I går kveld offentliggjorde mediekonsernet NHST sine regnskapstall for fjerde kvartal. Den klart største og mest inntektsbringende delen av konsernet er forretningsområdet «Norske publikasjoner», som består av flaggskipet Dagens Næringsliv (DN) og den langt mindre ukeavisen Morgenbladet.

DN og Morgenbladet måtte i 2017 tåle nullvekst i omsetning. Driftsinntektene endte på 668 millioner i fjor, noen hundretusener under året før. Det var heller ingen stor fart på slutten av året. I fjerde kvartal var driftsinntektene på 183 millioner kroner, en vekst på én prosent samme kvartal året før. Resultat før skatt i fjerde kvartal endte på 14,1 millioner kroner, et fall på 33 prosent. For hele året ble overskuddet 59,7 millioner, en vekst på 24 prosent.

- Jeg er middels fornøyd med det økonomiske resultatet i fjerde kvartal isolert, men gleder meg over at vi hadde omsetningsvekst. Det bidro til at omsetningen totalt ble omtrent på samme nivået som året før, noe som er en bedre utvikling enn den vi har sett de foregående årene. For året samlet er resultatutviklingen ok, sier sjefredaktør og administrerende direktør i DN, Amund Djuve, til Kampanje. 

Salgsdirektøren var lunken
Tidlig i 2016 ble DN rammet av det kraftigste annonsefallet siden finanskrisen. NHST varslet kutt på 30 millioner i avisen. Siden den gang har annonseomsetningen på papir blitt stadig mindre. Nedgangen fortsattte også i fjerde kvartal, men nedgangen var mindre enn tidligere. Til sammen var annonseinntektene på papir og digitalt på 60 millioner kroner i fjerde kvartal.

De digitale inntektene vokste, mye takket være satsingen på innholdsmarkedsføring, kjent under navnet DNX. Så sent som i 2015 var DN og ledelsen kjent som bransjens mest kritiske og skeptiske til mediehusenes omfavnelse av innholdsmarkedsføring.

- Vi er skeptisk til alt som kan forveksle redaksjonelt innhold med reklame, sa salgsdirektør i DN, Ole Johan Sjaastad, til NRK.

Les også: - Den største tilbakegangen siden finanskrisen

Les også: Content Marketing i sju av åtte storaviser

- Har levert veldig gode resultater
På redaksjonell plass i DN ble innholdsmarkedsføring jevnlig omtalt som «utskjelt  reklamejournalistikk». Det kraftige annonsefallet i 2016 gjorde motstanderne av den kontroversielle innholdsmarkedsføringen mykere i kantene. I dag er det helt andre toner.

- Jeg er godt fornøyd med utviklingen i DNX, vår avdeling for innholdsmarkedsføring- og tjenester. Den har levert veldig gode resultater både for kundene og for oss, og kvalitet og omsetning har kommet opp på et svært høyt nivå, sier Djuve.

- Var DN for konservative og forsiktige?

- Når jeg ser hvor bra de gjør det, og hvor gode produkter de leverer, er det lett å svare at dette burde vi begynt med tidligere, sier Djuve.

Fallet har flatet ut
NHST opplyser i konsernrapporten at DNs satsing på konferanser og innholdsmarkedsføring «bidro positivt til omsetning og resultat i fjerde kvartal». Djuve tror veksten fortsetter i år.

- Både DNX og konferanseavdelingen kommer til å bli viktigere for oss i år enn de var i fjor.

Overskuddet falt med over 30 prosent i fjerde kvartal, noe som skyldes økte kostnader. Ifølge NHST-rapporten steg kostnadene med ti millioner i fjerde kvartal «som følge av høy aktivitet på slutten av året».

- Kostnadsøkningen i det siste kvartalet henger dels sammen med høyere aktivitet, men det var også noen kostnader knyttet til større enkeltprosjekter som ble tatt dette kvartalet, forteller Djuve.

Abonnementsinntektene blir stadig viktigere for norske mediehus. Slik det er også for DN. I fjerde kvartal endte inntektene på 95 millioner, en økning på to millioner. Ifølge NHST var det vekst i alle de digitale abonnementsproduktene. Produktet som inkluderer papiravis hele uken, fortsatte å falle. Men for denne økonomisk viktige abonnementsgruppen har fallet nå flatet ut, ifølge NHST. Antallet abonnenter var stabilt i Morgenbladet.

- Både Morgenbladet og Dagens Næringsliv har hatt en god redaksjonell periode, og jeg tror publikasjonene har styrket sin posisjon. I Dagens Næringsliv ser vi at vi at en kraftig vekst i antall digitale abonnement bidro til en god abonnementsvekst totalt i 2017, sier Djuve til Kampanje.

Vekstvinneren er Mynewsdesk
Eierkonsernet NHST, anført av styreleder Anette Olsen, økte omsetningen med fire prosent i fjerde kvartal 2017, til 349 millioner kroner. For hele året ble endte omsetningen på 1,3 milliarder kroner, som er en nedgang på én prosent fra året før. Overskuddet i fjerde kvartal falt med 80 prosent til 2,1 millioner. For hele året ble overskuddet 26,5 millioner, en økning på 22 prosent. 

Det er annonsefallet i papiravisene som rammer konsernet, men veksten fra innholdsmarkedsføring demmer opp for noe av reklamenedgangen.

Ett selskap reddet veksten for NHST i fjerde kvartal, nemlig Mynewsdesk. I fjerde kvartal var omsetningen i Mynewsdesk på 66 millioner kroner, en økning på 27 prosent sammenlignet med tilsvarende periode året før. Driftsresultatet havnet på seks millioner kroner, en vekst på 185 prosent.