Saken er oppdatert med kommentarer fra NRK.

Rett før klokken ni tirsdag gikk avgått fiskeriminister Per Sandberg på scenen på et arrangement i regi av PR-byrået Gambit Hill & Knowlton der han bli intervjuet av Gambit-rådgiverne André Kolve og Stein Kåre Kristiansen. Han innrømmet at de siste dagenes mediekjør har vært voldsomt.

- Vi har ikke greid å summere de siste dagene opp enda. Men de som har fulgt med vet at denne debatten har vart i flere måneder. Dette er dratt langt utover alle mulig proporsjoner, sier Per Sandberg.

Gambits rolle i Sandbergs oppgjør vekker oppsikt hos konkurrenten First House.

- Det er ikke ofte at selskap går inn og blir en aktør i en politisk sirkusforestilling, sier First House-partner Hans-Christian Vadseth til Kampanje.

Les mer: First House kritisk til Gambits rolle i Sandberg-dramaet

- Sutrer ikke
Under den arrangerte pressekonferansen kunne Sandberg fortelle at ferieplaner, private SMS-er og kalenderen begynte å lekke. Derfor mente Sandberg at han ikke ville varsle statsministeren om ferien til Iran.

- Bare i dag kan vi gå giennom sakene i pressen og telle fem-seks-svy direkte løgner, men det er et oppgjør vi skal ta senere, sier Sandberg, som kan fortelle at han skriver på en bok med Bahareh Letnes.

Litt ut i pressekonferansen kom salvene.

- Uansett hva jeg sier om norske journalister, presse og medier så vil det bli tolket som at jeg sutrer. Jeg har stått i stormer før og jeg kan si at sutre, gjør jeg ikke, sier Sandberg.

- Har nærmest henrettet denne kvinnen
Men da Sandberg begynte omtalen av kjæresten la ikke den tidligere statsråden noe imellom.

- Når det gjelder Bahareh, så har hun en eneste ambisjon og det er å drive handel mellom Iran og Norge og kulturutvikling mellom Iran og Norge, men det mediene har holdt på med i ukevis er å finne en tråd som knytter henne opp til regimet i Iran uten et fnugg av bevis. Dere har nærmest henrettet denne kvinnen, tordnet Sandberg.

- NRK totalt kompetanseløse
Han kunne også gå rett i strupen på landets to største tv-kanaler.

- Statskanalen har vært verst og TV 2 har vært nummer to. NRK er totalt kompetanseløse på Iran, sier Sandberg.

Sandberg sier alt av saker nå vil bli gått gjennom av et kobbel med advokater som «ikke har norsk statsborgerskap» og utelukker ikke rettssaker og søksmål.

Konstituert nyhetsdirektør i NRK, Marius Tetlie, sier til Kampanje at han ikke kjenner seg igjen i de sterke påstandene Sandberg kommer med.

- NRK har stilt en rekke kritiske spørsmål rundt den daværende fiskeriministerens reise til Iran og omstendighetene rundt den, og det mener vi er en del av jobben pressen skal gjøre, sier han til Kampanje.

Les hele intervjuet med Marius Tetlie i NRK lenger ned i saken.

Les også: Redaktørtopp avviser «heksejakt» og «blodtørstige» journalister

- Har stemplet Bahareh som agent
På spørsmål fra Kampanje om alle medier har vært like ille, eller om noen medier har utmerket seg positivt, svarer Bahareh Letnes raskt:

- Utenlandske medier.

Per Sandberg følger opp:

- Vi har ikke fått med oss alt, det har vært helt umulig, så jeg skal ikke trille terning. Men jeg registrerer at TV 2 og NRK har vært de største pådriverne for å stemple Bahareh for å være agent og for å være i kontakt med myndighetene og etterretningstjenestene i Iran. De har aldri hatt et fnugg av tråd å tra dra i, men de har letet og letet, brukt anonyme kilder, ukritiske kilder, hemmelige toppdiplomater og så videre, sier Sandberg til Kampanje.

Utelukker ikke PR-jobb
Han avviser at eventuelle søksmål kommer til å handle om penger.

- Det handler ikke om søksmålsstørrelse, men om å rette opp karakteren og frikjenne Bahareh.

- Kan det bli økonomiske erstatninger?

- Det er ikke det som er målet. Første målet nå er å vise at norsk presse og enkeltoperatører som har skrevet kronikker, har drevet med bare tøv for å stemple denne kvinnen.

- Utelukker du en jobb i PR-bransjen?

- Nei.

NRK: - Svært sterk ordbruk fra Sandberg
Selv om NRK-direktør Marius Tetlie ikke kjenner seg igjen i kritikken, sier han at de nå skal gå grundig inn i påstandene og se på jobben de har gjort.

- Det har vært redaktører koblet på dekningen hele veien som har vært i dialog med reporterne og vi har rimelig god oversikt over hva vi har publisert. Når det rettes så alvorlige påstander mot oss skal vi sette oss ned og gjøre dette mer systematisk, sier han.

- Sandberg peker på Bahareh Letnes og sier at dere, inneforstått også NRK, nærmest har henrettet denne kvinnen. Har NRK gått for langt i å trekke paralleller mellom Letnes og myndighetene i Iran?

- Det er svært sterk ordbruk fra Sandberg og igjen må jeg si at vi ikke kjenner oss igjen i disse påstandene. Vi mener vi har gjort en ordinær journalistisk jobb med å rette berettiget kritisk søkelys mot en sittende statsråd.

Forsvarer dekningen: - NRK har stilt en rekke kritiske spørsmål rundt den daværende fiskeriministerens reise til Iran og omstendighetene rundt den, og det mener vi er en del av jobben pressen skal gjøre, sier Marius Tetlie i NRK.