Pål Kruke Kristiansen begynner som produsent i Einar Drama etter at den tidligere Rubicon-sjef var innom på en lynrask visitt i Warner Bros. Norge. Mandag skrev Kampanje om tøffe nedbemanninger i det internasjonalt eide selskapet.

- Med Pål Kruke Kristiansens kunnskap og erfaring er vi godt rigget for å utvikle Einar Drama videre, sier Guri Neby, daglig leder og gründer av i det norske reklamefilmselskapet, Einar Film.

Les også: Store jobbkutt i Warner Bros.: - Føles urettferdig og forferdelig

I Kruke Kristiansen har Neby funnet en produsent med lang erfaring som produsent. Som sjef i Rubicon jobbet han blant annet med suksessen «Lillyhammer», men sluttet i forbindelse med en større restrukturering av selskapet. Etter et kort opphold i Warner skal han nå både jakte og realisere de gode ideene for Einar Drama.

- Tilbud som dette kommer det bare ikke mange av. Her får jeg muligheten til å jobbe med både nasjonale og internasjonale kringkastere og strømmetjenester, også passet det jo veldig godt i og med at det som skjedde i Warner, skjedde, sier Kruke Kristiansen til Kampanje.

Les også: Måtte slutte i Rubicon og «røff tv-bransje»: - Det har vært en utfordrende tid

Sa opp i Warner Bros
Allerede i september sa han opp i Warner Bros. Norge da dramasatsingen der ble lagt på is. Nå er han full av lovord overfor Einar.

- Det er ikke mange produksjonsmiljøer som har de samme kreftene som Einar. Her finnes både erfaring og talent, og en gjennomgående respekt for den gode ideen. Jeg er veldig glad for å være med på en så spennende satsing og jeg har sjelden sett noen som er mer klare for å lage tv-drama enn Einar, sier han.

Einar Drama er et 100 prosent eiet selskapet av Einar Film som de siste årene har utvidet virksomheten både med selskapet Willy Nikkers og Einar Drama. Dramasatsingen skjøt fart i fjor med Karpe Diem-filmen «Adjø Montebello».

- Karpe Diem-filmen ble en suksess og det var vår første produksjon og noe vi følte var veldig gøy. Vi ser også at det er et helt annet marked for drama der ute i dag og du er ikke lenger prisgitt bare å få penger av Norsk Filminstitutt, sier Neby.

Vil gå aktivt inn på tv-drama og underholdning
Kontakten med Kruke Kristiansen sier hun har vært der en stund, så da muligheten nå bød seg var det bare å starte opp samarbeidet rundt flere dramaproduksjoner og da kanskje fortrinnsvis dramaproduksjoner for tv. Neby sier selskapet allerede har flere søknader inne hos NFI og prosjekter på utviklingsstadiet samtidig som man har startet opp et samarbeid med Nordisk Film i Danmark.  

- Så dette er et ønske om å utvide virksomheten i Einar?

- Flere av medeierne har lyst til å flytte prosjektene sine inn i Einar Film. Vi har hatt fokus på reklamefilm og det skal vi fortsatt ha, men når vi nå får med oss en så erfaren slugger som Pål Kruke Kristiansen kan vi gå mer aktivt inn på tv-drama og underholdning i tillegg til spillefilm.  

Hun viser til at flere av nøkkelpersonene i Einar Film er flasket opp på drama - både som regissører og skuespillere. På eiersiden av Einar Film finner en kjente skuespillere og regissører som Morten Tyldum, Aksel Hennie, Nicolai Cleve Broch og Jens Lien for å nevne noen.

- Satsingen på drama er et resultat av hvem vi er og hva vi er gode på. Historiefortelling vil alltid være kjernen i det vi gjør. Behovet for godt fortalt drama har aldri vært større, og norske tanker og ideer har aldri vært mer ettertraktet enn nå. Dette skal vi forsøke å utnytte, sier hun.

Tror på gullalder 
Dermed gir Einar Film seg i kast med noe av det dyreste og mest risikable man kan gjøre innenfor tv og film, og det i et marked der det er mange om beinet. 

- Ja, det er mye penger som er involvert, men vi har infrastrukturen på plass og internasjonale aktører som Netflix og andre fullfinansierer jo nå mange av produksjonene i tillegg til at vi har samarbeidet med Nordisk Film.

Einar Film, som altså først og fremst er kjent som et produksjonsselskap for reklamefilm, hadde i 2017 en omsetning på 85,8 millioner kroner, etter at produksjonsselskapet vokste med over 25 millioner kroner sammenlignet med 2016. Veksten kom i første rekke av økt aktivitet i datterselskapet Willy Nikkers. Overskuddet endte på 3,7 millioner kroner.

Neby sier hun vil «være happy» dersom Einar klarer å holde seg der i et markedet hvor det er store endringer.

Selskapet startet hun for 15 år siden sammen med Morten Tyldum, som i dag har blitt en ettertraktet regissør i Hollywood.

- Kulturminister Trine Skei Grande uttalte nylig at vi er inne i en norsk gullalder når det gjelder norsk litteratur. Vi er godt på vei dit når det gjelder norsk drama også – interessen er stor og vi tror denne utviklingen så vidt har begynt. Markedet for drama er internasjonalt, men vi ønsker å ha fokus på det nasjonale i første omgang. Så får vi se hva fremtiden bringer, sier Guri Neby.