Kulturminister Trine Skei Grande (V) og TV 2-sjef Olav Sandnes undertegnet onsdag formiddag avtalen mellom det Egmont-eide tv-konsernet og staten om kommersiell allmennkringkasting. Det ble kjent at en avtale var klar tirsdag.

Staten vil kompensere for nettokostnadene knyttet til TV 2s oppdrag som kommersiell allmennkringkasting med et bidrag på inntil 135 millioner per år i fem år.  Av avtalen fremgår det at flertallet av de redaksjonelle beslutningene skal tas 100 kilometer utenfor Oslo, i praksis ved TV 2s hovedkontor  i Bergen. 

Ansvarlig redaktør i Bergens Tidende, Øyulf Hjertenes, forteller at Bergens Tidende vil være med å feire TV 2 med pølser og øl i Media City Bergen. Selv kunne han ikke stille til fest, men understreker at det er bra for både Bergen og landet at TV 2 og staten ble enige om en ny avtale.

Les også: Millionkontrakt i boks for TV 2 – men Discovery og TV3 angriper tv-avtalen

Les også: Klare krav fra Grande - TV 2 må bruke over 250 mill. på norsk film og tv-drama

Les også: TV 2-anker: - Har følt oss strupt redaksjonelt (Abo.)

BT vurderte å utfordre TV 2
- Det var på tide med en avklaring og avtalen sikrer at vi har et kringkastingsalternativ til NRK, og det trengte norsk offentlighet. Det som også er bra er at TV2 skal ha en sentral nyhetsredaksjon utenfor Oslo og at de fleste redaksjonelle medarbeiderne skal ha dette som arbeidssted. I tillegg varsler TV 2 en oppbemanning, noe som er naturlig og bra, sier Hjertenes.

- TV 2 vil jo nå få opp mot 135 millioner kroner årlig, er dette penger Bergens Tidende gjerne skulle hatt?

- Jeg tror at alle norske medier skulle ønske at vi hadde en tryggere finansiering for å drive journalistikk. Da avtalen kom på bordet, diskuterte vi dette internt hos oss fordi vi har en sterk redaksjon i Bergen. På det tidspunktet var det ikke aktuelt for oss.

I Media City Bergen sitter nå mediehusene TV 2, NRK, Bergensavisen og Bergens Tidende. Hjertenes gjør et lite poeng ut av at alle har statsstøtte, utenom dem.

- Men den konkurransen skal vi ta, forsikrer han.

Les også: TV 2-sjef ruster opp med ti nye journalister etter ny tv-avtale

Les også: TVNorge-eier mener ny tv-avtale kan være «ulovlig statsstøtte» (Abo.)

- Stor pengestøtte til én aktør
Mediagruppen Schibsted som blant annet eier VG, Aftenposten og Bergens Tidende, har i lenger tid vært kritisk til  konkurransevridningen de mener dette kan føre til. Hjertenes bekrefter også at Bergens Tidende har vært kritiske til den nye kringkastingsavtalen underveis i prosessen.

- Vi har vært kritiske til at man gir en så stor pengestøtte til en aktør og til TV 2, som tidvis har vist en motvilje mot å satse i Bergen. Likevel synes jeg at man lander på en god løsning, sier redaktøren.

 - Hva tenker du om at denne type statsstøtte krever en lineær tv-kanal?

- Man kan jo si at dette er en statsstøtte til en døende form for felles offentlighet, men enn så lenge er tv en del av vår felles offentlighet. Det er kanskje ikke fremtidsrettet, men TV 2 sin oppgave blir jo å omstille seg til en ny virkelighet fremover. Det som er viktig i denne avtalen er at vi sikrer nyhetsproduksjon utenfor Oslo, og jeg antar at TV 2 vil distribuere sin journalistikk i mange kanaler, sier Hjertenes, før han fortsetter:

- Jeg er først og fremst opptatt av at det finnes et alternativ til NRK, som er så stor og dominerende i norsk offentlighet, og som etter vår mening er altfor stor sammenlignet med de kommersielle aktørene. Det bekymrer meg.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Vil beholde journalister:

- Det er masse gode journalister i Bergen, men jeg håper ingen i BA lar seg friste av TV 2, sier BA-redaktør Sigvald Sveinbjørnsson. Foto: BA

- Nyheter er fryktelig dyrt
Amedia-eide Bergensavisen (BA) har vært mer vennlig innstilt til statsstøtte til TV 2 enn den lokale erkekonkurrenten BT. Ansvarlig redaktør Sigvald Sveinbjørnsson i BA gir tommelen opp.

- Jeg kjenner ikke avtalen i detalj, men jeg synes dette er en god og viktig avtale. Jeg tror det ville ha blitt vanskelig for TV 2 å overleve i sin nåværende form med nyheter og aktualitet uten et eller annet økonomisk sikkerhetsnett. Mitt inntrykk er at inntektsgrunnlaget for TV 2, som hviler seg på det lineære, er særdeles utsatt. Da blir det vanskelig for eieren å sitte og se på at man bruker veldig mye penger på nyhetsproduksjon som ikke lønner seg. Nå tror jeg likevel at nyheter er god økonomi for TV 2 i det store bildet, men det er fryktelig dyrt, sier Sigvald Sveinbjørnsson til Kampanje.

- Håper ingen lar seg friste av TV 2
- Er du som lokalavisredaktør litt misunnelig på at TV 2 som en del av avtalen skal ansatte ti nye journalister?

- Nei! Det er jeg ikke, jeg synes det er veldig bra. Det er masse gode journalister i Bergen, men jeg håper ingen i BA lar seg friste av TV 2. Jeg synes det er veldig bra at TV 2 vil vokse utenfor Oslo, men jeg er ikke veldig imponert over at toppene og redaksjonsledelsen i TV 2 har bostedsadresse i Oslo. De burde hatt et mye klarere tilholdssted i Bergen. Jeg sier ikke at de bør være bergensere, men de bør ikke bo på Oslo vest eller Oslo øst, sier 

Og BA-redaktøren understreker at det ikke bare er TV 2 som skal svi av mer penger på journalistikk i Bergen by framover.

- Vi skal også ansette folk, vi opplever god vekst og har ambisjoner om å vokse videre.  BA bruker mer penger på redaksjonen enn det vi har gjort tidligere.