I dag la kulturminister Trine Skei Grande (V) fram regjeringens forslag til ny finansiering av NRK og mediestøtte.
Dagens lisensordning blir avviklet 1. januar 2020, og regjeringen foreslår nå en ny finansieringsform direkte over statsbudsjettet.
- Lisensen var en solnedgangsordning. Den var koblet til tv-apparatet og var en veldig gammeldags ordning og det var en veldig usosial ordning, sier kulturminister Trine Skei Grande til Kampanje.
Her kan du se Kampanjes direkteoverføring med reaksjoner fra Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås og MBL-sjef Randi S. Øgrey fra presentasjonen av den nye mediemeldingen:
Mediepolitisk talsperson, Trond Giske, er ikke like fornøyd med den nye ordningen og regjeringens forslag om å finansiere NRK over statsbudsjettet. Giske mener det gjør statskanalen mer sårbar.
- Arbeiderpartiet frykter at forslaget om at NRKs inntekter skal kreves inn over statsbudsjettet kan gjøre NRK mer sårbar for politisk motiverte kutt i inntektene og svekkelse av den armlengdes avstanden til NRK. I vurderingen av spørsmålet om hvordan NRKs inntekter skal tas inn, vil Arbeiderpartiet blant annet legge vekt på at pengene som skal gå til NRK blir «innelåst» gjennom forpliktende flerårlige vedtak og at NRKs inntekter skjermes mot å bli en brikke i budsjettforhandlinger i regjeringen eller stortinget, sier han.
Les også: Eriksen skeptisk til finansiering via skatteseddelen
Han sier videre til Kampanje at han ønsket et bredt mediepolitisk forlik på Stortinget.
- For mediebedriftene er det viktig med langsiktige og stabile rammebetingelser. Derfor ønsker Arbeiderpartiet en bred enighet om mediepolitikken som kan stå seg gjennom skiftende stortingsflertall og regjeringer, sier Giske.
Les også: Her er reaksjonene på ny mediemelding og NRK-finansiering
Han fortsetter:
- Den fremlagte meldingen er et godt utgangspunkt for et slikt bredt forlik. Selv om det er spørsmål og forslag Arbeiderpartiet må gå nærmere inn på, bør det være mulig å bli enig om hovedprinsippene for framtidas mediepolitikk.
Vil ikke fryse mediestøtten
Giske er også kritisk til å fryse mediestøtten på dagens nivå.
- Arbeiderpartiet er uenig i regjeringens forslag om å fryse den direkte mediestøtten på dagens realnivå. Arbeiderpartiet mener at man må ta høyde for behov for økt direkte mediestøtte, særlig hvis vi får en utvikling hvor verdien av den indirekte mediestøtten (momsfritaket) går ned på grunn av reduserte inntekter i mediebedriftene.
Regjeringen foreslår å oppnevne et mediestøtteråd som skal vurdere fordelinge av pressestøtten. Her er Ap på glid.
- Arbeiderpartiet er åpen for å vurdere oppnevning av et medieråd som skal vurdere fordelingen av den direkte pressestøtten. Dersom et slikt råd oppnevnes, vil vi ha en nærmere vurdering av om hovedfordelingen av den direkte pressestøtten fortsatt bør være politisk bestemt, sier Giske.
- Vi har testet ut mange ordninger
Kulturminister Trine Skei Grande sier om den nye NRK-finansieringen at også andre typer ordninger som en øremerket skatt eller en husstandsavgift har vært vurdert.
- Men verken Rimmereid-utvalget eller NRK-sjefen har ønsket seg en slik ordning, hvorfor gjør dere det da?
- Vi har testet ut mange ordninger og regnet på det og sett på hvordan teknologi utvikler seg, Begrepet husstand i en moderne verden er ganske gammeldags, da må du tilbake til 50-tallet med mor, far og tre barn. Nå lever vi på en veldig mange andre måter. Dette er en dugnadstankegang som sørger for at alle skal bidra for å få det tilbudet vi trenger, sier Skei Grande.
En finansiering over statsbudsjettet har ikke vært problematisk for offentlige allmennkringkastere i andre land. Både i Nederland og Danmark har det vært store kutt etter at ny ordning har trådt i kraft.
- Er NRK dømt til å tape på sikt?
- Nei, fordi vi har rammet det inn så sterkt som vi gjør. Det vi gjør er ganske likt en svensk modell som går over skatteseddelen og sikrer allmennkringkasting i tiden fremover og jeg er veldig for at NRK er det, sier Skei Grande.
Her kan du se kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksens kommentarer på den nye NRK-finansieringen.
Eriksen: - Alltid vært litt skeptisk
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier en finansiering over statsbudsjettet er til å leve med selv om det aldri var førstevalget.
- NRK har alltid vært litt skeptisk til å komme over statsbudsjettet. Men så finnes det ingen ordninger som er perfekte. Men når regjeringen sier at de skal vedta inntektene over en fireårsperiode, vi skal lovregulere systemet så gjør det problemet med å være finansiert over statsbudsjettet mindre. Vi skal være oppmerksomme på det. Men til syvende og sist tror jeg det er viktig at NRK opprettholder omdømme og at folk er glad i NRK og bruker NRK, da vil også politikerne sørge for at NRK har bra rammebetingelser, sier Thor Gjermund Eriksen til Kampanje.
- Men uten den direkte NRK-lisens, vil ikke NRK miste relasjonen til brukerne?
- Det er både fordeler og ulemper ved det. Me det er nok ikke sånn at folk vil føle vemod og sorg hvis de ikke får lisensfakturaen. Folk flest vil nok ha et like sterkt forhold til NRK selv om det både har noen positive og negative sider, sier Eriksen.
- Skulle gjerne hatt mer
Eriksen sier en fortsettelse av dagens ordning ville vært «det verste».
- Det ville undergravet legitimiteten for stadig fler bruker NRK uten å bidra, sier Eriksen.
Den nye ordningen vil gjelde for fire år av gangen. Men den første perioden vil gjelde fra tre år med oppstart fra og med neste år. I den nye mediemeldingen er det også foreslått hva som blir nye nivået på NRK-finansiering.
- De sier vi skal få en økning tilsvarende lønns- og prisvekst minus 0,5 prosent. De argumenter for at vi skal omtrent de samme ressursene som nå. Det blir en økning av NRKs inntekter på mellom 2-3 prosent i året, sier Eriksen.
- Det er du fornøyd med?
- Som kringkastingssjef skulle jeg gjerne hatt mer. Vi står i en knallhard konkurranse der store produksjoner på drama blir mer kostbare, men samtidig gir det en stabilitet og nivå som er satt, sier Eriksen.
Kommentér