Fredag morgen slipper Schibsted Media Group resultatene for tredje kvartal, de første resultatene som kommer etter at de slapp nyheten om at selskapet deles opp, og at den internasjonale rubrikksatsingen spinnes ut i eget selskap.

Resultatene viser en inntekt på 4,36 milliarder kroner i tredje kvartal, opp fem prosent fra samme kvartal i fjor. Driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebitda) ble på 865 millioner kroner, opp ti prosent fra i fjor.

Schibsteds rubrikkvirksomhet, som er samlet i divisjonen Marketplaces, hadde en omsetning på 2,1 milliarder kroner i tredje kvartal. Det utgjør en vekst på 12 prosent. Driftsresultatet ble på 755 millioner kroner, opp 15 prosent.

- Dette er spesielt drevet av en forbedret evne til å tjene penger i vertikalene i viktige markeder som Frankrike, Spania, Brasil og Norge. Sverige er fortsatt svakere, sier konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i meldingen.

Går av som Schibsted-sjef
Han skal som vanlig holde resultatpresentasjonen i Schibsteds lokaler i Akersgata kl. 09.00 i dag, men i desember overlater han sjefsstolen til Kristin Skogen Lund. Hun blir Schibsteds første kvinnelige konsernsjef og får ansvaret for mediehusene, rubrikkselskapene Finn.no, Blocket.se og Tori.fi, finanstjenestene Lendo, Bynk og Hypoteket og vekstsatsinger som Prisjakt og Let's Deal.

Ryssdal skal lede det nye selskapet, som har fått det midlertidige navnet MPI, og som skal bestå av Leboncoin i Frankrike, Schibsted Spain, Schibsted-eide OLX Brasil, Shpock og øvrige internasjonale rubrikkselskaper. 

Schibsted beholder en eierandel på 60 prosent i MPI når det etter planen skal børsnoteres i Oslo i april neste år.

Les også: Konkurrent om Schibsted-splitten: - De blir mer rendyrket som medieselskap (abo.)

Resultatvekst i norske mediehus
Schibsted Media, som omfatter Publishing- og Growth-divisjonene i selskapet hadde et driftsresultat før av- og nedskrivninger (Ebitda) på 297 millioner kroner i tredje kvartal. Det utgjør en nedgang på 13, prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Både Publishing og Growth opplever resultatnedgang. For mediehusene som ligger under Publishing, var den på 14,8 prosent til 186 millioner kroner. Inntektene endte på 1,9 milliarder kroner, ned 1,3 prosent fra i fjor.

Både VG og de norske abonnementsavisene gjør det bra. Førstnevnte økte inntektene med fire prosent til 443 millioner kroner og resultatet med åtte prosent til 94 millioner kroner.

De norske abonnementsbaserte mediehusene - som er Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen - mistet én prosent av topplinjen, men klarte likevel en resultatvekst på 21 prosent til 75 millioner kroner. 

Schibsted kan samtidig fortelle at VG har passert 160.000 abonnenter på VG+ og at abonnementsavisene har økt sine rene digitalabonnenter med 43 prosent på ett år. Disse har nå passert 200.000. 

Smell i Sverige
Når Publishing likevel opplever en svikt i resultatet, skyldes det at Aftonbladets inntekter gikk ned 14 prosent til 392 millioner kroner, og at driftsresultatet falt med hele 68 prosent til 22 millioner kroner.

Hovedårsaken er inntektstap på print, men innføringen av GDPR skapte også utfordringer på den digitale siden og gjorde at det svenske mediehuset i juli og august hadde dårligere annonseinntekter enn ventet.

I Sverige kom Schibsted på kant med Google i tolkningen av GDPR-regelverket. Uenigheten gjorde at det ble full stans i all Google-annonsering.

Les mer: Schibsted stanser all Google-annonsering i Sverige

- At vi har lavere inntekter i publishing er ingen overraskelse, og årsaken er godt kjent for oss alle: print. Selv om volumutviklingen på print er noe bedre enn ventet, fortsetter kurven å peke nedover. Og det vil den fortsette å gjøre i flere år fremover, sier administrerende direktør i Schibsted Media, Raoul Grünthal.

Han er mer overrasket over at Growth også opplever nedgang i resultatet. Divisjonen, som omfatter satsinger som Lendo og Let's Deal, økte inntektene med tre prosent til 453 millioner kroner, men fikk en resultatnedgang på ni prosent.

- Growth sin resultatvekst er noe lavere enn ventet, men om vi bryter ned tallene er det til dels naturlige forklaringer til nedgangen, sier Grünthal.

- I løpet av Q3 flyttet Let's Deal over til ny plattform, og dette har påvirket farten deres. For Lendos del har vi hatt en formidabel vekst i Lendo i Norge og Sverige de siste årene, og det er naturlig at veksttakten innen personal finance-markedet svinger litt. Men generelt er potensialet innen dette området fortsatt høyt, sier han.

Her ser du resultatene til Schibsteds medievirksomhet i tredje kvartal 2018. Alle tall i MNOK. 

Schibsted Medier 2018 2017 Endring i prosent
Omsetning  2.406  2.438 - 1,3
Driftsresultat  298  345
- 13,6 %