I mai 2013 kunne Kampanje avsløre at Dagbladet var i ferd med å bli solgt til det danske, familieeide mediekonsernet Aller. Noen uker senere ble salget bekreftet. Prisen var på nærmere 300 millioner kroner.

Nå, over fem år senere, er det satt strek for en strid som fulgte i kjølvannet av salget. Gjennom forrige århundre samlet Dagbladet malerier og tegninger fra en rekke kjente norske navn:  Jakob Weidemann, Henrik SørensenJens Johannessen, Henrik Lund og Per Krohg. I samlingen, som er å regne som «Dagbladets sjel» eller «kronjuveler», finner man også originale bidrag fra avisens egne tegnere,  så som Ragnvald Blix, Gøsta Hammarlund, Hans Normann Dahl og Finn Graff. 

Nektet å slippe kunsten 
Etter at Aller Media overtok eiermakten, ble kunstsamlingen værende igjen hos den gamle eieren Berner Gruppen, hvor Dagbladets tidligere storeier og industrileder Jens P. Heyerdahl satt med kontrollen. Heyerdahl, som var nølende til et salg av Dagbladet til Aller, sørget for å holde igjen kunstsamlingen. Han skal etter det Kampanje kjenner til ha stilt som krav at Berner Gruppen beholdt kunsten da forhandlingene om et salg av mediehuset var nær signering i 2013. Det skal ha opprørt mange i Dagblad-sfæren, men Heyerdahl skal ha vært urokkelig. Inntil nå.

Styreleder i Dagbladet Stiftelsen, Nils E. Øy, bekrefter overfor Kampanje at kunsten er på vei tilbake til Dagbladet.

-  Det kan jeg bekrefte. Kunstsamlingen, som dels består av kunst Dagbladet har kjøpt og dels av kunst avisen har fått i gave, er overlatt til stiftelsen. Det blir stiftelsens oppgave å ta vare på den. Kunsten skal henge på veggene i Dagbladets redaksjon og ellers i Aller-bygningen på Hasle. Dagbladet skal også deponere kunst på Folkemuseet på Bygdøy, noe vil bli stilt ut på i Avistegnernes Hus i Drøbak, og på Sentralen i Oslo når Dagbladet skal feire sitt 150-årsjubileum neste år, sier Øy.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Bekrefter avtale:

Anne Lise Meyer, styreleder i Berner Gruppen, bekrefter at selskapet gir slipp på kunstsamlingen. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

- Fryktet at kunsten skulle havne hos Aller
Jens P. Heyerdahl skal etter det Kampanje forstår, ha vært redd for at den danske Aller-familien skulle bringe kunsten hjem til deres hovedkvarter på Havneholmen i København.

- Det har tatt tid å bli enig. Det gamle eierskapet fryktet at kunsten skulle havne hos Aller i København. Det har det etter vår mening ikke vært noen stor risiko for. Da det ble avklart, kom vi til enighet, sier Øy til Kampanje. 

- Har dere forhandlet direkte med Heyerdahl?

- Nei, vi har forhandlet med Berner Gruppens styre, svarer Øy.

I det nåværende styret sitter Jens P. Heyerdahl  blant annet sammen med styrets leder, Anne Lise Meyer, og tidligere Dagblad-investor Ragnar Horn

- Jeg har ingen kommentarer utover at det medfører riktighet at vi er blitt enige med stiftelsen, sier Meyer til Kampanje.

- Kan du forklare hvorfor det har tatt så lang tid?

- Nei, jeg har ingen flere kommentarer, svarer Meyer, som har jobbet for Heyerdahl-sfæren siden tidlig på 2000-tallet. 

- Betaler symbolsk sum
Dagbladets Stiftelse tømmer ikke kontoene for kunstsamlingen.

- Vi betaler en symbolsk sum på én krone for samlingen, men vi har kanskje brukt 100.000 kroner på konsulent- og advokathonorarer, sier Øy til Kampanje. 

- Er det enighet mellom stiftelsen og Aller-familien at kunsten tilhører Dagbladet?

- Ja, det er det absolutt enighet om. Dagbladet eies av Aller, men ved at stiftelsen overtar kunstsamlingen, er det Dagbladet som publikasjon som eier kunsten. Vi skal sørge for at den lever videre i Dagbladets ånd.

 Les også: Han skal styre Dagbladets stiftelse

Les også: Maktskifte i Dagblad-stiftelse

- Ingen hevnaksjon
Bakteppet for kunsthandelen er endrede maktforhold i Berner Gruppen, en maktforskyvning stiftelsen bidro til. For høsten 2014 solgte stiftelsen sin aksjepost i Berner Gruppen, som satt igjen med en eiendomsportefølje etter at Dagbladet var solgt til Aller Media. Stiftelsen fikk 40 millioner kroner for posten som ble solgt til de tidligere Dagblad-eierne Torstein Tvenge og Ragnar Horn. Tvenge og Horn sikret seg kontrollen over Berner Gruppen ved å kjøpe ut blant annet stiftelsen, på bekostning av Jens P. Heyerdahl. At stiftelsen solgte aksjene til Tvenge og Horn framfor Heyerdahl, ble tolket som et tegn på hvor dårlig forholdet hadde blitt mellom stiftelsen og Heyerdahl.   

- Stiftelsens salg av aksjeposten i Berner Gruppen til Tvenge og Horn var ikke en hevnaksjon, men en ren forretningsmessig transaksjon som etter alle solemerker tjente stiftelsens interesser godt. Etter at Dagbladet var solgt, hadde posten i Berner Gruppen mistet all strategisk interesse for oss og var endt som en ren finansiell plassering. For oss var det av mange grunner bedre å komme seg ut enn å bli værende, sa tidligere styreleder i Dagbladet Stiftelsen, Eivind Smith, til Kampanje.

Hans etterfølger, Nils E. Øy, har tidligere uttalt til Kampanje at det var viktig for Dagbladet å komme seg ut av Jens P. Heyerdahls eierskap.

- Ja, uten at jeg satt veldig nær det som skjedde, så var det frykt for at det gamle eierskapet var til skade for Dagbladet. I mitt hode var det en lykke at Dagbladet fikk nytt eierskap.

Stiftelsens salg av aksjene i Berner Gruppen til Horn og Tvenge i 2014 skapte også forventninger om at kunstsamlingen var på vei hjem til Dagbladet. Men det gikk altså fire år før partene ble enige.

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med Jens P. Heyerdahl, uten å lykkes. Heller ikke Torstein Tvenge og Ragnar Horn har vært tilgjenglig for kommentarer. Daglig leder i Berner Gruppen, Tor Hærnes, er ordknapp.

- Ingen kommentar, sier han til Kampanje.

Taus:

Torstein Tvenge var en av de gamle eierne i Dagbladet. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix