Norske mediehus har opp gjennom årene blitt flinkere til å samarbeide, både på redaksjonell og kommersiell side. Nå drar landets største mediekonsern, Schibsted, i gang en ny allianse på reklamemarkedet og det sammen med TV3- og Viafree-eieren, Nent-gruppen.

Schibsted og Nent inngår et partnerskap på digitale videoannonser der Schibsted, med VGTV i spissen, og Viafree fra Nent-gruppen, slår sammen en stor del av sitt digitale videovarelager.

Foreløpig er det kun snakk om en testperiode denne våren, men ambisjonene er større både hva gjelder lengde og muligheten for å hente inn flere norske mediehus i alliansen.

- Vi gleder oss å jobbe sammen med Viafree, der vi sammen får et større varelager, i en ettertraktet målgruppe, og kan dermed enklere og raskere oppnå kundenes ønskede dekning. Blir det høy etterspørsel, vil vi utrede dette videre, sier lederen for VGTVs kommersielle satsning siden 2016, Elnaz Esmailzadeh.

VG og Nent starter opp samarbeidet rett før det braker løs med en ny sesong av «Paradise Hotel» og det er nettopp det store digitale varelageret Nent produserer under realityserien som er nøkkelen til samarbeidet.

- Samarbeidet mellom Nent-gruppens Viafree-plattform og Schibsteds videovarelager vil slå sammen noe av det beste norske medier har å tilby, og vil være en test for fremtidige samarbeid av liknende god kvalitet. Vi i Nent-gruppen og Viafree gleder oss til å jobbe med Schibsted, og å kunne tilby dette fantastiske produktet til markedet, sier Carl Thomas Petterson, digital salgssjef i Nent.

Saken fortsetter etter bildet.

Par i digitalt:

Schibsted og Nent inngår et partnerskap på digitale videoannonser. Her digital salgssjef Carl Thomas Petterson sammen med kommersiell sjef i VGTV, Elnaz Esmailzadeh.

- Schibsted øker varelageret sitt
Forhandlingsdirektør Jarle O. Thalberg i Group M, som kjøper reklame på vegne av norske annonsører for rundt to milliarder kroner, leser satsingen på følgende måte.

- Samarbeidet baserer seg på at Schibsted får tilgang på Nents varelager under «Paradise Hotel». Det er en periode der Nent har så mye digital seing, at det kan være bra å ha et annet sted som selger det ut, sier Thalberg.

Samtidig får Schibsted økt sitt varelager og kan dermed demme opp for den utsolgtsituasjonen som ofte rammer mediekonsernet og det i et marked som fortsetter å vokse i rekordfart. Ifølge mediebyråenes omsetningstall økte markedet for videoannonser med rundt 20 prosent i 2018.

- Digitalt er ikke som på tv der du kan ha ti reklamefilmer etter hverandre, det er maks to. Det er vanskeligere å få opp et stort videovarelager digitalt. Nå kan Schibsted øke varelageret sitt og tilby annonsørene en økt dekning i kombinasjon med Nent og Viafree.

Nærmer seg 300 millioner
Den dominerende aktøren på det digitale videoannonsemarkedet er Googles videodelingsplattform YouTube og det er YouTube som stikker av med mesteparten av veksten.

Googles videoplattform har en svært høy andel daglige brukere i befolkningen på hele 39 prosent og nesten 70 prosent i målgruppen 15-29 år.

- Er denne alliansen nok til å flytte penger fra YouTube til norske mediehus?

- Det positive med dette samarbeidet er at det vil gi økt omsetning til både Schibsted og Nent. Det er ingen stor nedside. Det verste som kan skje er at ingen kjøper det, men sannsynligvis så blir noe av det solgt. Men det er for er en kort periode og jeg tror ikke dette er noe YouTube vil føle veldig på, sier Thalberg.

Anslag gjort av Group M og Thalberg viser samtidig at YouTube tar godt over halvparten av det digitale videomarkedet i Norge med en omsetning som nærmet seg rundt 300 millioner kroner i 2018 og vil passere 300 millioner kroner i år, mens de norske publisistene avspises med et sted mellom 150-200 millioner kroner.

- YouTube tvinger kjøperne
Annonsedirektør i Schibsted, Per Håkon Fasting, mener det er viktig at norske publisister går sammen i kampen mot de internasjonale teknologigigantene og at samarbeidet med Nent er et viktig skritt i den retningen.

- Er det konkurransen fra blant andre YouTube som bringer dere sammen her?  

- Ja, det er det. YouTube kjører en walled garden og har et stort varelager som gjør at man tvinger kjøperen inn i en adferd som på sikt kan gå utover norske medieselskaper og norske publisister. Det vi har i Norge som er bra, er at vi har god kontekst på visningene våre, vi er fraud-free og slår vi sammen varelageret vårt så kan vi få høy dekning med frekvensstyring på tvers av varelagrene. Da mener jeg vi vil være et bedre alternativ enn YouTube, sier Fasting.

Jobber videre med TV 2
Det er ikke første gang Schibsted danner allianser på tvers av det norske reklamemarkedet. På slutten av 2017 gikk TV 2 og VG sammen om felles salg av programmatiske annonser.

Les også: Nytt samarbeid i Medie-Norge - TV 2 og Schibsted i reklameallianse

- Hvordan gikk dette samarbeidet?

- Det fungerer veldig godt. Gjennom Premium Norge-samarbeidet har vi solgt display for mange, mange millioner kroner. Det er et eksempel på et samarbeid som fungerer og vi vil gjerne samarbeide med enda flere når det gjelder digitale videoannonser, sier Fasting.