom ansatte, men jeg mener vi skal tåle det.

- Hvem er du mest enig med, Jørgensen eller Fischer?

- Min rolle som redaktør er ikke nødvendigvis å være enig i alt kommentatorene mener. De har en fri rolle, og jeg ivaretar presseetikken og ytringsrommet innenfor TV 2s verdier. TV 2 har ansatt Mathias Fischer fordi han er en av landets beste kommentatorer, med en god penn og en analytisk, moderne tilnærming. Pål T Jørgensen er nå utenriksreporter, men har en lang fartstid som politisk journalist i norsk presse - og som bringer inn et annet blikk på saken, sier Solbrække. 

Kampanje har forsøkt å få kommentarer fra Pål T. Jørgensen, uten å lykkes.

Ikke enig i alt.

- Min rolle som redaktør er ikke nødvendigvis å være enig i alt kommentatorene mener, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.