I ettermiddag ble det kjent at Harald Stanghelle (62) slutter som redaktør i Aftenposten. På vei ut av avishuset i Akersgata kommer Stanghelle med ramsalt kritikk av Aftenpostens eier, Schibsted.

- Jeg har vært kritisk til hvordan Aftenposten er blitt behandlet av eierne og konsernet de siste årene. Det har vært et sprik mellom det som er blitt sagt om at man skal satse på Aftenposten og de rammevilkårene vi har hatt. Det går veldig bra i Aftenposten, da burde man kunne satse på Norges fremste kvalitetsavis, slik at den kan fortsette å være en kvalitetsavis, sier Stanghelle til Kampanje.

Les også: Harald Stanghelle slutter som redaktør i Aftenposten

Skrev brev til Ryssdal
Fallende annonseinntekter har utløst et skred med kutt og nedbemanninger i Aftenposten og en rekke andre norske aviser de siste årene. 

- Vi har vært gjennom dramatiske år fra 2012 der vi har gått fra 293 til 175 ansatte. I de samme seks årene har vi båret 874 millioner kroner i overskudd over til eieren Schibsted, understreker Stanghelle, som mener Schibsted har tenkt for mye på marginene.

- Schibsted har etter min oppfatning i for stor grad vektlagt de økonomiske målene fremfor den journalistikken som former vår samfunnsrolle, den som på mange måter er bærebjelken for en avis som Aftenposten.  

- Har du tatt opp dette med konsernledelsen og eierne?

- Ja, det har jeg gjort både skriftlig og muntlig. Jeg skrev blant annet et langt brev til konsernsjef Rolv Erik Ryssdal for halvannet år siden. 

- Hva svarte Ryssdal?

- Jeg opplever at det er en forståelse for problemstillingen, men det er ikke en forståelse som blir fulgt opp i handling.

Les også: Slakter kutt-vedtak i Schibsted

Avviser at redaktørene har vært feige
- Er du skuffet?

- Ja, jeg er det. Jeg har alltid ment at Schibsted er en god eier, men de skal være forsiktig med å ikke komme i en annen kategori.   

- Hvilken kategori er det?

- Det er ikke å være en god eier. Som jeg har beskrevet har det vært en utvikling som jeg er kritisk til. 

- Norske redaktører har tidligere fått kritikk for å være feige overfor eiere som kutter i redaksjonene. Hva tenker du om det?

- Jeg kan bare svare for Aftenpostens redaktører. Da er det ikke min mening at de har vært for feige.

- Har du som leder av Norsk Redaktørforening drøftet dette med andre redaktører?

- Dette har vi diskutert mange ganger. Jeg har også tatt det opp i flere av mine taler som redaktørforeningens leder på våre store høst- og vårmøter. 

Ryssdal: - Nødvendig å gjennomføre tiltak
- Har det ført til noen endring?

- Det kan jeg ikke svare på. Den dagen vi slutter å problematisere nedskjæringer vil det helt sikkert ikke føre til noe som helst.

Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal svarer slik på kritikken fra Stanghelle: 

- Harald har gjort en fremragende jobb for Aftenposten gjennom mange år, og jeg håper han fortsatt vil bidra i spaltene. Jeg er kjent med hans kritikk og har diskutert dette med Harald noen ganger gjennom årenes løp. Jeg har forståelse for hans synspunkter, men de store endringene som preger vår bransje har gjort det nødvendig å gjennomføre tiltak som jeg vet at ikke alle er enige i, sier Ryssdal til Kampanje.

Stanghelle ble ansatt som krimjournalist i Aftenposten i 1991 etter ni år i Arbeiderbladet. Han ledet politisk avdeling fra 1992 og ble nyhetsredaktør 1994.

I 1995 ble han sjefredaktør i Dagbladet, men vendte tilbake til Aftenposten og stillingen som politisk redaktør i 2000.

Les også: Stanghelle refser Slottets PR-sjef

Les også: Stang inn for Stanghelle