Etter at tidligere TV 2-programleder Aleksander Schau tok et oppgjør med seksuell trakassering i mediebransjen på Twitter i helgen, har TV 2 gått ut med at de har kjennskap til fem av hendelsene Schau omtaler. De har alle funnet sted i TV 2 Sporten. 

I fire av fem tilfeller, har anklagene om seksuell trakassering endt med at arbeidsforholdet med mennene som har fått anklagene rettet mot seg har blitt avsluttet. Flere av dem har senere gått over til nye jobber i mediebransjen.

I ett av tilfellene, skal ikke den nye arbeidsgiveren ha blitt informert av TV 2 om bakgrunnen for at arbeidsforholdet hadde tatt slutt.

- Dette er nye opplysninger for oss, sier en talsperson hos mannens nåværende arbeidsgiver.

De forteller at de nå forsøker å skaffe seg en oversikt over hva som skjedde i TV 2 på daværende tidspunkt, og at dette er et arbeid som pågår akkurat nå. Selskapet ønsker ikke å kommentere ytterligere spørsmål. 

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med mannen uten å lykkes.

- Dette er et dilemma
TV 2 forteller at de ikke vil gå inn på enkeltsaker, men organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah C. J. Willand erkjenner overfor Kampanje at det ikke ligger noen automatikk i å varsle ny arbeidsgiver.

- I saker hvor arbeidsforholdet opphører på bakgrunn av uakseptabel atferd anerkjenner vi at dette er et dilemma. På den ene siden kjenner vi på en moralsk plikt til å varsle, samtidig som vi som arbeidsgiver ikke har noen formell plikt til å informere nye arbeidsgivere, selv om vedkommende har oppført seg totalt uakseptabelt og mistet jobben. TV 2 skal gi sannferdige referanser dersom vi blir spurt av andre arbeidsgivere, sier hun til Kampanje.

- Dette er noe vi gjerne kan diskutere i bransjen, for det er uten tvil et vanskelig og viktig dilemma. Hvor starter og slutter vårt bransje- og samfunnsansvar? Vårt ansvar som arbeidsgiver i dag er å møte både ofrene og de som blir anklaget, med anstendighet og grundighet, legger hun til.

Les mer: TV 2-topp «kvalm» over anklagene - men har fortsatt tillit til sportssjef

Vil ha debatt: - Vårt ansvar som arbeidsgiver i dag er å møte både ofrene og de som blir anklaget, med anstendighet og grundighet, sier Sarah C. J. Willand i TV 2. Foto: Emil Weatherhead Breistein/NTB Scanpix.

La seg flat
Tirsdag valgte sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, å legge seg helt flat for at han reagerte alt for sent på én av episodene. Da han var fotballsjef, lot han en TV 2-ansatt fortsette i jobben i over ett år etter at han først ble varslet om seksuell trakassering. 

«Der var reaksjonen verken rask eller resolutt nok, og prisen for at jeg sov på vakt har uskyldige, kvinnelige medarbeidere måtte betale. Det beklager jeg dypt på egne vegne og på vegne av bedriften», skriver Jansen Hagen i et innlegg som ble publisert både på TV2.no og på Kampanje.

Les mer: - Jeg sov på vakt