NRK er vinneren i tv-markedet i februar med en totalandel på 46,3 prosent av tv-seingen i riksuniverset (12+). Det utgjør en vekst på 3,3 prosentpoeng fra samme måned i fjor.

Hovedkanalen NRK1 vokser mest - fra 35 til 39,1 prosent - og det skyldes en kavalkade av verdensmesterskap i vintergrener som startet med alpint-VM 7. februar og som fortsetter med VM i nordiske grener i Lahti frem til førstkommende søndag.

NRK-dominansen er imidlertid ikke like ille som deres kommersielle konkurrenter kunne hatt grunn til å frykte. Forrige gang NRK hadde en VM-fylt februar, i 2015, hadde statskanalen en samlet andel på hele 51,7 prosent.

- Jeg hadde fryktet mer NRK-seing i februar, det er ingen tvil om det, i og med at to verdensmesterskap er ferdig og langrenn er i gang. De kommersielle kanalene har klart å demme opp sånn noenlunde, sier tv-sjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat.

Les også: 877.000 så Iversens sprintfall i Lahti

MTG taper mest
Blant de kommersielle kanalene, så er det MTGs reklame-tv-kanaler som merker den økte NRK-dominansen mest. TV3 faller fra en andel på 3,8 prosent i februar i fjor, til 3,0 prosent i år.

Totalt faller TV3, Viasat 4 og TV6 fra 7,2 til 6,1 prosent av markedet.

- De har ikke klart å få seerne til sine programmer. Det er vanskelig å si hva som er årsaken til det. Jeg er litt bekymret for den utviklingen der. Nå kommer «Paradise Hotel» som i hvert fall vil løfte kanalen, sier Wiberg.

MTGs pressesjef Line Vee Hanum forteller at de med hensikt har holdt en lav profil så langt i år.

- Dette er ikke så overraskende. Vi har ikke satt på så mange egenproduksjoner og har bevisst holdt en lav profil på grunn av sportssatsingene på NRK. Vi kommer for fullt i gang fra uke ti, sier hun til Kampanje.

Vee Hanum ser frem til premier som «Superoppusserne», «OSL 24/7», «Nordens perler», «En dag i livet», «Ekte menn» og «Elven», i tillegg til stadig aktuelle «Paradise Hotel», som går på lufta i midten av mars.

Ny svak TVNorge-måned
Discoverys flaggskip TVNorge nådde et bunnivå i januar med en andel på 5,5 prosent av markedet, som var den laveste andelen som noensinne er målt for kanalen, uavhengig av måned. Februar-måned ble bare så vidt bedre - 5,6 prosent - 0,8 prosentpoeng lavere enn samme måned i fjor.

- Nå er det heldigvis bare fem dager igjen av Ski-VM, og neste uke begynner en del lanseringer av vårens programmer. Da tror jeg vi får se en dreining mot mer kommersiell aktivitet. Jeg har tro på at det skal bli bedre, om enn ikke like bra som i fjor, sier Wiberg.

Programdirektør Eivind Landsverk forklarer den svake TVNorge-andelen med Ylvis-brødrenes fravær og en ny sterk TV 2-måned.

- I fjor hadde vi Ylvis på fra januar, men vi erkjenner at vi ikke har fått full glid på TVNorge i år. Det er vanskelig i et marked på fem millioner mennesker når «Farmen» drar halvannen million seere på TV 2. Det er bare å bøye seg i støvet og si gratulerer til TV 2, sier han til Kampanje.

I dag ble det klart at «Dødens tjern» blir vårens første offer i tv-krigen. Programmet tas av TVNorges sendeskjema med umiddelbar virkning etter at seertallet nådde et nytt bunnivå i går.

Les mer: TVNorge tar «Dødens tjern» av lufta

Vekst for Discovery-gruppen
Trøsten for Discovery Networks Norge, og deres nye toppsjef Tine Austvoll Jensen, er at nisjekanalene drar lasset og sørger for en totalvekst for hele kanalgruppen på 0,5 prosentpoeng, fra 14,6 prosent i fjor til 15,1 prosent i år.

Faktisk øker nesten alle nisjekanalene til Discovery i februar. Aller mest øker Vox, fra 1,4 til 2,0 prosent. Eurosport Norge har en andel på 0,6 prosent, opp fra 0,3 prosent, én måned før avspark i Eliteserien. Unntaket er TLC Norge, som går fra 1,0 til 0,9 prosent.

Les også: Ny TVNorge-sjef: - Jeg er verken mann eller nikkedukke

TV 2 holder seg flytende
TV 2 holder stand i konkurransen og får en andel på 25,1 prosent på alle sine reklame-tv-kanaler, opp 0,1 prosentpoeng fra samme måned i fjor. Hovedkanalen TV 2 øker fra 18,1 til 18,5 prosent av markedet.

- TV 2 har hatt en bra start på året og har klart å gå litt opp i februar. De lever nok litt på «Farmen kjendis» fortsatt, som også gikk i februar, sier Wiberg.

- Vi er selvsagt veldig glade for at seerne setter pris på satsningen på norsk innhold. «Farmen kjendis» har vært et eventyr i seg selv, men også flere av våre andre underholdningsprogrammer opplever vekst i starten av året, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes.

Blant de mindre aktørene i tv-maredet, tar Fox Networks Group, med kanalene FOx og National Geographic, 1,6 prosent av markedet, opp fra 1,5 prosent i fjor. BBC Brit tar 0,4 prosent av markedet. VGs tv-kanal tar 0,2 prosent.