Klokken 22.00 tirsdag kveld, er det premiere på den norske versjon av «Ex on the Beach» hvor åtte single nordmenn blir sendt til Mauritius for å feste, bade og flørte. Det oppstår derimot trøbbel i paradis når eks-kjærestene til deltagerne dukker opp.

«Ex on the Beach» skiller seg kraftig ut fra programprofilen TVNorge har lagt seg på de siste årene med humor og «snillere» reality, og det er derfor heller ikke tiltenkt en plass i programskjemaet på hovedkanalen. I stedet skal den sendes på strømmetjenesten Dplay, der den skal være Discoverys digitale spydspiss blant seere mellom 18 og 30 år. I tillegg skal den vises på Discovery-kanalen Fem.

Realityserien ble først sendt på britiske MTV i 2014, og har senere gjort suksess på TVNorges svenske søsterkanal, Kanal 5.

- Jeg har sett programmet og jeg synes det er underholdende og bra, men så kan andre godt voksne ha sine meninger. Dette er et innblikk i en ungdomskultur og vi behandler historiene med varme og omsorg, og ungdommen er bevisst på hva de er med på, så jeg tror nok at dette skal gå bra, sa TVNorge-sjef, Tine Austvoll Jensen, til Kampanje i juni.

Les mer: Her er TVNorge-sjefens nye «Ex»-faktor - skal sjekke opp unge seere

Selv om programmet skal være både underholdende og bra ifølge TVNorge-sjefen, så har interessen blant sponsorer uteblitt.

«Ex on the Beach» er hovedsakelig en Dplay-satsning. Digitalt selger vi målgrupper og reklamespotter, og derfor har ikke spons vært en prioritet for dette programmet. Vi har sondert litt, men den store interessen har uteblitt så langt, skriver kommunikasjonsdirektør i TVNorge, Espen Skoland, i en tekstmelding til Kampanje.

- Tror dere at programmet er for kontroversielt for sponsorer?

- Ja, for noen er det helt sikkert det, svarer Skoland.

Måtte avbryte inspillingen
Allerede før premieren tirsdag kveld, har reality-serien skapt overskrifter blant norske medier.

Særlig én situasjon i serien ble så alvorlig at produksjonen så seg nødt til å stoppe innspillingen og gripe inn, melder Dagbladet.

Etter en lengre opphetet diskusjon mellom deltakerne Mariell Kvernaas Efford (20) og Cecilie Andre Røising (21) og Melina Johnsen (22), måtte produsentene gripe inn og slukke kameraene, da de to kvinnelige deltakerne, Røising og Efford, endte i et basketak på toalettet i villaen. 

- Tretti minutter inn i første episode har vi allerede sett nakenbading, klining, høylytte krangler, grining, folk som slår i veggen og kaster drinker på hverandre, skriver Dagbladets anmelder, som triller terningkast fem. 

Tror annonsører vegrer seg
Men ikke alle blir like ekstatiske som Dagbladets anmelder av slik tv-underholdning. 

Daglig leder i mediebyrået Carat, Morten Wiberg, tror det er en del annonsører som ikke ønsker å knytte sin merkevare til «Ex on the Beach».

- Det har vi sett eksempler på flere ganger. Selv om denne sjangeren ikke lenger er så overraskende som den en gang var, så er det jo litt spekulativ tv, og det har sider ved seg som gjør at det ikke er helt innenfor. Samtidig er det også nok av dem som ønsker å knytte seg til slike programmer, for å treffe en spesifikk målgruppe, sier han til Kampanje.

- Ville dere som mediebyrå anbefalt sponsing av et slikt program?

- På generell basis, så er ikke vi de mest ivrige etter å kjøpe dette, men det kommer nok litt an på annonsøren. For noen tror jeg dette kan være helt greit, men for majoriteten er ikke dette et type program man anbefaler på det varmeste, svarer Wiberg. 

Han understreker likevel, at som med «Paradise Hotel», så kan sponsing av slike programmer gi effekt for noen annonsører, særlig blant en yngre målgruppe.

- TVNorge forteller at den store interessen fra sponsorer har uteblitt. Hva tenker du om det?

- Det er jo ikke særlig heldig for dem. Det tyder på at annonsørene er litt redd for hvordan programmet fremstår, og at det ikke er verdt å bruke penger på det. Det er et type program man ikke helt kan kontrollere utfallet av - eller innholdet i - og derfor blir det litt for risikabelt, svarer Wiberg, som ikke har planer om å få med seg den nye reality-serien.

- Jeg er altfor voksen, humrer han. 

- Treffer særlig godt hos de yngre
Postdoktor i film- og fjernsynsvitenskap ved Høyskolen i Innlandet, Vilde Schanke Sundet, forteller at sjekke-tv-konseptet har levd i beste velgående i nesten 30 år fordi det alltid skaper debatt, og reiser moralske spørsmål.

- Vi kan la oss underholde og sjokkere, og for mange gir det innblikk i en annen verden vi ellers ikke er en del av. Reality treffer særlig godt hos yngre, som er den målgruppen tv-bransjen ellers sliter med å nå. Dette er også programmer som man følger over en sesong, som betyr trofaste seere, hvis man først får hektet dem, sier Sundet til Kampanje.

- Blir vi aldri mett på reality?

- I all god tv, og all god reality, må det være noen karakterer du heier på og noen historier du vil følge med på, og slik er det  i sjekke-tv. En del av disse programmenes suksess kommer også av at de egner seg så godt for kommentering rundt lunsjbordet og i sosiale medier, svarer Sundet.

Duket for «tv-kamp»
26. august kommer også TV 3 med en fornorsket versjon av et internasjonalt sjekke-tv-konsept, nemlig «Love Island», et datingprogram hvor utvalgte kvinner og menn bor sammen i en villa for å finne kjærligheten. 

Sundet er ikke overrasket over at det kommer to konkurrerende programmer, så tett på hverandre.

- Her er det snakk om to lignende formater som begge har gjort det bra internasjonalt og som er rettet mot et ungt strømmemarked. Det er helt naturlig at også Discovery vil ta del i dette. Det blir spennende å se om begge formatene kan leve eller om ett av dem vinner denne «tv-kampen», avslutter hun.