I en undersøkelse utført av YouGov har Kampanje spurt hvilke politiske kommentatorer folket har størst tillit til. På førsteplass troner politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam. 24 prosent har valgt han som én av tre kommentatorer de har tillit til. På andre- og tredjeplass kommer henholdsvis Lars Nehru Sand i NRK og Harald Stanghelle i Aftenposten med 21 og 19 prosent. 

- Det er jo hyggelig og inspirerende å få vite at man gjør en brukbar jobb, og det er spesielt hyggelig at NRKs kommentatorer har høy tillit. Kommentatorer i NRK og i nettmedier er jo veldig synlige for folk, og da fester navnene seg. Jeg tar ikke dette som en kvalitetsrangering, men fint å vite at man har tillit, forteller Takvam til Kampanje. 

Han tror NRKs sterke resultat skyldes at man fortsatt holder på folkeopplysningsidealet, i motsetning til mange andre kommentatorer.

- Vi har et mål om å forklare, og ikke å mene personlig. Det betyr å fremstille ting så pedagogisk som mulig, analysere ut fra aktørenes ståsted og ikke mene så mye. I tillegg så har NRK mye ressurser og vi følger de store sakene, de som er viktige for folk, sier Takvam. 

 - Stort behov for politiske kommentatorer
Den siste måneden har det vært mye å gjøre for de politiske kommentatorene etter bråket rundt Sylvi Listhaugs Facebook-post, som endte med at hun gikk av som justisminister. Onsdag ettermiddag ble kapittelet avsluttet da Tor Mikkel Wara ble utnevnt som ny justisminister. Magnus Takvam gjennomførte da hele 15 live-analyser på 7-8 timer. 

Les også: Her er deler av kundelisten til Wara - går fra First House til regjeringen

Les også: Norske medier beskyldes for heksejakt - forsvarer massiv Giske-dekning

- Det har vært en intens arbeidsperiode helt siden valgkampen i august, og frem til nå. I tillegg er det jo ikke alltid like lystbetont arbeid når sakene handler om personkonflikter, der det blir trukket inn, sånn som i metoo-sakene. Da er det ikke nødvendigvis det at det er så mye å gjøre, men at det er et krevende felt å jobbe med, forteller Takvam. 

Han har merket seg at bruk av sosiale medier og at intensiteten i medietrykket har akselerert den siste tiden. 

- Intensitet og hurtighet gjør analytisk journalistikk på direkten svært vanskelig, men det må fortsatt være viktig. Det er et stort behov for det, og det håper jeg at NRK fortsatt satser på. En annen side av utviklingen er at retorikken og emosjonaliteten i den offentlige debatten har endret seg. Konfliktnivået har økt betraktelig, også som en refleks av sosiale medier, forklarer Takvam. 

Her kan du se listen over de kommentatorene vi i Norge har mest tillit til: 

Plassering Navn Kanal Prosent
1. Magnus Takvam NRK 24
2. Lars Nehru Sand NRK 21
3. Harald Stanghelle Aftenposten 19
4. Aslak Eriksrud TV 2 12
5. Marie Simonsen Dagbladet
Beste kvinne:

Marie Simonsen fra Dagbladet er som eneste kvinne inne på Topp 5-listen over de kommentatorene innenfor politikk som folk flest har tillit til. Foto: Scanpix.

- Viktigst å slå VG
Tidligere politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, hevder seg på topp fem med åtte prosent. Hun er mest fornøyd med at de ligger foran VGs Hanne Skartveit og Frithjof Jacobsen.

- Vi skulle selvfølgelig hatt enda flere på denne listen, men når vi ser hva konkurransen er, så er det ikke så verst å ligge blant de topp 5. Også må vi være godt fornøyde med at vi i tillegg er én av to aviser som ligger på toppen. Og å slå VG som tross alt er hovedkonkurrenten vår, gjør oss alltid fornøyd, sier hun.

Simonsen blir ikke overrasket over at Takvam og Sand topper listen, og kjenner seg godt igjen i Takvams forklaring på hvorfor NRK scorer høyest på tillitsbarometeret.

- NRK har en høy tillit fra før, så det er både vel fortjent og forståelig. Bortsett fra meg, så er toppen preget av de som er mer saklige og nøytrale enn det Dagbladet ofte er. NRK skal fremstå mer analytiske, men vi i avisene er mer vinklet. Det skaper også mer strid. Jeg husker man hadde en undersøkelse der de politiske partiene kastet terning på kommentatorer. Frp stemplet meg som den dummeste kommentatoren, for å si det sånn. Jo tydeligere man er, jo mer begeistring og strid skaper man.

- Men kan det bli for mange personlige meninger i Dagbladet?

- Nei, men vi er jo mer eller mindre på venstresiden i norsk politikk. Jeg prøver forgjeves å minne folk på at vi har en sosialliberal formålsparagraf. Vi er sterkt kritiske til Frp og er liberale i innvandringspolitikken, og da blir vi en slags motstander for folk på høyresiden. Men jeg mener at det er bra for Dagbladet også, fordi det er der vi skal være. Jeg tror mange har glemt at aviser ble stiftet for å være meningsbærere. Det har vi vært i 150 år, og det vil vi fortsette å være.

Les også: Ap-folk «elsker» mediene - Høyre mer skeptiske

- Ble tidligere kvotert inn
Marie Simonsen er også topp 5-listens eneste kvinne.  

- Jeg var den første kvinnelige politiske redaktøren i landet, og det opplevdes som såpass sensasjonelt at jeg ble portrettert i alle riksavisene. Det tror man er evigheter siden, men det er faktisk bare 15 år siden, sier hun.

Hun mener hun nærmest «har blitt kvotert inn i bøtter og spann» og ofte blitt oppringt av Dagsnytt 18 som «trenger en kvinne til debatten i kveld».

- Det er heldigvis ikke et problem lenger. Men jeg tror det fortsatt sitter litt inne at man har større tiltro til menn enn kvinner, selv om det har skjedd en aldri så liten revolusjon på dette feltet, sier Simonsen.

Hanne Skartveit, politisk redaktør i VG, ønsker å kommentere resultatene slik:

- VGs løpende oversikt over digital trafikk viser at våre kommentatorer leses av svært mange mennesker. I de dagene Listhaug-saken pågikk for eksempel var flere av de mest leste sakene på vg.no er kommentarer. Det samme har vi sett i mange andre sakskomplekser. Våre kommentarer utløser ofte stort engasjement både på sosiale medier og i kommentarfelt, og i form av andre leserreaksjoner, sier Skartveit.

Til å stole på:

- Vi har som mål å forklare, ikke å mene, sier NRKs politiske kommentator, Magnus Takvam som er den flest nordmenn har mest tillit til.

Mange bryr seg ikke
Ifølge Per Ståle Ekrol i YouGov kan man her i realiteten skille mellom to typer nordmenn: De som lar seg engasjere, og de som ikke lar seg engasjere.

- De uengasjerte har ingen spesielle de har tillit, eller svarer rett og slett «vet ikke». sier Ekrol. 

Ser man på den  engasjerte delen av befolkningen kan den igjen deles inn i to grupper, ifølge YouGov. De som forholder seg i størst grad til tv, og de som forholder seg til aviser og nett. Også i tv-kategorien er det flest som har tillit til Takvam, Sand og Stanghelle. TV 2s Aslak Eriksrud kommer her på en fjerdeplass.Blant de som forholder seg til nett og i avis er det derimot Stanghelle og Simonsen som ligger på topp.

- Harald Stanghelle er i en særstilling, og selv blant de som forholder seg til tv, innehar han en tredjeplass på rankingen. TV 2 har med andre ord en jobb å gjøre om de i mindre grad skal bli oppfattet som tabloid, sier Ekrol i YouGov.

Marie Simonsen i Dagbladet tror politiske kommentarer engasjerer.

- Konkurransen har etter hvert blitt hard med sosiale medier og politiske kommentarer som kjøres ut der non stop. Men vi legger merke til at kommentarene er noe av det mest leste hos oss, og derfor satser vi mye på dette området, sier Simonsen.

- Jeg tror det også kan handle om at man kanskje ikke alltid tenker over at det er en politisk kommentar man leser. Handler en kommentar om Listhaug for eksempel, får vi fort enorme lesertall. Mitt inntrykk er at det er engasjerende uansett. Det engasjerer folk på godt og vondt. Det provoserer når man tør å mene, og det er kanskje derfor folk er mer opphisset over for eksempel meg enn reporterne våre, sier hun.

Her kan du se tv-seernes kommentator-favoritter

Plassering Navn Kanal
1.  Magnus Takvam NRK
2.  Lars Nehru Sand NRK
3.  Harald Stanghelle Aftenposten
4.  Aslak Eriksrud TV 2 
5. Trine Eilertsen Aftenposten

Her kan du avis- og nettlesernes kommentator-favoritter: 

Plassering Navn Kanal
1.  Harald Stanghelle Aftenposten
2.  Marie Simonsen Dagbladet
3.  Gunnar Stavrum Nettavisen
4.  Aslak Eriksrud TV 2 
5. Magnus Takvam

NRK