Mens mediebransjen er samlet til toppmøte i regi av Norsk Redaktørforening for å diskutere manglende vilje til samarbeid i den norske medieindustrien, skjer det store ting i VG-huset onsdag formiddag. For i dag signerer TV 2 og Schibsted en avtale om digitalt samarbeid. Partene kaller det for «en banebrytende avtale som bygger ned mediehus-siloene».

- Realismen har nådd oss. Stadig flere medieaktører innser at bevegelsene i medielandskapet krever samarbeid på tvers av selskaper. At Schibsted og TV 2 nå samarbeider om data er definitivt et stort steg for bransjen når det gjelder å finne alternative måter å styrke seg på, sier Per Håkon Fasting, annonsedirektør i Schibsted, til Kampanje.

Kravet om økt samarbeid har tiltatt i styrke i den norske mediebransjen uten at det så langt har resultert i de helt store samarbeidsavtalene. Flere forsøk har spilt fallitt, blant annet Schibsteds invitasjon til norske mediehus om å bli med over på deres nye teknologiske annonseplattform og Telenors invitasjon til tv-bransjen om å samarbeide om en streamingløsning på Comoyo.

Les også om engleinvestor og tidligere superkonsulent som er skuffet over mediene: - Ser ikke den samme viljen til samarbeid

- Samarbeidet har stoppet opp
På redaktørforeningens høstmøte i dag kunne sjefen i Tinius-stiftelsen, Kjersti Løken Stavrum, igjen benytte anledningen til å foreslå mer samarbeid rundt felles login.

- Vi har tradisjon for å samarbeid, men nå tror jeg samarbeidet har stoppet litt opp. Det er ikke utviklet de nye tidene og jeg tror vi må tenke litt nytt, sier Kjersti Løken Stavrum fra scenen i Bergen og forslår felles login som en form for samarbeid.

Det skjedde under paneldebatten «Toppmøte om samarbeid» der André Støylen, styreleder i i Amedia, kunne fortelle at det er utfordrende med samarbeid mellom to mediekonsern.

- Schibsted er et stort internasjonalt konsern og vi er et rent norsk lokalaviskonsern. Det er ikke alt som er riktig for de to konsernene, men både Schibsted og Amedia har interesse av å komme frem til felles løsning. Vi er positive til felles login. Men vi går ikke over til Spid, men inviterer hvem som helst over til Aid, sier Støylen.

Les også: Vil ha mer samarbeid - foreslår nyhetssøk og felles innloggin

Reklamepartnere:

Med bruk av ny teknologi er det nå mulig å koble TV 2s Google-teknologi med Schibsteds annonseplattform AppNexus. Det blir det partnerskap av. Her Per Håkon Fasting og Bjørn Gunnar Rosvoll.

Avvist av Amedia - finner sammen med TV 2
Tidligere i år takket Amedia nei til å samarbeide med Schibsted om annonser og data for heller å gå sammen med den amerikanske søkegiganten Google. Nå slår Schibsted tilbake og lander en avtale med landets størst kommersielle tv-kanal, TV 2. 

Les også: Oktoberfest for TV 2 – øker mest i tv-markedet

Avtalen mellom Schibsted og TV 2 er et kommersielt samarbeid rundt programmatiske produkter til annonsemarkedet. I praksis foregår det slik ved at Schibsted samler inn egne data, som kan forsterkes med TV 2s data. Varelagrene skal tilbys anonsørene sammen og dermed får annonsørene en høyere rekkevidde raskere, fordi de når målgrupper på tvers av Schibsteds og TV 2s nettsteder.

- Vi får nå et større varelager hvor vi kan treffe spesifikke segmenter som er viktige for annonsørene, og kan dermed enklere og raskere oppnå ønsket dekning. For eksempel kan vi nå treffe Schibsteds bilsegment også på TV2 sine flater, sier Peder Mittet i mediebyrået Publicis Media som kjøper reklame på det norske markedet for 1,2 milliarder kroner. 

I tillegg skal det bli enklere å kjøpe annonseplass samlet.

- Det er godt å kunne vise markedet at det går an å samarbeide samtidig som man også er harde konkurrenter. Ikke fordi samarbeid i seg selv er noe å ettertrakte, men fordi det gir kundene våre et enda bedre tilbud. Så vidt vi vet er dette første gang norske tradisjonelle medie-konkurrenter samarbeider om data, sier Fasting.

- Hvorfor var det lettere å bli enig med TV 2 enn for eksempel Amedia? 

- Dialogen med Amedia om å bruke Schibsteds annonseteknologi-plattform var en annen diskusjon om en større teknologileveranse. Det vi her skal samarbeide om er deling av data til annonsørenes beste, så dette er to ulike typer samarbeid som ikke er sammenlignbare, sier Per Håkon Fasting. 

- Ny teknologi løser utfordringene 
Salgs- og markedsdirektør i TV 2, Bjørn Gunnar Rosvoll, sier TV 2 « vurderer kontinuerlig digitale samarbeidspartnere som kan styrke kanalens posisjon i markedet.» 

- Frem til nå har tidligere forslag stoppet opp i diskusjoner rundt verdikjede, teknologiske begrensninger og prioritet i vårt varelager. Disse utfordringene har vi nå klart å løse ved hjelp av en ny-implementert teknologi, sier Bjørn Gunnar Rosvoll, salgs- og markedsdirektør i TV 2, som så langt har samarbeidet tett med Google. 

- Får denne avtalen noe å si for TV 2s samarbeid med Google? 

- Nei, Google er fremdeles TV 2s annonseteknologi-leverandør, sier Rosvoll. 

Teknologien heter Header-bidding, og er en avansert programmatisk prosess som setter ulike kjøpsplattformer, som Appnexus, Adform og Google, i direkte konkurranse med hverandre. Systemet bryr seg ikke om hvor etterspørselen kommer fra, men optimaliserer TV2s varelager hele tiden ut i fra pris og inntjening.

- Vi er åpne for å samarbeide med flere. Nå skal vi bruke de neste månedene på å teste, måle og lære verdien av samarbeidet, sier Rosvoll.