I Kampanje og DN i forrige uke, hevder Anfo-leder Jan Morten Drange at norske medieselskaper sliter, at de må bli mer sexy og at de må utnytte sin norske posisjon bedre. De er preget av ærefrykt overfor duopolet Google og Facebook sier han videre. Bakgrunnen for hans kommentarer er at norske annonsører heier på norske medier, ifølge Anfos egen undersøkelse. Men Dranges utspill vitner om at han og Anfo har litt for dårlig kontakt med sine egne medlemmer, og ikke henger med i timen. Det er kanskje ikke så rart, for her går det rasende fort.   

Fra Schibsteds ståsted bidrar vi derfor mer enn gjerne i opplysningsarbeidet rundt hva som skjer i annonsemarkedet akkurat nå, og samtidig retter vi en honnør til annonsører der ute, som vi opplever aldri har vært mer sultne og «påkobla». Det gjør vår jobb krevende, men også veldig morsom!

Her kommer noen faktiske trender som underbygger nettopp at det er full fart i markedet, og at annonsørene åpenbart liker det de ser:

Annonsørene har aldri vært mer kunnskapsrike og utfordret mer. Takket være transparens rundt data, innsikt og analyse - og enkel tilgang til gode selvbetjeningsløsninger, har dagens annonsører kunnet ta (tilbake) posisjonen som sentral midtbanespiller i sin digitale strategi. De vil ikke lenger komme til dekket bord og få servert en fiks ferdig medieplan, de vil i større grad være med å planlegge festen selv. De er fremoverlente, har mengder av kunnskap - og de vet å utfordre etablerte verdikjeder og forretningsmodeller. Bra for oss, og bra for dem!

Vi øker rekrutteringen av kreativ kompetanse. Vi kan ikke snakke for andre medieselskap, men selv opplever vi et økende behov for ansatte som ikke bare kan sin kanal, men som også kan jobbe med konseptutvikling og innholdsproduksjon. Annonsørene er blitt mer opptatt av at budsjettet som brukes til kreativ produksjon, samsvarer med investeringen som brukes på distribusjon. I så måte opplever vi at vi jobber stadig tettere og mer direkte med annonsørene, nettopp fordi mange er opptatte av at veien mellom den kreative produksjonen og distribusjonen i våre kanaler ikke blir for lang. 

Vi vokser innenfor de områdene Google og Facebook har vokst mest de siste årene. I en periode hadde vi ikke nok fokus på det digitale behovet til SMB (små og mellomstore bedrifter). Vi kunne dermed ikke levere annonseprodukter annonsørene etterspurte, og tapte andeler mot Google og Facebook. Nå er vi “back in the game” og kan i større grad konkurrere direkte mot deres produkter. Vi har signifikant flere kunder enn før i SMB-segmentet, og det fortsetter å vokse. Dette mye takket være enkle selvbetjeningsløsninger og nye forretningsmodeller, der nettopp vår unike nasjonale og regionale dekning er kjernen. Vi har dessuten etablert et nytt stort salgsmiljø for dette segmentet, og vi ansetter regionale selgere på helt nye steder for Schibsted, som i Drammen, Fredrikstad, Lillehammer og Skien.

Vi har ryddet i den digitale valutaen og utvikler produkter som utfordrer lineær-tv. Norske annonsører vil ha dekning og løsninger som gir best mulig effekt, og stadig flere opplever nå at våre digitale løsninger i mange tilfeller er et reelt alternativ til lineær-TV.  Og de investerer deretter. De kjøper store formater på desktop og mobil, de kjøper målretting basert på våre unike data - og de kjøper effektivt gjennom frekvensstyring. Vi har med andre ord en svært god digital vekst.

«Det digitale utviklingstempoet vi nå opplever, i kombinasjon med våre troverdige merkevarer, gir definitivt rom for optimisme».

Selvsagt har vi utfordrende tider også fremover. Vi er fortsatt midt i en enorm transformasjon, der papir fortsetter å falle. Det vil by på utfordringer for Schibsted også de kommende årene. Men det digitale utviklingstempoet vi nå opplever, i kombinasjon med våre troverdige merkevarer, gir definitivt rom for optimisme.

Våre duggferske erfaringer viser altså at vi er et godt stykke unna den krisen Jan Morten Drange forsøker å tegne et bilde av, og at vi helt åpenbart fortsatt har draget.

Kanskje ikke fordi vi er så sexy, men fordi vi er trygge, har et stødig hjem - og leverer det vi lover.  

Jeg har hørt at det er mer bærekraftig, om du ønsker et langsiktig forhold.