Nestleder i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Anette Trettebergstuen (Ap), slakter regjeringens mediebudsjett.

- De leverer ikke. Når nyheten er at det årlige kuttet i pressestøtten er borte, så sier det litt. Bevilgningen står på stedet hvil og vi vet at behovene i Medie-Norge er prekære. Samtidig venter vi på at det tas helhetlige grep i mediepolitikken. Det haster nå. Vi er utålmodige, sier hun til Kampanje.

Regjeringen foreslår å beholde pressestøtten på 313 millioner kroner. Tilskuddet til innovasjon og utvikling i nyhets- og aktualitetsmedier økes fra syv til ti millioner kroner.

Les mer: Medietopper skuffet over Grande: - Reelt kutt i støtten til mediene

Trettebergstuen er ikke imponert over Trine Skei Grandes første leveranse som kulturminister.

- Nei, hun har stoppet kuttet i pressestøtten og til film, men det skulle bare mangle altså. Det er ikke mye til gjennomslag. Selv om man går og venter på en mediemelding, så må man ta grep i de årlige budsjettene.

- Hva vil dere gjøre dersom dere kommer i regjering?

- Vi sa den dagen Mediemangfoldsutvalget ble lagt frem - for snart to år siden - at vi stod klare til å gjennomføre disse konkrete forslagene. Vi mente at vi ikke trenger å vente på en helhetlig gjennomgang. Vi er opptatt av å fornye mediepolitikken og satse.

- Vil dere øke produksjonsstøtten?

- Det har vi gjort hvert år i våre alternative budsjetter. At bevilgningen står på stedet hvil, betyr reelle kutt.

Hun varsler imidlertid ingen ytterligere vekst i NRK-lisensen, som regjeringen vil øke med 61 kroner, 14 kroner mindre enn NRK-sjefen har bedt om.

- Det er viktig å finn en balansegang mellom hva NRK trenger for å gå rundt, samtidig som de er i en situasjon hvor de må effektivisere. Det er også en smertegrense for hvor stor lisensen kan bli Det ser ut som at den nå ligger på et greit nivå, alt tatt i betraktning, sier Trettebergstuen.

Les mer: Økning av NRK-lisensen - men mindre enn det NRK-sjefen ba om

- Vi ville nok styrke pressestøtten
Mediepolitisk talsperson i KrF, Geir Jørgen Bekkevold, som altså representerer et parti som skal ta et historisk retningsvalg og med det kan velte hele dagens regjering, sier følgende om budsjettet. 

- Det er skuffende at det foreslås kutt i produksjonstilskuddet, selv om innovasjonspotten er styrket er ikke dette godt nytt for redaksjoner som snur på hver eneste krone for å få til god kvalitetsjournalistikk, sier Bekkevold. 

Han sier at eget parti ville lagt lista høyere.

- Vi vil nok styrke pressestøtten. Mediepolitikk handler om langt mer enn NRK og TV 2, sier han. 

- Tror du KrF får til et bedre mediebudsjett i regjering med Ap og Sp?

- Hva KrF får gjennom i et samarbeid med Ap og Sp er det litt for tidlig å si. Erfaringsmessig har de to partiene støttet KrF og Venstre når vi i tidligere budsjetter blan annet har rettet opp kuttene den forrige regjeringen har foreslått. 

- Har Venstre fått gjennomslag for sin mediepolitikk i dette statsbudsjettet?

- Kuttet i produksjonsstøtten kan vel ikke kalles et Venstre-gjennomslag, men styrkingen av innovasjonspotten og det de varslet angående nullmoms blant annet på tidsskrifter som kommer 1 juli 2019 er et godt gjennomslag, sier han.