TV 2 har truet med å flytte fra Bergen til Oslo fordi regjeringen ønsker at konsesjonen til den kommersielle allmennkringkasteren i Norge skal ha base i Bergen og fortsatt ha nyhetsproduksjon, men ikke skal få statstøtte. Hva om de truer med å flytte TV 2-sporten til London i samme slengen?

Markedet for sportsrettigheter er tøft. Store internasjonale mediekonsern kjøper rettighetene til de store sportsbegivenhetene og finansierer dette med blant annet internasjonale bettingreklamer. Dette kan de gjøre fordi sendingene kommer fra London og andre steder utenfor Norge og på den måten omgår de norsk reklamelovgivning. Når TV 2 og for eksempel Discovery byr på de samme rettighetene, kan sistnevnte slenge litt mer penger i potten vel vitende om at de kan hente andre og flere reklamepenger enn TV 2. 

Discovery vil alltid hevde at det er konkurransevridende at TV 2 får statsstøtte hvis de får øremerkede penger til å drive nyhetsproduksjon, for på den måten å kunne ta seg av allmenkringkasteroppdraget. Subsidiering er et annet fint ord på dette. Men det er også konkurransevridende at de ikke kan kjempe om de samme reklamekronene. Er løsningen å flytte TV 2-sporten til London? Hvis ikke regjeringen greier å stenge ute reklame for bettingselskaper i Norge er det en mulighet.

Norsk idrett har de siste årene i stadig økende grad snakket med to tunger i debatten om norsk spillpolitikk og om den norske enerettsmodellen. På den ene siden snakker de rørerende om hva Norsk Tipping har bidratt med til norsk idrett i flere tiår (og det er ganske mye!) og at dagens modell er den beste for norsk idrett.

På den andre siden inngår de tv-avtaler med utenlandske selskaper som Discovery som får store inntekter fra bettingindustrien og som fyller sendingene med norske idrettsledere samtidig som de internasjonale bettingreklamene hagler rundt ørene på dem. Dette er ikke noe annet en dobbeltmoral fra idrettsledernes side. Samtidig ønsker de samme lederne å straffe utøvere eller lag som inngår individuelle avtaler med de samme selskapene. Dobbel dobbeltmoral.

Sist fra ishockey-VM på Max og Eurosport Norge (begge eid av Discovery) fikk det norske publikum servert sendinger innrammet i Unibet-reklamer med powerbreaks i hver periode med spesialproduserte Morten Langli-episoder (tidligere kommentator for TV 2) og reklame for liveodds. Dette har ikke TV 2 Sporten anledning til å gjøre i dag fordi de sender fra Bergen og de går derfor glipp av potensielt store inntekter og tv-avtaler.

Samtidig bruker Norsk Tipping tv-kroner på å markedsføre seg på de samme kanalene som de utenlandske konkurrentene. Det frie spillerommet de utenlandske aktørene får på kanaler som dekker sportssendinger med høye seertall i Norge og Norsk Tippings stadig tilpasning til de utenlandske aktørene gjør at det norske folk snart ikke ser forskjell på Betsson og andre internasjonale bettingselskaper og Norsk Tipping. Kommer vi til å se forskjell på TV 2 og Eurosport Norge hvis TV 2-sporten flytter til London?

Kommersielt ligner konkurransen TV 2 og TV 2-sporten møter konkurransen Norsk Tipping møter hos de utenlandske bettingselskapene. Begge har konkurrenter som tenker helkommersielt og som omgår norske reklameregler for å tjene mest mulig penger.

Hva om TV 2 Sporten flyttet til London og på den måten fikk ta del i den samme reklamepotten som sine konkurrenter? Og hva om Norsk Tipping ble et lisensiert selskap som kunne konkurrere med de internasjonale bettingselskapene på bortebane?

Da først får vi virkelig se hvem som leverer det beste innholdet på tv og skaper det største overskuddet til norsk idrett?

Dette innlegget ble først publisert på bloggen til Andreas Selliaas.