I kveld har TV3 premiere på «Aber Bergen» som er en ny dramaserie satt til advokatmiljøet i Bergen. Hovedrollene spilles av Odd-Magnus Williamson, kjent fra «Torsdag kveld fra Nydalen» og Ellen Dorrit Petersen, som blant annet er kjent fra NRK-dramaet «Erobreren».

Når Williamson inntar skjermen som den skruppelløse advokaten Erik Aber, har flere av tv-seerne allerede stiftet bekjentskap med figuren gjennom en rekke Facebook-videoer publisert av gruppen «Stopp griske advokater». Disse videoene har deretter vært koblet til Erik Abers egen Facebook-side.

I videoene avsløres metodene til advokaten, og flere kjente navn får gjennomgå, blant annet advokatene Brynjar Meling og John Chr. Elden, men også MTG Norges egen sjef, og påtroppende TV 2-direktør, Trygve Rønningen.

«Jeg er ikke så veldig fan av Trygve som type. Jeg synes vel at han er et ganske dårlig menneske egentlig», sier rollefiguren Erik Aber i det som tilsynelatende er lekkede webcam-filmer.

Les også: Slik blir høsten på TV3

TV3: - Bygger større univers
Facebook-innleggene har nådd i underkant av én million visninger og 400.000 videovisninger.

- Vi ser på hvordan vi kan bruke andre kanaler for å bygge større universer rundt tv- konseptene våre. Da er det fint å være tilstede på mange plattformer. Vi ser at med nye seervaner er det viktig å skape en kobling mellom digitalseing og sosiale medier, sier pressesjef Line Vee Hanum i MTG.

- Hva slags effekt håper dere dette skal få for seertallene?

- Vi snakker sjelden om hva slags seertall vi venter oss, men vi håper at folk tenker at dette er noe spennende og nytt og veien fra sosiale medier til å se innholdet vårt er litt kortere.

Skuespiller Odd-Magnus Williamson legger ikke skjul på at han er spent på seertallene.

- Jeg er ikke så nervøs i forhold til selve premieren, fordi jeg synes det er et veldig fint produkt vi har skapt, men jeg er veldig spent på tv-tallene og høsten som lot vente på seg. Timingmessig virker dette som riktig tid å ha premiere på, sier han til Kampanje.

Tidligere Dagbladet-journalister står bak
Det er Newslab, som ble startet av de tre tidligere Dagbladet-journalistene og redaksjonssjefene Snorre Bryne, Joakim Thorkildsen og Lars Eide, som står bak Facebook-stuntet. De har tidligere hjulpet TV3 med lanseringen av «Kongen på haugen», da de «hjalp» Linni Meister med å skrive om realityfenomenet på hennes blogg.

- Noe av det beste med «Aber Bergen» er det fargerike persongalleriet – men dette vet jo ikke folk før de har fått sett de første episodene. For å promotere en rollefigur ingen kjenner ennå, var vi derfor avhengige av en ekstra kreativ idé. Skulle folk bli godt nok kjent med rollefiguren Erik Aber før premieren, slik at de potensielt ønsker å se denne, måtte vi derfor hente ham ut av tv-universet og introdusere ham for folk der de ferdes i det daglige: På Facebook, sier Snorre Bryne i Newslab.

- Vi lot oss inspirere av VGs advokatavsløring før sommeren, lite er så fascinerende som folk som blir «caught on tape». Sammen med Odd-Magnus Williamson iscenesatte vi derfor en rekke «avslørende» skjulte opptak, som raskt viste seg å være populære på nettet.

Inspirert av amerikansk advokatdrama
Odd-Magnus Williamson tror ikke de har lurt så mange med Facebook-innleggene.

- De aller fleste skjønner at det ikke er ekte, men man vil likevel tro på det. Det skal også sies at dette ikke helt er melket av eget bryst. Vi er inspirerte av noe som ble gjort av AMC og «Better Call Saul», men det er som Jean-Luc Godard har sagt: «It's not where you take things from, it's where you take them to.»

Skuespilleren forteller at han har blitt glad i sin nye rollefigur.

- Han er som veldig mange advokater. De er ganske anti-autoritære, har sterk rettferdighetssans, masse arroganse og usunn selvtillit utenpå det. Kjernen er 100 prosent god. Erik Aber er en virkelig bra type, og så ligger det heller et lag av «doucheness» og sånn utenpå. Det er kjempespennende å jobbe med en sånn type.

- Smart lagd
«Aber Bergen» har premiere på TV3 og Viaplay i dag. I motsetning til andre egenproduksjoner må brukere av Viafree vente en uke med å se nye episoder.

MTG-sjef Trygve Rønningen har tidligere fortalt Kampanje at «Aber Bergen» er billigere enn den kan se ut som.

- Det er veldig smart lagd og veldig bra håndverk fra de som har skapt serien. De har fått mye ut av pengene. Det tror jeg er nøkkelen. Vi er fem millioner mennesker i Norge, og det må vi ta innover oss når vi lager dramaproduksjoner. Det ser dyrt ut, og så er det kanskje litt billigere enn det ser ut, sier han.

Les mer: TV3-sjef: - Vi må finne smartere måter å lage tv på