I fjor høst skrev Kampanje at storeier Tharald Brøvig forsvant ut av Radio Metro, og Selvaag-arving, investor og gründer, Tharald Nustad, kjøpte seg opp til 60 prosent. Det åpnet for at digitalgründeren Even Aas-Eng og hans investeringsselskap Venture Factory kom inn på eiersiden. Østlandsbaserte Radio Metro er blant kanalene som fortsetter å sende på FM-nettet – i tillegg til DAB og internett.

Nå kjøper Venture Factory ytterligere 10 prosent av selskapet fra hovedaksjonær EXP Group, som er eid av Tharald Nustad. Etter transaksjonen eier Venture Factory 20 prosent av radiokanalen og er nest største aksjonær i selskapet. 

- Store endringer i radiomarkedet
- Venture Factory inngikk en avtale med EXP Group i fjor om å kjøpe 10 prosent av Radio Metro og som en del av denne avtalen fikk vi en opsjon på å kjøpe 10 prosent til. Det er denne opsjonen vi nå benytter oss av, forteller administrerende direktør i Venture Factory, Even Aas-Eng, til Kampanje. 

Hovedaksjonæren i Radio Metro, EXP Group, er glad for at Venture Factory øker sin aksjeandel av selskapet. 

- EXP Group har stor tro på at det vil skje store endringer i radiomarkedet framover. Det ønsker vi å ta aktiv del i gjennom vårt eierskap i Radio Metro. Derfor er det ekstra spennende å få med Venture Factory og Even på laget. De har både et utsiktspunkt, en markedsforståelse og ikke minst en strategisk mediekompetanse som styrker laget i denne prosessen. Dette blir spennende, sier styreleder i Radio Metro, Pål Roppen i EXP Group. 

Les også: Nå blir Even Aas-Eng radioeier på FM - skal ta reklamekroner fra P4

Venture Factory eier 44 prosent eller mer av selskapene NewsLab, Filter, Talent Media, MyMuse, Venture Factory Tech, Inviso Media og T/A OPT. Totalt jobber det nærmer 70 ansatte i selskapene som omsatte for i underkant av 100 millioner i 2017. Venture Factory eier også 10 prosent i Mats Lyngstad og Marie Mostad sin start-up Inzpire.me og nå 20 prosent av Radio Metro. 

Taus om prisen
Aas-Eng ønsker ikke uttale seg om hva Venture Factory betaler for aksjene. Men han har tro på at det lønner seg å investere i radiomarkedet. 

- Radio Metro har hatt en vanvittig lyttervekst det siste året, og det er mye som tyder på at Radio Metro er blitt den nest største kommersielle radiokanalen på Sør- og Østlandet, sier han.

Radio Metro har ikke vært noe stort økonomisk eventyr så langt. Akkumulert har radiokameratene Svein Larsen, Rune Remøy, Jørgen Randers og Tharald Brøvig tapt rundt 50 millioner kroner på Radio Metro siden oppstarten for over ti år siden. 

- Har kommet oss opp i knestående
Radio Metro-gründer Svein Larsen har ikke lagt skjul på at Radio Metro har tapt store penger.

- Det er ingen tvil om at vi har slitt i flere år, men i fjor var driften tilnærmet i balanse. Vi har slik sett reist oss, ja, i alle fall kommet oss opp i knestående. Nå har vi muligheten til å dra det mye lengre. Å legge bak oss den gamle historien om underskudd, finne nye samarbeidspartnere som peker framover, har vært en del av revitaliseringen, sa Larsen til Kampanje i fjor høst.

Han ga tidligere storeier  Tharald Brøvig æren for at Radio Metro har ridd av stormen. Radio Metro sikter nå mot omsetningsvekst og overskudd i årene framover. I 2018 skal det være sorte tall i regnskapet.