Det er ampert i tv-markedet for tiden og TV 2 ligger nå i både rettsaker, søksmål og krangler. Sist ut er Altibox-eier, Lyse, som i et innlegg publisert på Kampanje fredag, går kraftig ut mot TV 2. 

Les også:  - Altibox svært opprørte over TV 2

Til Kampanje sier Lyses konserndirektør for tele-virksomheten, Toril Nag, at grunnen til at hun går så hardt ut mot TV 2, henger sammen med at de får svært mange henvendelser og kommentarer på sosiale medier fra kunder som vil ha den nye sportskanalen til TV 2.

- Ja, vi får mange henvendelser hvor kundene spør om hvorfor vi ikke bare kan bli enige. Da bestemte vi oss for å forsøke å forklare dette så presist som mulig i et innlegg. Det er en vanskelig sak der alle parter blir mistenkt for å snakke for sin syke mor, sier Nag. 

Angrepet på TV 2 handler om at tv-kanalen i fjor sommer pakket om sitt sportstilbud og lanserte den nye sportskanalen TV 2 Sport 1 som en kanal med det beste av engelsk og internasjonal fotball med kamper fra både Premier League og Champions League.

Les også: TV 2 lanserer ny sportskanal – fyller opp med fotball

Forskjellen var at TV 2 ville ha TV 2 Sport 1 inn i grunnpakken og få alle til å være med å betale, fotballinteressert eller ei, påpeker Altibox-eieren, Lyse, som eier tv-distributøren Altibox, som har vært den raskest voksende distribusjonsplattformen på det norske markedet de siste årene

- Det er klart at live sport er dyrt så det har vi forståelse for, men vi må også lytte til kundene våre. 20-30 prosent sier de gjerne vil betale, men så har du 70 prosent som er måtelig interessert og da må vi også lytte til dem som heller vil betale for å inkludere HBO Nordic , ABC Studios og Disney i sitt utvalg, enn for TV2 Sport 1, sier Nag.

Opprørt over TV 2:

Lyse-topp mener TV 2 har håndtert lanseringen av den nye sportskanalen TV 2 Sport 1 dårlig. Nå mener hun ballen ligger hos TV 2 - Det vi ønsker er valgfrihet for kunden. TV 2 må gjerne sette opp prisen, men det er sjelden sånn at 100 prosent av brukerne vil betale for det du tilbyr.

- Vi er uenige om valgfriheten
Hun vil ikke gå i detaljer på hva som skjedde i forhandlingene med TV 2 sist, men sier partene er «i løpende dialog»

- Essensen i dette er valgfrihet og der er vi uenige. TV 2 har sine grunner som vi har forståelse for, men vi lever av å være kundens beste venn og da er vi også nødt til å lytte til det kunden sier, påpeker Nag. 

Tidspunktet for innlegget kommer på en tid der det koker i tv-markedet. Tidligere i dag kunne Dagens Næringsliv fortelle at TV 2 har saksøkt Get. Ett av stridspunktene er nettopp TV 2 Sport 1.

- Er det noen likheter mellom det du skriver og konflikten mellom TV 2 og Get?

- Jeg kjenner ikke detaljene i den saken, og TV 2 holder alltid kortene tett til brystet og vil heller ikke kjøre samtidige forhandlinger med distributørene. De er tøffe å forhandle med, men vi kjenner hverandre godt etter mange forhandlinger og det er noen likhetstrekk og det går på penger og hvor store byrder man kan legge på kunden og hvordan man skal kreve de pengene. Vi må unngå å få en situasjon som i Danmark med veldig store pakker, stikk i strid med det kunden vil ha. 

- TV 2 saksøker Get og ligger i en konlikt med Nent og nå dette innlegget fra Altibox. Er det spesielt ampert i tv-markedet akkurat nå?

- Det er klart det er det. Det går på hvordan vi  verdiene som skapes i verdikjeden og dette kommer bare til å bli vondere og vondere fremover. Da må vi også ta noen vonde valg, men vi føler at vi møter forståelse fra kunden for disse valgene. 

Les også: Saksøker Get etter bråk om fotball og misnøye med kanalmenyen

Svarer Altibox-eieren:

Forholdet mellom TV 2-sjefen og distributørene Viasat, Get og Altibox er ikke det aller beste for tiden. Fredag var det Altibox-eier Lyse som langet ut mot Olav Sandnes. - - Dette er et overraskende utspill fra Altibox som vi ikke kjenner oss igjen i, svarer han.

TV 2: - Et overraskende utspill
TV 2-sjef Olav T. Sandnes reagerer på utspillet til Lyses konserndirektør, Toril Nag.

- Dette er et overraskende utspill fra Altibox som vi ikke kjenner oss igjen i. Både fordi vi er midt i distribusjonsforhandlinger og så sent som i går fikk Altibox et konkret tilbud fra oss, sier Sandnes.

Han sier innholdet i utspillet fra Altibox har flere feil.

- Det har jeg også formidlet direkte til Toril Nag. Men vi kommer ikke til å forhandle i mediene, så vi nøyer oss med å poengtere følgende, sier Sandnes.  

TV 2-sjefen lister opp fire punkter til Kampanje der han mener Altibox-eieren tar feil:

  • Altibox har visst siden 2017 at TV 2 kjøpte deler av rettighetene til Champions League. Hvis Altibox har lovet dette til kundene sine, har de gjort opp regnskap uten vert.
  • TV 2 Sport 2 er ikke en «nedgradert» kanal. Det er en videreføring av TV 2 Sportskanalen. Denne kanalen har aldri hatt eksklusive fotballkamper fra Premier League og Champions League. Det er nytt innhold som vi tilbyr på TV 2 Sport 1. 
  • Altibox har tidligere takket nei til å forhandle TV 2 Sport 1 separat, slik Torill Nag nå inviterer oss til. De har ønsket å forhandle hele avtalen på nytt. Det er vi nå i ferd med å gjøre.
  • TV 2 har ikke krevd at TV 2 Sport 1 skal tilbys til alle kundene. Vi har tilbudt TV 2 Sport 1 som en valgfri kanal.   

TV 2-sjefen mener derfor at det «er Altibox som må velge», og ikke TV 2.

- Foreløpig har de valgt ikke å tilby TV 2 Sport 1 til sine kunder. Det er Altibox som disponerer pengene på vegne av sine kunder. Resten tar vi ved forhandlingsbordet. Dessuten kan kundene alltid velge helt fritt, på TV 2 Sumo, sier TV 2-sjefen.

- Er ikke bare å trykke på en knapp
Selv om TV 2 har oppnådd en markedsandel som begynner å snuse på ett prosentpoeng markedsandel og det med fortsatt liten distribusjon, hopper heller den største tv-distributøren på markedet, Telenor, på TV 2s tilbud. For heller ikke hos Telenor har TV 2 fått gjennomslag for sin nye tv-kanal, TV 2 Sport 1 etter at kanalen i fjor sommer lå i tunge distribusjonsforhandlinger.

- Det er ikke så mye nytt å fortelle her, men vi har løpende vurderinger av alt av kanaler, innhold og tjenester til våre kunder. Det er et arbeid som pågår kontinuerlig. Her vil vi vurdere TV 2 Sport på linje med alt annet vi vurdere, men det er ikke sånn at når tv-husene oppretter en kanal så trykker man på en knapp så stiller alle distributørene opp, sier kommunikasjonsdirektør i Telenor, Tormod Sandstø.

Han sier det alltid vil ta tid «å etablere en kanal og nytt innhold» - noe også TV 2 må akseptere.

- Vi kan ikke love at kanalen kommer, men vi utelukker det ikke heller.

- Har du mest sympati med Toril Nag eller TV 2?

- Alle må gjøre sine vurderinger også får vi gjøre våre, men vi lover at vi skal stå på for kundene slik at de får det som er det beste tilbudet til den riktige prisen. Der er jeg helt enig med Toril Nag i Lyse. Vi må som distributør ta ansvaret for hvilke kanaler som vi mener alle kundene skal ha.

- TV 2 Sport 1 snuser på en prosent markedsandel, gjør det det vanskeligere å si nei til kanalen?

- Igjen så handler det om pris, innhold og om nok folk vil ha det til den prisen. Det er det som ligger til grunn for alt det vi gjør av kjøp på innholdssiden. Vi kan ikke bare ta en ekstraregning også ta mer betalt fra kundene. 

Skal møte Nent i retten
TV 2 fikk tilgang til Champions League etter en større avtale med TV3- og Viasat-eier Nent-gruppen, men heller ikke denne avtalen har vært støyfri og partene endte i retten der TV 2 fikk medhold hos byfogden. I kjennelsen fikk TV 2 medhold i at Nent-gruppen midlertidig må avstå fra å vise Champions League-kampene som går på TV 2 til kunder som har kjøpt tilgang til Viaplay gjennom distributørene Get, Canal Digital Satellitt og NextGenTel. Saken skal avgjøres i retten til høsten. 

Les også: TV 2 betaler 240 millioner for Champions League - slik endte avtalen i retten

Foreløpig har TV 2 fått på plass en distribusjonsavtale rundt TV 2 Sport 1 med RiksTV, Get og Viasat, men ikke Canal Digital, som sitter på rundt halvparten av markedet i Norge, og Altibox.