Samme dag som det svenskeide mediekonsernet MTG slipper en av sine største satsinger for høsten, blir det også klart at det ikke lenger er noe «Love Island» mellom administrerende direktør Morten Micalsen og MTG TV.

Micalsen slutter som administrerende direktør for konsernets tv-kanaler som TV3, Viasat 4 og TV6 etter fire år i sjefstolen. De ansatte ble orientert om avgangen i dag.

- Planen var å bli i selskapet i tre år for å gjennomføre en snuoperasjon. Det ble fire fantastiske år, og jeg er stolt av det vi har fått til sammen i løpet av denne tiden, sier Morten Micalsen

Under Micalsens ledelse har TV3 opplevd suksess med programmer som «Paradise Hotel», dramasatsingen «Aber Bergen» og håndball-EM, men uten å få de helt store løftene andelsmessig. Tv-huset har i dag en markedsandel på rundt syv prosent i riksuniverset.

Noen flopper har det også vært på dramasiden, med «Rekyl» som det siste eksempelet, mens suksessen har vært større på det nye digitale reklamemarkedet. Her har selskapet lykkes med å forvalte en sterk posisjon med strømmetjenesten Viaplay, og tv-huset har også tatt på seg ledertrøyen hva gjelder reklamefinansiert tv-strømming med Viafree.

- Vi har satt seerrekorder, fått stor digital fart og levert en meget solid økonomisk utvikling. Vi fant en god løsning på veien videre for begge parter. Jeg gleder meg nå til litt «garden leave» før jeg tar fatt på nye oppgaver. Det har jeg alltid hatt lyst til å prøve, sier han.

- Timingen er fin
MTGs tv-sjef Morten Micalsen gir ikke uttrykk for at han er skuffet over at han nå slutter i tv-konsernet.

- Men skulle du gjerne ha fortsatt?

- Jeg synes timingen er fin og dette er et veldig clean brudd. Den jobben som skulle gjøres, er gjort og når MTG nå skal over i en annen form, da er det også en fin mulighet til å gjøre noe annet. Skulle jeg først gjøre noe annet, var tiden inne nå, sier han.

Han sier han har fått en «fin avtale» som gir ham «tid og rom til å realisere det jeg har lyst til». Men først venter en karantenetid på fire måneder.

- Men jeg er en engasjert kar, så du kan regne med at det skjer noe.

- Ble dere enige om denne beslutningen i fellesskap?

- Vi er godt forlikte og skilles som venner. Jeg er stolt av hva vi har fått til og det er arbeidsgiveren min MTG også. Da blir dette en veldig fin avslutning på denne boken. Vi har oppnådd veldig gode økonomiske resultater og har veldig gode resultater hva gjelder utvikling og digitalisering. Det er blitt tikket av på alle boksene og jeg har blitt veldig glad i MTG-gjengen. Når vi møtes igjen er det som gode venner. MTG har vært en kjempefin del av min karriere.

- Levert godt over målene
- Men etter bare fire år, følte du at du ble ferdig med prosjektet ditt?

- Ja, og det måles i hva vi har fått til økonomisk, seermessig og digital utvikling. Vi har levert godt over de målene vi har satt oss, sier Micalsen.

- Det snakkes om «en snuoperasjon». Hva har den bestått av?

- Den handler om å posisjonere MTG TV bedre både lineært og digitalt enn vi var i 2014. Da hadde MTG vært gjennom en ganske tung periode, sier han.

- Er du enig i en beskrivelse om at dere har holdt posisjonen lineært mer enn å øke?

- Etter 2014 har jeg sammen med min ledergruppe klart å ta MTG tilbake der vi skal være også skal en huske på at det er veldig dyrt å vokse veldig mye i tv-markedet. Kunsten er at du vokser nok til å få avkastning på investeringene dine og det har vi gjort, sier han.

- Rigger ikke et selskap rundt personer
- Har beslutningen om å slutte sammenheng med alt som skjer rundt MTGs medievirksomhet nå?

- Det har helt klart vært en utløsende faktor og jeg er vel den eneste gjenlevende tv-sjefen i systemet i dag. I utgangspunktet er jeg opptatt av at man girer seg for endringer i markedet og tv-markedet kommer til å endre seg fremover. Da må man også være villig til å se på seg selv. Jeg har ingenting å skamme meg over og masse å glede meg over. Det har vært en spennende reise.

- Var det ikke plass til en tv-sjef i «nye» MTG?

- Man rigger ikke selskaper rundt personer, men rundt en organisasjon. Dette var et fint tidspunkt å avslutte på.

Saken fortsetter etter bildet.

Tar over:

Det blir norgessjefen Morten Aass selv som tar over ledelsen av MTGs tv-kanaler i Norge. Foto: Knut Kristian Hauger.

Aass tar over
Administrerende direktør i MTG Norge, Morten Aass, sier «det står respekt av måten» Micalsen ledet tv-kanalene gjennom «snuoperasjonen».  

- Morten Micalsen har hatt klare ideer om innhold og bredde som har attrahert nye seere til MTGs kanaler. Introduksjonen av strømmetjenesten Viafree kom som et resultat av endrede seervaner og MTG TV gjennomførte en vellykket lansering av denne tjenesten. En del av suksesshistorien Viafree, var også Morten Micalsens introduksjon av såkalte «hybrid»-produksjoner som har vist seg å være et klokt formatgrep, og noe jeg vil ta med meg videre, sier Morten Aass.

Nå tar han selv over jobben som tv-sjef etter Micalsen samtidig som han fortsetter som konsernsjef i MTG Norge. Det blir ikke første gang Aass leder en tv-kanal. På midten av 2000-tallet ledet Morten Aass TVNorge og han har også ledet flere tv-produksjonselskaper.

Endringene kommer ifølge MTG-konsernet som et ledd i en reorganisering av selskapet. I en melding skriver MTG at innholdsstrategi og utnyttelsen av innholdsinvesteringer «heretter vil ligge tett opptil konsernledelsen i Norge, og MTG Norge-sjef Morten Aass har besluttet å ta totalansvaret for dette.» 

Ny stratetegi for selskapet
I mars ble det bestemt at MTG skiller ut sin nordiske virksomhet i et eget selskap som får navnet Nordic Entertainment Group. Det nye selskapet skal ledes av Anders Jensen. Som følge av den «nye overordnede strategi er det naturlig at Morten Micalsen og MTGs veier skilles», skriver selskapet.

- Vi er i dag et av Nordens ledende underholdningskonsern, med kommersielle tv-kanaler, betalings-kanaler og både Viaplay og Viafree, og det er naturlig at vi ser på hvordan vi bedre kan utnytte innholdet vi disponerer på tvers av alle disse plattformene og tjenestene, sier Morten Aass.

Les mer: MTG splitter opp selskapet

Morten Aass sier han ikke har noen flere kommentarer på nåværende tidspunkt når Kampanje tar kontakt fredag ettermiddag.