- Det har vært stor utålmodighet i mediepolitikken, og akkurat det skjønner jeg, sa kulturminister Trine Skei Grande da hun presenterte buddsjettforslaget på Dramatikkens Hus i Oslo i dag.

Grandes første leveranse som kulturminister har blitt møtt med skuffelse i mediebransjen. Redaktøren i Klassekampen mener at regjeringen i praksis kutter i pressestøtten, når de velger ikke å øke den.

- Det er en situasjon hvor de reelt kutter i støtten til mediene, samtidig som mediene er i en situasjon hvor de mister andre inntekter på løssalg og annonser. Jeg vil minne om at Stortinget er satt til å opprettholde mediemangfold, og hvis regjeringen vil kutte i krevende tider gjør de det vanskeligere å bevare mediemangfoldet, sier Mari Skurdal til Kampanje.

Les mer: Medietopper skuffet over Grande: - Reelt kutt i støtten til mediene

- Feil tidspunkt
Kulturministeren ber bransjen smøre seg med et nytt lag med tålmodighet i påvente av den lenge varslede mediemeldingen som «kanskje» vil komme før jul.

- Jeg håper mediebransjen er med på laget, for i den nye mediemeldingen skal vi foreslå de store endringene vi mener trengs i hele mediebransjen når det gjelder finansiering av medier. Å foreta en lapping av ordningene vi har nå, mener jeg er feil tidspunkt, sier hun til Kampanje.

Grande minner samtidig om Høyre og Fremskrittspartiets årlige tradisjon med å foreslå kutt i pressestøtten.

- Det gjør ikke vi, sier hun. 

- Betyr det at du kan love mer penger til avisene i form av pressestøtte og mer penger til NRK?

- Vi skal lage en ny type mediefinansiering. Vi skal se på hvordan vi kan avvikle lisensordningen. Det er snakk om en stor strukturell endring på mediesiden. Det jobber vi med nå. Vi må finne gode ordninger som er mulig å gjennomføre og som er politisk riktige.

- Har hatt et dumt system
Kulturministeren vil også ha en større avstand mellom politikerne og mediene.

- Jeg synes vi har hatt et dumt system der Venstre og KrF har gått inn og reddet Vårt Land, Nasjonen, Klassekampen og Dagen hvert eneste år. Vi ser også at flere aviser rigger seg inn mot støttesystemet vi har i dag, og det vil få store følger hvis ikke vi lager noen prinsipper for dette som står seg over tid.

- Hvor er Venstres avtrykk i denne mediepolitikken?

- Det håper jeg vi kommer til å se i meldingen som jeg håper å rekke å legge frem før jul.

- Denne er ditt første kulturbudsjett, tror du også at det blir ditt siste?

- Jeg håper ikke det. Jeg har veldig mye mer jeg har lyst til å gjøre.

- Håper på bredt flertall
Mediepolitisk talsperson i KrF, Geir Jørgen Bekkevold, som altså representerer et parti som kan velte hele dagens regjering, uttrykte skuffelse over mediepolitikken i et intervju med Kampanje i dag.

- Det er skuffende at det foreslås kutt i produksjonstilskuddet, selv om innovasjonspotten er styrket er ikke dette godt nytt for redaksjoner som snur på hver eneste krone for å få til god kvalitetsjournalistikk, sier Bekkevold.

Trine Skei Grande er likevel optimistisk med tanke på å få med seg KrF på den nye mediemeldingen.

- Jeg håper på bredest mulig flertall rundt mediemeldingen. Det trenger mediepolitikken.

Se intervjuet med Trine Skei Grande her: