Dagbladet ble frikjent i PFU for en karikaturtegning av Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som stod på trykk i Dagbladet i august

PFU har mottatt to klager på tegningen, den ene fra Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, og den andre fra Hanne Martine Stabursvik, som har bakgrunn i organisasjonen Med Israel for fred (MIFF).

Ambassadøren viser til en definisjon på antisemittisme som The International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) står bak, og påpeker at Norge er en av de 31 medlemmene i IHRA. Han skriver:

«Ifølge definisjonen er det å sammenligne staten Israel med nazi-Tyskland er antisemittisme. Det er en definisjon som er bredt anerkjent som norm for hva som er antsemittisme og hva som ikke er det. (…) Antisemittisme kledd opp i ytringsfrihetens antrekk er fortsatt antisemittisme», heter det i klagen fra ambassadøren.  

Tegningen er ifølge Hanne Martine Stabursvik «antisemittisk og svært støtende for jøder og israelere», fordi «den insinuerer at jøder og israelere oppfører seg som nazister».

Les mer: PFU skal behandle klager på nazi-karikatur

PFU sier uttalelsen at karikaturen må forstås som politisk kritikk og satire, og at det er stor takhøyde i kommentarjournalistikken og rom for sterke virkemidler. Det tilhører sjeldenhetene at karikaturer felles i PFU.

Utvalget kan ikke se at karikaturen uttrykker fordommer eller hat mot jøder som en etnisk eller religiøs gruppe.

- Jeg støtter forslaget til uttalelse. Det er ikke krevende. Men det er en trist sak fordi det går rett i kjernen av hva ytringsfriheten er, sier Kristin Taraldsrud Hoff som representerer allmennheten i PFU.

- Klagen blander det å være jøde med enkeltpersonen Israels statsminister. Når du er Israels statsminister er du ansvarlig for denne loven, da må du tåle såpass. Det er oppsiktsvekkende og trist at man fra klagers side ikke ser de nyansene, fortsetter hun.

Heller ikke NRK-redaktør Stein Bjøntegård er i tvil.

- Det er en sterk karikatur, selvfølgelig. Men det derier seg om Israels statsminister. Det dreier seg ikke om jøder generelt, sier han.

- Jøder er en utsatt gruppe. Jeg har forståelse for at de reagerer og at de føler seg urettferdig behandlet. Men det betyr ikke at det er riktig eller at det er et brudd. Ikke i det hele tatt, sier Nina Fjeldheim, som representerer allmennheten.

Les også: Fiskeribladet felt i PFU for å hevde at Sandberg og Letnes var samboere

Omstridt lov:

Bakteppet for karikaturen er en omstridt lov som flere mener gjør ikke-jøder til annenrangs borgere og legaliserer diskriminering av Israels minoriteter. Den drusiske minoriteten, som er velintegrert i Israel, er blant dem som har protestert sterkt.