Da radiotoppene møttes til debatt på Radiodager i dag, var DAB-overgangen og knivingen mellom NRK og de kommersielle radiokanalene naturlige temaer for debattlederne Sigrid Sollund (NRK) og Niklas Baarli (Radio 1) å ta opp.

Debatten dreide seg også om feiden mellom NRK og Bauer Media rundt Finn Bjelkes nye program på Bauer-eide Radio Vinyl, som har fått navnet «Finn Bjelkes popquiz». Det mener NRK er et brudd på markedsføringsloven.

Administrerende direktør i Bauer Media, Lasse Kokvik, kom med hard kritikk av NRK for å bruke lisenspenger på en rettslig forfølgelse av programmet.

- NRK må ta seg sammen, utbrøt Kokvik under debatten.

Overfor Kampanje hevder han at oppfordringen ble sagt med humor, men han er likevel forberedt på å møte NRK i retten.

- Vi føler at vi står på relativt trygg grunn og vi vil prøve dette hele veien, så hvis NRK vil ta dette hele veien, så stiller vi opp, sier Kokvik til Kampanje.

- Underlig og unødvendig
Etter debatten kunne radiosjef Jon Branæs i NRK svare på angrepet fra Kokvik og Bauer Media til Kampanje, som han mente var helt unødvendig. 

- Jeg synes også det er litt underlig. Jeg tenker at vi, selv ikke som en allmennkringkaster som gjerne vil være raus, kan gi fra oss programmene våre. «Popquiz» er et program som Finn Bjelke har vært med i og har vært viktig i, men han har ikke jobbet alene med det. Vi har ikke tenkt å slutte å lage «Popquiz» selv om Finn Bjelke har sluttet hos oss, og vi kan ikke ta de ideene vi har utviklet gjennom flere tiår og bare gi dem bort fordi Bauer ikke har egne ideer, sier radiosjefen i NRK, Jon Branæs.

- Så dette er en trussel dere mener alvor med?

- Ja, selvfølgelig. Det er en prinsippsak for oss. Vi kan ikke gi bort formater som vi har jobbet frem over lang tid. Dette er et program som har 30 år med historie i NRK Radio. Det er ikke noe vi bare deler ut, sier han.

NRK-sjefen måtte også svare på Finn Bjelkes utsagn i VG om at han sluttet i NRK fordi han ikke opplever at radio er viktig i NRK.

- Vi føler ikke radio er nedprioritert i NRK. De årene vi har brukt på digitalisering og investeringene vi har gjort i forbindelse med det, vitner ikke om nedprioritering, sa Branæs.

Se videoinnslag med NRKs radiosjef Jon Branæs her (saken fortsetter): 

- En artig påstand
Men Bauer Media-sjef Lasse Kokvik lot ikke statskanalen slippe så lett unna.

- Hva slags meningsfullt innhold er det NRK har benyttet digitaliseringen til? Jeg elsker NRK Alltid nyheter og lyttet til den i hele sommer, og jeg ble svensk av det. Og så ble det plutselig britisk. Så finnes det en sportskanal som spiller «Life is a Highway», sa han oppgitt.

- Det er en artig påstand at det er vi som ødelegger mangfoldet i norsk radio, det er snedig. Vi har et veldig spenn i våre kanaler. Det vil alltid variere hva man selv ønsker å høre på og hvilken kanal man velger p gjøre til sin favoritt. Jeg følger ikke det resonemmentet at det legges lite ressurser i radio generelt. Vi kan ikke, i den økonomiske situasjonen NRK er i, lage 13 ulike variasjoner av P2, selv om det er drømmen til disse gutta her, svarte Branæs.

Hovedtemaet i debatten var hvilke radiomedarbeidere bransjen trenger i fremtiden. Jon Branæs i NRK mener det er «for mange funksjonærer» i studio.

- Konkurransen som radio møter er mye bredere enn før, det er ikke bare lyd vi konkurrerer med. Da må radio bruke sin styrke og vi må huske hva som gjør radio bra. Det er det som skiller stasjonene fra hverandre og skiller oss fra Spotify og gjør oss relevant å høre på. Vi skal sørge for å ha de rette folka på, og vi skal sørge for å slippe til ideer og er originale, sa Branæs.

Hør de kommersielle radiotoppene Lasse Kokvik og Kenneth Andresen snakke om DAB-overagangen, fallende radiolytting og krangelen med NRK her (saken fortsetter):

Lytterfall på DAB
Offisielle tall fra Kantar TNS viser at radio hadde en daglig dekning på 55,6 prosent i august, ned fra 61,6 prosent i august 2017. Det er like fullt en vekst fra sommerens lyttertall, da radio i flere uker hadde en daglig dekning på under 50 prosent av befolkningen.

- De har alltid vært slik at man lytter mindre på radio i juli, men tilbakegangen i 2018 var sterkere enn tidligere, sa Knut-Arne Futsæter da han sparket i gang Radiodager i Store Studio på Marienlyst i dag.

Han mener sommerens tilbakegang skyldes fint vær, fotball-VM og at overgangen til DAB har gitt færre tilgjengelige radioapparater. Samtidig har det vært en oppsving i lyttingen til lokalradio.

- Juli var en veldig dårlig måned, men så har det økt litt i august og september, dog kanskje mindre enn man hadde forventet, avsluttet Futsæter.

- Går ufattelig treigt
Selv om radiolyttingen har økt siden sommeren, synes ikke Arne-Inge Christophersen at radiosjefene har noe særlig å feire når de møtes til Radiodager torsdag og fredag denne uken.

- Det er ikke uventet at tallene er bedre nå enn i sommer, men de er fortsatt lavere enn før sommeren og da skredet kom. Det går ufattelig treigt fremover, sier Arne-Inge Christophersen til Kampanje.

Reklameveteranen, som i dag er styreleder og partner i Hausmann, kastet seg inn i radiodebatten med full styrke i sommer med innlegget «Katastrofale tall for radiolytting i Norge». Dermed var også DAB-debatten i gang igjen, og P4-sjef Kenneth Andresen skrev i et svar til Christophersen at ryktet om radioens død er sterkt overdrevet. Men Christophersen har ikke endret oppfatning etter å ha sett tallene de siste ukene.

- Jeg er helt sikker på at radiosjefene vil si at de er fornøyd med tallene, men jeg tror ikke de kan være det. Jeg tror de må være ærlige og si at dette skiftet har vært tyngre enn de trodde på selv.