NRK sparte fire millioner kroner i lønnskostnader hver dag under den åtte dager lange journaliststreiken i mai, men ledelsen hevdet hele tiden at de i sum ville tape penger på streiken, fordi kostnadene den førte med seg ville være større enn besparelsene.

Nå er regnskapet klart og det viser at streiken likevel ikke har vært et tapsprosjekt for NRK. Ifølge økonomidirektør Andreas Norvik har NRK tvert imot spart netto 20 til 25 millioner kroner under streiken. Det tilsvarer nesten hele lønnsbesparelsen. 

- Sånn som det ser ut nå, har ikke NRK tapt penger på streiken. Ser du på tv-seingen og posisjonen til NRK, så har man tapt mye, men hva det utgjør i kroner og øre er ikke mulig å regne på. Posisjonen er svekket, men vi har en ambisjon om å komme oss opp igjen. Du får noen riper i lakken når du har streik, men dette var heldigvis en periode av året med lite tv-seing, så sånn sett så var timingen god, sier Norvik til Kampanje.

Les også: Streiken sender NRK rett ned på tv-målingen - TV 2 fosser frem

Merkostnader på fem millioner
Han har brukt de siste ukene på
å sammenstille et bilde av de totale kostnadene ved streiken. De begrenset seg til under fem millioner kroner i programkjøp for å fylle NRKs flater med innhold mens journalistene streiket.

- Det ble ikke så ille som dere fryktet?

- Nei, men man er aldri forberedt på en streik. Det er en uoversiktlig situasjon og vi visste at vi hadde en del kritiske produksjoner gående. Det ble vi også oppmerksomme på underveis. Hadde streiken bare vart noen dager lengre, hadde den kostet oss penger, også rent regnskapsteknisk. Da var det ganske mange drama- og underholdningsproduksjoner som stod i fare.

- Hva gjør dere med de 25 millioner kronene dere har spart? Drysser det på lisensbetalerne?

- Det tror jeg du vet svaret på. Skal vi klare å levere på oppdraget vi er satt til i den krevende konkurransen vi står overfor, kommer vi til å trenge hver krone. Netflix brukte åtte milliarder dollar bare i fjor på underholdning og drama.

- Fikk gjennomslag
Klubbleder i NRK, Richard Aune, er ikke opptatt av NRKs streikegevinst.

- Vi gikk til streik fordi det var tvingende nødvendig for å få gjennom våre viktige krav. Om NRK tapte eller tjente penger på streiken er ikke noe vi har vært opptatt av. Vårt suksesskriterium for streiken var hvorvidt vi fikk gjennomslag for kravene våre. Det føler vi at vi fikk, sier han til Kampanje.

NRK-streiken endte med et generelt tillegg på 18.100 kroner til NRK-journalistene. Samtidig kunne kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen fastholde at de hadde holdt seg innenfor rammen som frontfagene i LO-NHO tidligere ble enige om.

Årsaken til at journalistene kan innkassere et høyere tillegg, samtidig som NRK-ledelsen holder seg innenfor rammen på 2,8 prosent, er at virkningsdatoen ble  satt til 1. juni, og ikke 1. april, som er det vanligste i tariffoppgjør. Hadde virkningsdatoen vært én måned tidligere hadde veksten vært på over tre prosent, noe NRK-ledelsen ikke kunne godta.

Les mer: NJ kan ikke love alle NRK-journalister at lønnsgapet minsker