Under tittelen «- Jeg er ikke spillegal», publiserte Aftenposten (og flere samarbeidsaviser) fredag ettermiddag et intervju med fotballtopp og reklameguru Ingebrigt Steen-Jensen.  Artikkelen er laget av «100 % Sport» - et felles underbruk for Aftenposten, Adresseavisen, Sunnmørsposten, Romsdals Budstikke, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen og iTromsø. Med andre ord burde det vært nok av kompetente reportasjeleder og redaktører på jobb i dette systemet til å dra i bremsen underveis. I stedet bærer det 100 prosent ut av akseptabel journalistisk kurs.

Utgangspunktet for artikkelen er at Steen Jensen snakker ut som sin forkjærlighet for pengespill. Skal vi tro hans egne ord svir Ingebrigt av tre tusenlapper daglig hos Norsk Tipping. Et selskap han selv har hatt på kundelista, og som lovprises gjennom hele intervjuet. Vekselvis for ikke å la Ingebrigt spille for mye (Ingebrigt er spilleglad, ikke spillegal!) og for å putte penger tilbake i Stabæk-kassa gjennom grasrotandelen. Dette er ikke ukjent kost fra Mr. Stabæk, og den panegyriske hyllingen av Norsk Tipping blir kun avbrutt av noen forbannelser slengt i retning av utenlandske spillselskaper samt 2 X John - Carew og Riise - som har hatt baller til å stille opp for disse fæle konkurrentene til Norsk Tipping.

Dette er Ingebrigt Steen Jensen naturligvis i fulle rett til å gjøre. Mannen er jo til alt overmål underholdende! At Aftenposten stiller som mikrofonstativ komplett med forsterker og rytmeseksjon, er imidlertid mer problematisk. Ingressen i saken holder på alle måter det den lover: 

«- Ingebrigt Steen Jensen snakker varmt om Norsk Tipping, men langer ut mot de utenlandske selskapene og de norske kjendisene som fronter dem.»

Men ikke på noe tidspunkt i artikkelen får Carew, Riise eller spillselskapene forsvare seg mot tiraden som kommer. Selv slipper Steen Jensen unna kritiske spørsmål knyttet til egen spilladferd fordi han fastslår at å spille hos Norsk Tipping er ufarlig (de ringer deg hvis du spiller for mye. Ja, de sender til og med brev for det har Ingebrigt rammet inn og hengt på veggen.. haha!) og ikke bruker èn krone hos de utenlandske bandittene (de setter inn ekstra penger på kontoen din og ringer for å høre om du vil spille mer. Fyttihel...!).

- Er det noe spilldebatten har hatt overdose av, så er det propagandautspill som kaster blår i øynene på folk og torpederer det konstruktive ordskiftet.

For oss som har fulgt debatten om pengespill tett gjennom lang tid, vet vi at verden heldigvis ser annerledes ut. Samtlige sentrale aktører - her snakker vi norske politikere, Norsk Tipping, utenlandske spillselskaper og interesseorganisasjoner som Actis og Blå Kors - er skjønt enige om at vernet av spillavhengige er det viktigste når nye kjøreregler for bransjen skal vedtas (det kommer en stortingsmelding om spillpolitikk senere i høst). Men veien til målet, diskuteres imidlertid heftig.

Når det gjelder antall kroner som går tilbake til idrett og frivillighet, viser to uavhengige rapporter - den ene bestilt av Kulturdepartementet, den andre av spillbransjen - at det uansett ikke vil bli drastiske endringer fra dagens nivå om spillmonopolet bevares eller oppheves. 

Derfor har man også klokelig valgt å bruke lite energi på dette temaet det siste halvåret. For er det noe spilldebatten har hatt overdose av, så er det propagandautspill som kaster blår i øynene på folk og torpederer det konstruktive ordskiftet,

Imens kjører Aftenposten & co, Steen Jensens ufiltrerte reklamebudskap gjennom kverna. Ikke èn gang blinker varsellampene rødt. Ikke én gang dras håndbrekket på.

Kanskje er det uskyldig nok; fredagsstemning som tok overhånd på desken eller en kollektiv hjerneblødning hos journalist og vaktsjef. Jeg velger å tro på det. 

Fordi tanken om at Ingebrigt og Aftenposten m/venner har samme agenda; å verne om en god inntektskilde som putter penger i klubbkassa hos den ene og annonsekassa hos den andre, er litt for utrivelig å tenke.

Pål Tømmerhoel har fulgt spilldebatten tett de siste årene gjennom sin rolle som rådgiver i Mediamenn og har jobbet for flere norske og internasjonale spillselskap.