Det som skjer, skjer stort sett i det stille. Det er ofte slik med forretninger. I en variant av denne visdommen heter det – det er ikke alltid de største avtalene som er de viktigste. Den siste tiden har våre øyne vært festet på den nesten ubegripelig gigantiske transaksjonen som gjelder Disneys bud på 21st Century Fox for 440 milliarder.

I dette perspektivet kan RTLs kjøp av det svenske Youtube-nettverket United Screens for totalt nærmere 200 millioner kroner, vise seg som den berømte dråpen i havet. Man da går man glipp av ordene strategi og fremtiden. For det er akkurat det dette handler om og som gjør denne transaksjon stor også i ordets overførte betydning. 

Det europeiske mediekonsernet Bertelsmann, som RTL er en del av, tilsvarer fem Bonnier-konsern. Så når RTL kjøper United Screens av nettopp Bonnier og selskapets opprinnelige gründere, så handler det om enda en sak; overbevisningen om at de mediekonserner som skal overleve må satse på nye medier.

Historien om United Screens begynte allerede i 2013. Men da var det ingen som forstod hvorfor Googles Sverige-sjef Stina Bergfors (tidligere Honkamaa) hoppet av jobben for å begynne i en startup. Det var like ubegripelig som at også den tidligere utviklingsdirektøren Malte Andreasson sluttet i et TV4 og i en kanal hvor han hadde vært en av nøkkelpersonene. Duoen lyktes imidlertid med å overbevise Bonniers sjef for ny vekst, Ulrika Saxon, til å satse 20 millioner for 20 prosent av United Screens.

Vi var mange som ikke forstod den innsiktsfulle investeringen. Prislappen ble plutselig 100 millioner for et selskap som ikke hadde en eneste krone i inntekter, som hadde en helt ny forretningsmodell og som i prinsippet kun var en hypotetisk mulighet. Men i takt med tiden ble det tydeligere. United Screens vokste raskt og ble en helt ny plattform for en ny form for tv og for nye tv-stjerner som på en helt ny måte produserte korte historier for Youtube. Og nå fulgte også markedet etter både i form av annonsører og selskap som også ville gjøre levende bilder sammen med de unge tv-idolene. Kreativiteten eksploderte.

Det har vært mange spekulasjoner om ikke RTL var på vei til å kjøpe SBS når det var til salgs eller norske TV 2 og at man har kikket på danske TV2. Men alt har stoppet med spekulasjonene.

Når jeg selv besøkte United Screens lilla kontor på Östermalm i Stockholm for drøyt tre år siden var det vanskelig ikke å bli smittet av entusiasmen. Tv-studioet så ut som et vanlig pauserom. Kameraer, lamper og ledninger overalt. På firmaets store whiteboard var det et mylder av innspillingsplaner. Noen portretter spredt rundt av de nye Youtuberne med 10.000-talls følgere. Noe jeg med mine små innlegg på Facebook, Instagram eller Twitter ikke i mine villeste fantasier har vært i nærheten av.

Så begynte pengene å rulle inn. Nå jeg for et halvt år siden på nytt hilste på, hadde United Screens vokst og flyttet til nye og betydelig større lokaler et par kvartaler unna LO-borgen. Men studioet så fortsatt ut som et pauserom. Drøyt 100 millioner i omsetning. Mest reklame, men nesten 40 prosent av inntektene fra branded contet. Tre-fire millioner kroner i underskudd.  Et minusresultat som vel så gjerne kunne vært et pluss om man hadde dratt ned på veksttakten og satset litt mindre.

United Screens har på kort tid kommet opp på et imponerende nivå når det gjelder seere. Eller som det heter i denne delen av medieverden – startede strømmer. Takten er nå 500 millioner startede strømmer per måned. Youtubers som Therese Lindgren, Matgeek eller Chris Whippit har millioner av følgere i måneden her hjemme og rundt i våre naboland. Det totale antallet Youtubers i United Screens stall, har passert 500, en stor mengde tv-talenter som tiltrekker de unge seerne. United Screens har en rekkevidde i målgruppen 12–44 som av og til passerer TV3, Kanal5 og som faktisk har gått opp i ryggen på selveste TV4.

Nå begynner vi å nærme oss sakens kjerne. Det nye online tv hadde altså funnet sin form og forretningsmodell i symbiose med Youtube. Flere begynte å innse at Stina Bergfors og Malte Andreasson hadde tatt plass i frontlinjen og flere begynte å følge etter. MTG satset på sitt eget Splay. TV4 kjøpte sine egne youtubere. I Norge startet et par tidligere TV 2-sjefer i Norge opp sitt eget YouTube-selskap som fikk navnet Nordic Screens. Denne nye typen medieselskap fikk sitt engelske navn, multi channel network (MCN). Disney kjøpte verdens største nettverk i denne bransjen, Maker Studios.

Les også: Mediekjempe sluker YouTube-nettverk - så mye får gründerne

Sakens kjerne? Jo, Bonnier-huset. Her var det noen som ikke helt forstod poenget med United Screens. På det daværende hovedkontoret på Kungsgatan og under Jonas Bonniers ledelse ble 20-millionerssatsingen bare en finansiell investering. Nesten som om Bonnier forsøkte å leke risikokapitalselskap. En samlet satsing kom aldri, og konsernet fortsatte i gammel Bonnier-ånd langs de samme sporene bare på en litt annen måte. Det ble noen Youtubere her og noen Youtubere der og med det resultat at begrensede ressurser ble splittet opp og kraften i det svekket. 

 

I sannhetens navn skal det også sies at Schibsted tok en titt og vurderte å kjøpe United Screens. Men heller ikke der ble det noen avtale.

Så sent som i 2016 gjorde United Screens, ifølge mine opplysninger, et forsøk på å få støtte av Bonniers nye toppsjef Thomas Franzén å få støtte til å ta et realt sprang fremover med en plan på minst 20 millioner til i kapitaltilskudd. Et positivt svar uteble. I sannhetens navn skal det også sies at Schibsted tok en titt og vurderte å kjøpe United Screens. Men heller ikke der ble det noen avtale. Det virket som om risikoviljen var lav i kombinasjon med en fortsatt tvil om disse Youtube-nettverkene virkelig tilhørte fremtiden.

United Screens har i ett års tid ligget ute for salg. Flere risikokapitalselskap har vært med i prosessen. Men det ble altså RTL som vant budkampen. Med de investeringer som nå er besluttet i forbindelse med kjøpet og en del andre satsinger, blir den samlede oppkjøpskostnaden ikke de offisielle 120 millioner kronene, men snarere nærmere 200 millioner. 

Det betyr en fordobling av selskapsverdien siden starten. Og en sterk forventning om fortsatt rask vekst. For Bonnier blir resultatet en middelmådig historie om vi tar utgangspunktet i avkastning på innskutt kapital. Fra den opprinnelige investeringen og opp til det aktuelle eierskapet på 45 prosent, er Bonniers gevinst nærmest et nullsumspill. Så forsøket på å være i risikokapitalbransjen, kan neppe ha gitt særlig mersmak.

RTL har derimot sett framtidsverdien og kjøper hele United Screens. Den nye eieren tror åpenbart steinhardt på det potensiale som skal veksles inn i den raske forandringen fra gammelt lineær-tv med tydelig avgrensede tv-kanaler til en forvirrende og foranderlig online-verden.  

I bunnen er RTL akkurat som Bonnier et familieselskap. Her begynner historien på 1830-tallet med grunnleggeren Carl Bertelsmann. Boktrykkeri og forlag. Likhetene med Bonnier er slående innledningsvis. Men deretter tar forskjellene over. RTL hengte med i tiden og valgte ofte å være pådrivere innenfor den tekniske utviklingen. Et århundre etter starten, dannet man «Radio et Télévision Luxembourg», eller RTL.

Idag kan man konstatere at RTL konsekvent har forfulgt sin tradisjon om å våge å satse på nye medieforretninger samtidig som man har forsvart sin tradisjonelle posisjon. Det gamle tv-beinet står fjellstøtt med ledende tv-kanaler i en rekke europeiske land som Spania, Frankrike, Tyskland, Nederland og en håndfull til.

RTL har utviklet seg til å bli verdensledende i utvikling av tv-formater. Herfra kommer «Idol», «America’s got talent» og alle deres kopier inkludert Sverige og hele veien til «Jakten på kjærligheten». Produksjonsselskapet Fremantle Media utgjør det andre beinet.

I det tredje finner man den nye veksten. Og det er her United Screens er blitt plassert sammen med en rekke lignende satsinger som spenner over hele det nordamerikanske markedet og det sentrale Europa.

Med United Screens slår man seg ned i Norden og det er faktisk første gangen som RTL tar seg inn på disse breddegrader om ser bort fra alle de tv-formatene som gjør suksess her til lands. Det har vært mange spekulasjoner om ikke RTL var på vei til å kjøpe SBS når det var til salgs eller norske TV 2 og at man har kikket på danske TV2. Men alt har stoppet med spekulasjonene.

Med dagens kjøp av United Screens, som har virksomhet i Sverige, Norge og Finland, er altså Bertelsmann og RTL her. Og de har kommet, ikke bare for å bli men for å ekspandere på et område som vokser.

Som sagt, der Bonnier kun så en finansiell plassering har RTL sett en viktig del av fremtiden.