Periscopus AS har kjøpt ABC Startsiden AS av Telenor. Kjøpet omfatter samtlige aksjer i selskapet. Dermed fortsetter Telenor sitt store nedsalg i medier etter å ha solgt seg ut av Amedia. 

Les også: Telenor vil selge A-pressen

- Vi går fra nisjeprodukter som Kapital, Finansavisen og Hegnar.no til det store, generelle nyhetsbildet, sier Trygve Hegnar i en melding. 

Med kjøpet av ABC Startsiden vil Hegnar Media bli en av de ledende på nyheter og søk i Norge, og eie tre av de ti mest brukte nettstedene. Hegnar Media har fra før en sterk posisjon på internett i Norge med økonominettstedet Hegnar.no - det 9. største målt i antall sidevisninger (topplisten, red. anm.).

ABC Startsiden AS rundet 20 år i fjor og ABC Nyheter feirer ti-årsjubileum i år. Sammen tilbyr de nyheter, produkter og tjenester som svært mange nordmenn har et forhold til.

- Vi tar gjerne æren for å ha lært det norske folk å ta i bruk digitale tjenester gjennom våre hovedprodukter Startsiden og Søketjenestene. Vårt mål har hele tiden vært å skape nyttige og brukervennlige produkter. I dag har vi drøyt 60 ansatte som arbeider dedikert og innsiktsbasert med kontinuerlige forbedringer og utvikling, sier administrerende direktør og ansvarlig redaktør i ABC Startsiden AS, Espen Udland, som også er svært positiv til at Hegnar har kjøpt selskapet.

- Vi er entusiastiske
Udland mener han med Hegnar «får en eier som har et sterkt engasjement for medier». 

- Med vår heldigital virksomhet og posisjoner blir ABC Startsiden AS en vesentlig bidragsyter for Hegnar. Jeg opplever at vi har en utfordrerkultur i begge selskapene og vi er både entusiastiske og stolte over at Trygve Hegnar vil være med å videreutvikle Startsiden, sier Udland.

- Du blir med videre? 

- Ja, jeg både håper og tror det, sier Udland. 

Udland har ledet ABC Startsiden nærmest siden starten og har hatt med seg Telenor som eier i alle sine år i Startsiden

- De har vært proffe og langsiktige som eiere. Det må vi kunne si, sier han om Telenor. 

Holder på trafikken:

Til tross for at mange har snakket om at portalene har hatt sine beste dager, mener ABC Startsidens Espen Udland at trafikken og brukerne er på svært høye nivåer. - VI har greid å ta ut vekst på nye satsinger og knoppskytinger, sier han.

Vært en pengemaskin
På disse årene har Telenor tjent mye penger. ABC Startsiden har i alle år vært en svært lønnsom forretning og bare på de siste fem årene har selskapet generert et samlet overskudd på nærmere en kvart milliard kroner. 

Tallene for 2016 er ikke klare enda men Startsiden-sjefen sier driftsmarginen fortsatt ligger godt oppe på 20-tallet (EBITDA) og at omsetningen kun er svakt ned fra 2015-tallene på 163 millioner kroner. 

Allerede i februar i fjor sa Hegnar til Kampanje at han vurderte større mediekjøp.

- Ja, jeg ser på noen store greier innen medier, sa Hegnar da.

Les mer: Hegnar ruster opp digitalt - vurderer større medieoppkjøp

Over ett år senere er avtalen i boks.

- Gode ting tar tid, sier Hegnar til Kampanje i dag.

- ABC Startsiden har vært en pengemaskin med overskudd på over 40 millioner kroner. Det høres dyrt ut?

- Hehehe. Nå vet ikke du hva jeg har betalt, men de har tjent gode penger hele tiden, og levert gode konsernbidrag til Telenor. Det er et kvalitetstegn. Det betyr at selskapet ikke har vært gratis, men jeg kan ikke si hva jeg har betalt.

- Hvordan finansierer du dette?

- Vi har masse penger. Det er bare å ta fra bankkontoen.

- Vinn-vinn-situasjon
Hegnar forteller at tanken er å drive Hegnar Media og ABC Startsiden som to ulike selskaper fremover.

- I første omgang skal de drive med det de kan og det de gjør. De tjener gode penger og har god trafikk. Så er det å se om jeg kan bidra publisistisk og journalistisk. Det er en vinn-vinn-situasjon.

- Du ser ikke for deg en større sammenslåing av alle medievirksomhetene i Hegnar nå?

- Nei, absolutt ikke. De har det bra der og vi har det bra her. Jeg tror ikke på noen stor sammenslåing av redaksjoner.

- Du ser ikke noen muligheter for å spare penger?

- Overhodet ikke. Det tenker jeg ikke på i det hele tatt. Vi er det eneste mediehuset i Norge som ikke har kuttet en eneste ansatt de siste årene for å spare penger.

- Hva blir broen mellom printvirksomheten din og den digitale virksomheten?

- Den er ikke så stor. Jeg tror på papirpublikasjoner og jeg tror på digitalpublikasjoner.

- Men du ser for deg å sluse en del av trafikken fra ABC Startsiden tilbake til dine andre digitalmedier?

- Absolutt. Det vil jeg anta vi ser mer av når vi ser hvordan vi skal hjelpe hverandre og utvikle hverandre.

Kampanje vil for ordens skyld opplyse om at vi har et redaksjonelt samarbeid med Hegnar Media.