Foran en fullsatt sal på Litteraturhuset i Oslo i går kveld, delte en nedtrykt nestleder i TV 2s redaksjonsklubb - Klubb 2, sine inntrykk etter en tøff dag i kanalen.

Stein Akre er ansvarlig for klubben i Oslo, men var med på gårsdagens allmøte i Bergen. Overfor Kampanje deler han en bekymring for i første rekke det høye antall stillinger som skal bort fra konsernet – mer enn om man klarer å holde oppe nyhetstrøkket.

- Det blir en bedriten høst. Jeg er først og fremst bekymret for at det er så mange kolleger som skal gå. Dette er folk som har vært i kanalen i mange år. Men rent redaksjonelt og nyhetsmessig tror jeg at omorganiseringen vi gjør er nødvendig, sier Akre til Kampanje.

Les også: Slik rammer kuttene TV 2-nyhetene

Les også: Klubbleder: - En veldig tung beskjed

Han tar likevel et forbehold; dersom det kommer mange kuttrunder etter denne, vil det raskt gå ut over kvaliteten.

- Hvis dette er den første av flere runder, og vi går inn i samme loopen som avisene, kan det raskt prege samfunnsoppdraget vårt som den fjerde statsmakt. Det er viktig at noen forteller hva som har skjedd og hvem som er ansvarlig. Vi er ikke over smertegrensa, men kan komme dit, sier han.

Saken fortsetter etter bildet.

Nærmer seg smertegrensen:

- Vi er ikke over smertegrensa, men kan komme dit, sier nestleder Stein Akre i TV 2-klubben. Redaksjonsklubben ble den store taperen i gårsdagens dramatiske TV 2-dag. Foto: Hilde Nyman

- Skal fortsatt drive med gravejournalistikk
- Men vil TV 2 klare å lage gravejournalistikk i en trimmet organisasjon?

- Ja, vi skal fortsatt drive med gravejournalistikk. Nyhetsdirektør Årsæther har fortsatt midler han setter av til det. Men det er klart at tyngdekraften beveger seg mot mer hendelsesnyheter i hele bransjen, sier Akre til Kampanje.

- Vil dere klare å utfordre NRK fremover?

- Vi jobber i et kommersielt marked, og vi konkurrerer ikke mot NRK, men mot andre kommersielle aktører som MTG, Discovery og VG, fremholder han.

- Bør Egmont senke kravene til avkastning i årene med omstilling?

- Det gjør de jo. Vi har hatt driftsmargin på 5-10 prosent og da har Egmont tatt ut store utbytter. Nå går vi mot null, og tallene er stygge. Da er Egmont langsiktige nok til at de tåler at vi ikke har stor avkastning i en periode. De er ikke griske da, sier Akre.

Kampanje har allerede erfart at TV 2s resulater blir svakere enn noen gang i år. Inntektene svikter på de fleste områder - det være reklame, nett og betal-tv. Tv-konsernet som lå an til et nullresultat tidligere i år, kan være på vei mot et underskudd på rundt 100 millioner kroner. 

TV 2 hadde i 2015 en omsetning på snaue fire milliarder kroner og et overskudd før skatt på 183 millioner kroner. 

Var skeptisk til Sandnes
Til fremmøtte journalister i går kveld fortalte han at det var en lunken stemning i mediehuset da det i 2014 ble kjent at Olav Sandnes skulle bli ny sjef.

- Og da han hentet Sarah Willand inn fra Egmont, begynte alarmklokkene å ringe. Vi tenkte at dette kom til å bli TV 2s nye radarpar som sier opp lokalavtale og raserer miljøet. Vi var engstelige. Og da prosessen startet, skjønte vi at det var en prosess der man styrte mot nedbemanninger. Nå står vi i en organisasjon som styrer mot oppsigelser, sier Akre.

Samtidig berømmet han ledelsen for involvering i alle ledd.

- Vi har vært invitert inn i alle prosesser. At det må kuttes, forstår vi, fordi vi går mot et stort underskudd i TV 2 for første gang. Vi må omstille oss til noe fremover - som vi ikke vet hva er. Vi skal fortsette å jobbe for frivillighet i nedbemanningene, for vi har ikke lyst til å vøre det første mediehuset som går gjennom dette med masseoppsigelser, sier han.

NJ den store taperen
Totalt så kuttet altså TV 2 i går hele 177 årsverk pluss 17 midlertidige stillinger. Det totale antallet stillinger endte dermed på 194. Kampanje var først med å anslå årsverkskuttene til mellom 150-200 årsverk og har i hele høst stått for dette anslaget - som altså viste seg å stemme. 

Kuttene TV 2 redegjorde for i går, viste også at det er redaksjonsklubben og Norsk Journalistlag som ble den store taperen i går. TV 2 bekreftet selv at nyhetsavdelingen måtte tåle et årsverkskutt på 23, men det totale antallet klubbmedlemmer, er etter det Kampanje kjenner til, mye høyere. 

I de 23 årsverkene var det kun journalister og redaktører, men tar en med alt av fotografer og redigerere, havner det totale antallet på nesten 60 årsverk. NJ-medlemmene måtte dermed ta nesten én tredjedel av de samlede kuttene i går og ble dermed den største «taperen».

Les også: TV 2 tilbyr igjen alle ansatte sluttpakke

Les også: TV 2 kutter 177 årsverk

Les også: Slik blir TV 2-kuttene