Selv om norske annonsører og mediebyråer fortsetter å pumpe mer og mer penger over i det digitale det være seg søkeord på Googel eller sponsede innlegg på Facebook, ser det ut til at pendelen nå er på vei tilbake mot tradisjonelle medier og da først og fremst tv.

I dag kan Kampanje fortelle at en av landets aller største annonsørgrupperingen, samlet i Landbruket, kommer til å brenne av flere av reklamemillioner på TV 2 enn noen gang tidligere. I Landbruket er det Tine som er den desidert største annonsøren, men her finner en også store merkevarer som Nortura, Fjordland og opplysningskontorene.

- For aktørene i landbruket er tv en viktig breddekanal som vi vet fortsatt leverer svært gode resultater, sier daglig leder Ida Berg Hauge i Opplysningskontoret for Meieriprodukter til Kampanje.

Som Kampanje tidligere har skrevet forvalter Landbruket et markedsbudsjett til en verdi av rundt 300 millioner kroner. Her kan fort tenke seg at 100-150 millioner kroner brukes på tv uten at Kampanje har fått bekreftet dette.

- Tv fungerer veldig bra
Nylig var en av verdens største annonsører Procter & Gamble ute og fortalte at de ikke ønsket å bruke like mye penger på målgruppestyrt annonsering på Facebook og Ringnes-direktør fulgte opp med at den norske reklame- og mediebransjen hadde løpt i flokk digitalt og at de traff for smalt da de gikk all in på digitalt for noen år siden.

Les også: Heldigital Solo-reklame fikk varsellampene til å blinke

Nå kan det se ut som flere store norske annonsører vil bruke mer penger på tradisjonelle kanaler og tv spesielt i 2017.

- Kommer dere til å bruke mindre på digitale kanaler og mer tv neste år?

- Det er sjeldent et enten eller, men et både og. Det digitale og tv kan løse ulike oppgaver og bruken avhenger av om du vil bygge kjennskap eller kunnskap versus drive trafikk til nettsiden din. Men vi ser at tv fungerer veldig bra, sier Ida Berg Hauge i Melk.no.

Tv-kjøper:

Forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i Group M har vært med på å forhandle frem avtalen mellom Landbruket og TV 2.

Kjøper tv og digitalt
Ida Berg Hauge har sittet i forhandlingsutvalget sammen med blant andre Tines markedsdirektør Frode Fimreite og har vært med på å fremforhandle rekordavtalen. Hvor stor avtale det er snakk om vil ikke Landbruket opplyse om, men sier at det i tillegg til tv-annonsering også ligger annonsering på TV 2s digitale flater.

- Blir dere bekymret som annonsør når dere leser om seerflukten fra tv og at alle forsvinner over på de nye streaming-tjenestene?

- For oss så fungerer tv fortsatt veldig bra. Tv-publikumet er fortsatt stort og har du en relativt bred målgruppe så er tv en god kanal, sier hun.

- Har vært utsolgt
For TV 2 betyr det at en av de største årsavtalene allerede er på plass. Landbruket er etter det Kampanje kjenner til en tv-annonsør i samme klasse som Orkla og Norgesgruppen. Uten å kommentere tall sier assisterende salgsdirektør Anders Qvigstad at han er glad for at en av de mest trofaste TV 2-annonsørene fortsatt velger å bruke kanalens flater, både på tv og digitalt.

- Landbruket har hatt svært gode resultater av sin tv-annonsering gjennom alle år. I høst har de vært vitne til mange uker hvor det har vært helt utsolgt for tv-reklame og kamp om seerne. De har derfor i tett dialog med oss og Mediacom ønsket å sikre seg en god avtale så tidlig som mulig for 2017, sier Qvigstad.

Nylig ble det kjent at Landbruket med Tine i spissen valgte å forlenge sin avtale med mediebyrået Mediacom etter en langvarig byråkonkurranse.

Les også: Tine blir i Mediacom

Forlenger med Mediacom 
Knapt to uker etter Landbruket inngikk en ny avtale med Group M og Mediacom, ble den historiske avtalen inngått tidligere denne uken.

- I dagens tv-marked har det vært viktig for oss å være tidlig ute og sikre at Landbruket får de beste betingelser på tv i 2017. Denne avtalen sikrer gode kampanjer hos TV 2 for alle aktørene i Landbruket i hele 2017, sier Jarle Thalberg, forhandlingsdirektør i Groupm.

TV 2 er inne i sin kanskje tøffeste periode som mediekonsern i disse dager i forbindelse med kuttene i prosjektet «TV 2 i 2020» der kanalen skal spare 350 millioner kroner og nedbemanne rundt 200 årsverk.  

Det blir den største nedbemanningen noensinne for kanalen som på sine 25 år har vokst fra null kroner til nærmere fire milliarder kroner i omsetning. Av dette er rundt to milliarder kroner ren reklameomsetning.

- Aktørene som er tilsluttet Landbruket-avtalen er noen av mange annonsører som opplever solid avkastning på investeringene de gjør i reklame på tv. Vi er svært glade og ydmyke for muligheten til fortsatt å levere det vi er best på; bredest og raskest dekning, samt den mest effektive reklamem for våre annonsører. Det er dette et bevis på, sier Qvigstad.