Kampen om de digitale tv-seerne tilspisser seg ytterligere når et av verdens største mediekonsern, Disney, neste lanserer sin nye strømmetjeneste mot slutten av 2019.

Da det Burbank-baserte mediekonsernet slapp svært sterke kvartalstall torsdag i forrige uke kunne også selskapets styreformann og konsernsjef, Bob Iger, presentere navnet på den nye strømmetjenesten til Disney, Disney+.

- Disney er kanskje en av få som har muskler og innhold til å ta seriøst opp kampen med Netflix, sier konsulent og rådgiver i Digilab Scandinavia, Bjarne Hareide, til Kampanje.

- Blir en dominerende aktør
Hareide har i en årrekke skreddersydd studieturer til skandinaviske medieledere verden rundt. USA har i denne sammenheng vært hyppig besøkt med visitter til det som er av medie- og teknolgiselskaper på øst- og vestkysten. Han sier han enda har til gode å besøke Disney, men at han har vært gjest hos Netflix flere ganger. 

- Lanserer Disney nå sin Netflix-killer?

- Netflix er sterke og de har den desiderte nummer én-posisjonen, men er det noen som kan by dem motstand med sitt enorme bibliotek og omfangsrike innhold så er det Disney. Disney er en av dem som virkelig kan bli store i strømmemarkedet, selv om det også for Disney kan bli trangt i toppen i kampen mot Neflix, HBO, Amazon og kanskje også Apple etter hvert, sier Hareide. 

- Tror du de kan bli like store som Netflix?

- Jeg ønsker ikke å spekulere hvorvidt de kan bli like store, men at de blir en dominerende aktør er det ikke tvil om, sier han.

Satser på strømming:

Slik ser den nye Disney Plus-logoen ut. Torsdag i forrige uke presenterte underholdningsgiganten navnet på den nye strømmetjenesten som skal lanseres neste år.

Trakk alle filmene fra Netflix 
Netflix kom med sine nyeste brukertall i en knallsterk kvartalsrapport fra sist måned der verdens største strømmetjeneste la på seg med nesten syv millioner nye abonnenter. Til sammen har Netflix nå 138 millioner abonnenter verden over.

Les også: Netflix knuser forventningene

Som et svar på den sterke veksten til Netflix og flukten fra tradisjonell tv til strømming, har Disney gjort en rekke større, strategiske grep. I fjor sommer varslet underholdningskonsernet med både tv-kanaler, filmstudioer og temaparker og rettigheter til noen av verdens største underholdningsmerkevarer som Mikke Mus, Star Wars og Marvel-universet i porteføljen, at de ville trekke alle sine filmer fra Netflix.

Rett før jul i fjor ble det også klart at Disney kjøper Rupert Murdochs tv- og filmimperium Fox i en gigantavtale for å ytterligere seg på innholdssiden. Mediegiganten venter nå på godkjennelse fra konkurransemyndighetene. 

Les også: Disney fjerner sine filmer fra Netflix

Les også: Disney kjøper Fox

- Hva synes du om navnet Disney+?

- La meg si det slik, hvis jeg hadde eid noe som het Disney, hadde jeg beholdt det navnet og ikke byttet det ut. Jeg synes også Plus-navnet er godt i den forstand at det betyr to ting; det skaper en forventning om noe mer og at du må betale, sier Hareide.

Tror på rask nordisk lansering
Disney-sjefen Bob Iger har så langt vært sparsom med opplysninger om den internasjonale lanseringen av Disney+. Først skal tjenesten lanseres på det amerikanske markedet mot slutten av neste år. Hos Disney i Norden er man heller ikke særlig pratsomme.

- Vi har ingen kommentarer om Disney+ utover det som Bob Iger sa under kvartalsrapporten sist uke, sier nordisk kommunikasjonssjef Aurora Stark til Kampanje.

Konsulent Bjarne Hareide er optimistisk med tanke på en snarlig lansering av Disney+ i Norden.

- Jeg vil tro de kommer ganske fort. Det nordiske markedet er et attraktivt marked med høy digital penetrasjon og stor betalingsvilje. Jeg tror ikke vi blir først, men ganske tidlig i lanseringsfasen. Vi så det samme da Netflix lanserte internasjonalt også. De var tidlig ute i Norden. I tillegg har Disney kontroll på sine egne rettigheter slik at dette kan gå fort. Klarering av rettigheter har vært et problem for andre som ønsker å rulle ut sitt strømmetilbud på flere markeder, sier Bjarne Hareide.