Medieinvestoren Trygve Hegnar (74) beveger seg enda lenger ut på det digitale markedet, når han i ettermiddag går på lufta med en nettutgave av det 47 år gamle næringslivsmagasinet Kapital. Kapital var det første medieproduktet til Hegnar, som siden også har lansert næringslivsavisen Finansavisen og en rekke bøker på forlaget Hegnar Bok.

- Stemningen på huset er god. Det har vært jobbet mye og mange har gjort en god jobb også er jeg rimelig sikker på at vi har fått et fornuftig sluttprodukt, sier ansvarlig redaktør og administrerende direktør, Trygve Hegnar.

Han beskriver omleggingen av Kapital som «et brutalt skifte».

- Tidvis har det vært gjort endringer, for det er ikke sånn at vi har ligget halvdøde i nesten 50 år og ikke gjort noe. Men de endringene vi har vært gjort har vært veldig forsiktige. Nå blir det er mer dramatisk og brutalt skifte ved at vi også hopper over på det digitale, sier han.

- Satt det langt inne å gå digitalt med Kapital?

- Nei, egentlig ikke. Der andre går digitalt fordi de taper terreng hele tiden på papir og gjør et desperat forsøk på å ta det igjen digitalt., tror vi det motsatte. Vi er overbevist om at vi skal fremme papirutgaven på samme måte som Bloomberg og Forbes, sier Hegnar.

Det nye digitale Kapital-produktet og en ny og oppusset versjon av Kapital-magasinet presenteres i dag på Latter med over 500 mennesker i salen.

Kjos på forsiden:

Sammen Trygve Hegnar selv har også Kapital-redaktør og tidligere samboer Vibeke Holth og sønnen Jon Trygve Hegnar deltatt i arbeidet med å digitalisere og friske opp Kapital som har Bjørn Kjos på forsiden.

- Skal ikke kannibalisere
Dermed begynner selv den gamle papirforkjemperen Hegnar å bli ganske så digital av seg på sine eldre dager. For ett år siden kjøpte Hegnar nettportalen og nettavisen ABC Startsiden og tok med det en betydelig posisjon digitalt.

Les også: Hegnar kjøper Startsiden - Telenors medie-exit fortsetter

- Formålet er ikke å etablere enda en digital kanal på bekostning av papirutgaven. Tvert imot. Vi har en økonomikanal som heter Hegnar.no og en allmennkanal som heter ABC Startsiden og Finansavisen får man også digitalt. Vi har mye digitalt, sier han.

Prosjektet har vært ledet av noen av Hegnar aller nærmest både profesjonelt og familiært. For det er Kapital-redaktør gjennom de siste ni årene og tidligere samboer Vibeke Holth (43) og sønnen Jon Trygve Hegnar (24) som har ledet prosjektet.  

- Trygve Hegnar ga oss det som vi trodde var en umulig forutsetning for prosjektet og det var å lage en digital versjon av Kapital som ikke kannibaliserte på papirutgaven, sier Vibeke Holth til Kampanje.

Slipper sønnen til
Dermed begynner også sønnen til Trygve Hegnar å bli husvarm på kontorene ved Smedstaddammen etter at han allerede som tiåring visstnok skrev sine første linjer i Finansavisen, og siden bidro med artikler til både avisen og bladet Kapital.

Men for et drøyt år siden begynte han, etter endte økonomistudier i USA, å jobbe i Hegnar-konsernet for fullt og nå har han fått ansvaret med å lede Kapital over på det digitalte.

- Har Jon Trygve gjort en god jobb?

- Ja, det tror jeg. Både han og Vibeke Holth har gjort en kjempejobb som vi i sum tror skal bli bedre og større, sier Hegnar senior.

Sønnen er i dag fast ansatt i Hegnar-konsernet, mens Hegnars datter Margrethe, studerer journalistikk.

Her kan du se et videointervju med Trygve Hegnar og Jon Trygve Rønningen:

Avviser tronskifte
Men at det er snakk om et snarlig tronskift mener senior er for tidlig.

- Jon Trygve er kjempeflink og vil gjøre en god jobb, men han har ikke overtatt enda. Jeg er oppegående og frisk fortsatt, så jeg har ikke tenkte å legge ned ennå, sier Hegnar senior.

Arbeidet med nye Kapital startet for snaue 1,5 år siden og utgangspunktet var å bevege Kapital over i den digitale sfæren ved å hente ut «det beste fra to verdener», kan prosjektlederne fortelle. Hegnar har jobbet med utviklerne i teknologiselskapet Bakken & Bæck om digitalproduktet.

- Det var en veldig kul utfordring. Det tvang oss til å tenke hva som skiller papir og nett og det tok ikke lang tid da før vi skjønte at vi var nødt til å både lage en nettutgave og en ny papirutgave. Det var det vi kom frem til, sier sønnen Jon Trygve Hegnar.

- Klarte far å holde seg unna?

- He he, nei tvert i mot. Han har vært superengasjert. Så det har kun vært gøy. Jeg har mye å lære, men kanskje noe å lære bort også, sier han.

Uaktuelt å kutte papiret
Dermed ble det den nye vinen i Hegnar-familien som ble den som fikk den gamle papirdinosauren Trygve Hegnar til å ta steget fullt ut med magasinet faren etablerte nærmest på kjøkkenbordet tilbake på 1970-tallet. At Hegnar kommer sent ut på det digitale markedet med Kapital, plager ikke Hegnar junior.

- Vi kunne vært first mover og hatt fordelen av det, men vi angrer ikke når vi ser hva vi sitter med i dag. Vi tror mange kommer til å forstå hvilken plass Kapital kan komme til å ta som en del av et marked, som en del av våre produkter og som en del av lesernes liv. Både papirutgaven og Kapital er produkter vi tror frister på hver sin måte, sier han.

- Det var aldri tema å legge ned papiret?

- Nei, det var det ikke og jeg vet ikke helt hvorfor vi skulle gjort det heller. Vi vet vi har et produkt som utrolig leser og som utrolig mange er veldig fornøyd med. Det ville vært veldig risky, sier Jon Trygve Hegnar.

Dermed blir det ikke bare ett nytt nettmagasin, også bladet pusses opp med en liten logo-endring og nytt design med bistand fra tidligere kreativ leder i A-magasinet, Andreas Rød Skilhagen.  Det nye designet ligger tettere på det originale Kapital-designet fra 1970-tallet.

For nå skal det satses på både på nett og på papiret.

- Lyset har ikke vært av nesten noen netter de siste ukene. Strategien er å lage to publikasjoner som spiller hverandre gode og det er de vi føler vi har fått til og som jeg tror mange har slitt med i Norge tidligere, sier Holth.

Kapital-redaktøren sier hun med «tidenes påskeutgave» av bladet som har 170.000 lesere, vist på de siste lesertallene til Kantar Media. Hegnar Media oppgir ikke opplagstall på Kapital, men lesertallene økte med 11.000 nye lesere det siste halvannet året.

- Totalt kommer vi med rundt 370 sider lesestoff i det nye nummeret. Så den som sier at papirutgaven er død kan gjerne komme hit å få en kopp te, sier Holth.

Tette bånd:

Det har alltid vært tette bånd i toppen av Hegnar-konsernet. Her Trygve Hegnar sammen med tidligere samboer Vibeke Holth og sønnen Jon Trygve Hegnar. Foto: Eivor Eriksen.